NL in Milaan: Richard Hutten

13 mei 2009, 11:59
Architectenweb.nl presenteert gedurende drie weken een kleine serie over Nederlands ontwerp, dat te zien was tijdens Salone del Mobile en de Milan Design Week, die zich afspeelden van 22 tot en met 27 april 2009. Vandaag deel acht: Richard Hutten.

door Robert Muis

Mogelijk was er geen andere Nederlandse ontwerper van wie zo verspreid over Milaan ontwerpen werden getoond. Richard Hutten, internationaal beschouwd als een van Nederlands meest toonaangevende ontwerpers, was op minimaal vijf locaties vertegenwoordigd met uiteenlopende ontwerpen. Er was zowel bestaand als nieuw werk van hem te zien. Op de Salone del Mobile toonde het Italiaanse I+I zijn vloerkleed Playing With Tradition. Het Oriëntaalse dessin gaat halverwege het handgeknoopte, wollen vloerkleed over in een streepdessin met dezelfde kleuren. Behalve aan een confrontatie tussen traditie en moderne abstractie, deed het veel mensen ook denken aan een verkeerd gedownloade afbeelding.

In de stad presenteerde Galerie PlusDesign de sofa Air Spheres, vervaardigd uit schuimbollen met een rubbercoating. Hutten gebruikt ‘lucht’ als een van de materialen, om aan te geven dat de mens zuiniger moet worden met grondstoffen. Daarnaast heeft het ontwerp weer de elementaire vormen, die bij hem zo vaak een rol spelen.

De bolvorm komt ook terug in een van Huttens meest besproken ontwerpen in Milaan: de Cloud Chair. Hij ontwierp de bijzondere stoel in opdracht van de Zwitserse Gallery Ormond, die het exposeerde in Superstudio Più aan de Via Tortona. De Cloud Chair bestaat uit gegoten aluminium met een gepolijste bovenlaag in nikkel. Het hoogglanzende en wolkachtige object wordt in gelimiteerde oplage vervaardigd.

DAMn Magazine organiseerde de expositie Prophets & Penitents in het Oratorium van de Sant’ Ambrogio-kerk. Tientallen ontwerpers werd gevraagd een ‘bekentenis’ te doen door een prototype voor een stoel te laten zien. In het gezelschap van mensen als de gebroeders Campana, de Bouroullecs, Konstantin Grcic, Patricia Urquiola, Fabio Novembre, Jurgen Bey, Ineke Hans en Maarten Baas toonde Hutten het prototype van de THIS stoel. Ook bij het Red Light Design Event – een expositie van erotische ontwerpen – was Hutten vertegenwoordigd. Het Aperitivo glaswerk voor Royal Leerdam bestaat uit glazen dildo’s op het voetje van een wijnglas. Daarnaast was er zijn Sexy Relaxy-stoel voor NgispeN in een transparante uitvoering te zien.

Sinds oktober vorig jaar maakt de Richard Hutten Collection deel uit van de NgispeN-collectie. Hutten is ook de creative director van het recent geïntroduceerde merk. De collectie voor NgispeN bevat van Hutten onder meer bestaande en vernieuwde ontwerpen van de Sexy Relaxy, Rhino, Bronto, Zzzidt, en de No Sign of Design (NSOD) Chair en Table.

De Layers Table is gebaseerd op de uit zeven ontwerpen bestaande collectie The Layers, die Hutten vorig jaar in Milaan toonde. De eerdere versie van de tafel is nagenoeg volledig opgebouwd uit boeken. Een andere versie is van gelakt styrofoam. Voor NgispeN is de Layers Table nu geheel opgebouwd uit gestapeld staal.

Andere nieuwsberichten

Slangen+Koenis ontwerpt twee meerlaagse sportcomplexen voor Leiden

6 augustus, 6:19

Groningen met Groenplan genomineerd voor Innovatiehoofdstad Europa

6 augustus, 5:01

Kristallijne toren speelt met reflectie en transparantie

6 augustus, 1:02

Evenement Brussels Design September zoekt het dichterbij

5 augustus, 6:01

Koopwoning steeds onbetaalbaarder voor modaal inkomen

6 augustus, 9:47

Beperkte stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

5 augustus, 10:48

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

4 augustus, 11:07

Genova San Giorgio-brug officieel geopend

4 augustus, 10:28

Strootman Landschapsarchitecten krijgt opdracht voor woonwijk Zuidlaren

31 juli, 11:30

Natuur & Milieu: hoop op stedelijke zero-emissiezones 2025 bijna vervlogen

30 juli, 11:36
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan