Copyright: Franki Chamaki

Slotbijeenkomst Interactielandschap Utrecht

Ptolemaeuslaan 80, Utrecht (kantoor AM)
Ontwerpen voor stad van morgen wordt steeds complexer. Er moet worden verdicht, rekening worden gehouden met opgaven zoals klimaat, energie, biodiversiteit en bodem, en het is de uitdaging om de beoogde gebruiker en opdrachtgever niet uit het oog te verliezen. Kan ontwerpen met en het combineren van data leiden tot de benodigde interactie tussen deze actoren? Wat gebeurt er als datasets een sturend instrument worden bij stedenbouw en gebiedsontwikkeling? Maken we dan andere keuzes over wat en waar we iets bouwen? 

Op woensdag 16 november houden we deze vraagstukken tegen het licht tijdens de slotbijeenkomst van het ontwerpend onderzoekproject â€˜Interactielandschap Utrecht’.  Samen met Steffen Nijhuis (TU Delft), Joram van Otterloo (IMOSS), Bas Horsting (BASTA urbanism), Stijn de Jongh (Studioninedots) en Sanne van der Burgh (MVRDV) verkennen we wat data is, welke data je kan gebruiken in het ontwerpproces en hoe deze je helpt. Welke analyses kun je toepassen, wat er gebeurt als datasets de vraagstelling mee gaan sturen, en ontwerpers eerder betrokken worden bij de selectie, analyse en verwerking van data? Onder leiding van moderator Lisa Peters delen zij hun meest onverwachte vondsten, valkuilen en kansen, en reflecteren we met elkaar wat het gebruik van data voor de rol van ontwerper betekent. Het gesprek met de zaal loopt als een rode draad door het programma heen. 

Bekijk het programma en meld je snel aan, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen. 

Programma  

18.30 uur
Inloop met koffie/thee

19:00 uur
Start programma!

 Welkom en introductie
Lisa Peters (moderator, Dagverlichter)

Ontwerpen met data: wie, wat, welke, waar en waarom?
Steffen Nijhuis (Onderzoeksleider Afdeling Urbanism, TU Delft)

Steffen is van begin tot eind betrokken geweest als klankbordlid en chroniqueur bij het onderzoeksproject â€˜Interactielandschap Utrecht’. In die rol  neemt hij ons stap voor stap mee in de wereld van data, hoe je deze gebruikt en inzet als ontwerper, en plaatst hij het onderzoek en daarmee deze avond in het juiste kader.

Ontwerpen met data: hoe? – 3 voorbeelden uit de praktijk
Aan de hand van een aantal aansprekende voorbeelden uit de praktijk illustreert Steffen hoe we aan de slag kunnen gaan met het visualiseren, simuleren en experimenteren van en met data. Joram Otterloo, Bas Horsting, Stijn de Jongh en Sanne van der Burgh schuiven aan om te vertellen hoe data hun helpt in hun ontwerpproces:

Joram van Otterloo (partner en stedenbouwkundige bij IMOSS) & Bas Horsting (director, urban design consultant bij BASTA urbanism) 

Met Interactielandschap Utrecht houden IMOSS, BASTA urbanism en diverse experts de ambities en principes van de specifieke casus Papendorp/A12-zone – een van de beoogde knooppunten in de ‘Regionale Strategie Utrecht 2040’ (RSU2040) – tegen het licht. Dit doen zij door verschillende typen datasets te verknopen en met de daaruit voortvloeiende inzichten aan de slag te gaan. Op die manier wil het ontwerpteam nieuwe perspectieven op de ontwerpopgave creëren en zoeken naar kansen en/of nieuwe ontwerpaanleidingen die de ruimtelijke kwaliteit kunnen verstevigen.

Stijn de Jongh (associate architect bij Studioninedots) 

Stijn is als projectarchitect betrokken bij de plannen voor Smakkelaarspark. Het project bestaat uit een stadspark en drie woon- en werkgebouwen op het Smakkelaarsveld, een terrein dat ligt ingeklemd tussen Hoog Catharijne, het spoor en de Catharijnesingel. Het park heeft maximale bezonning en een minimaal geluidsniveau nodig. Een behoorlijke uitdaging naast het spoor. Stijn vertelt hoe ze deze complexe opgave met data te lijf zijn gegaan.

Sanne van der Burgh (associate director, hoofd van MRVDV NEXT en architect bij MVRDV) 

Met MVRDV NEXT richt Sanne zich op de ontwikkeling van visionaire tools die steden helpen om dichter, groener en veerkrachtiger te worden. Zo presenteerden ze onlangs SolarScape. Met dit onderzoeksproject visualiseren ze het potentiële bouwvolume in een stad zonder dat dit ten koste gaat van de zontreding. Hiermee verkent het project of we onze ontwerpen kunnen baseren op performatieve omgevingssimulaties in plaats van op bouwbeperkingen ingegeven door beleid.

Kijken naar de toekomst
Afsluitend gaan we samen met sprekers en de zaal in gesprek over de toekomst van data in ontwerp. Hoe wordt het gemeengoed? Wat is de meerwaarde? En wat blijft er over van de rol van ontwerper met het groeiende aantal technologische mogelijkheden? 

21:00 uur
Borrel                           

22:00 uur
Einde

Het kantoor van AM, waar de bijeenkomst plaatsvindt, is goed te bereiken met OV, fiets en auto. Mocht je met de fiets of auto komen, kan je gebruikmaken van de parkeergarage van AM.
bron: Architectuurcentrum Aorta

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere evenementen

Bouw Bites
Jaarbeurs, hal 10 op standnummer: 10.E064
Jubileumfeest: 25 Jaar EeStairs
EeStairs
TALKS About Architecture – Francesca Torzo
Baanhof
TALKS about architecture – FABEL Arkitektur
Baanhof
BouwBeurs 2025 - Hart voor de bouw
Koninklijke Jaarbeurs, Utrecht
ARCHITECT@WORK 2025
De Kromhouthal, Gedempt Hamerkanaal 231, Amsterdam
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan