Anterieure overeenkomst voor gebiedstransformatie Belcanto-terrein Haarlem
4 april 2023, 16:29
Het voormalige Belcanto-terrein in Haarlem gaat plaats bieden aan circa 700 woningen, parkeergelegenheid en ongeveer 6.000 m² aan maatschappelijke en commerciële voorzieningen. De gemeente Haarlem, Amvest en Dura Vermeer hebben de anterieure overeenkomst voor deze transformatie ondertekend.
De grotendeels leegstaande kantoorzone in Schalkwijk Midden wordt de komende jaren herontwikkeld tot een aantrekkelijk, levendig, autovrij en groen woon-werkgebied. Hiervoor is ontwikkelkader ‘Stad tussen de Bomen’ opgesteld. Het voormalig belastingkantoor Belcanto maakt deel uit van deze gebiedsontwikkeling, Rootz genoemd.
Woningbouw
Het plan voor Rootz voorziet in acht woongebouwen met in totaal zo’n 700 woningen. Verder omvat het plan een parkeervoorziening en ongeveer 6.000 m² aan maatschappelijke en commerciële voorzieningen.
Rijnboutt is coördinerend architect en verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig en het landschapsontwerp. Het ontwerp van de acht gebouwen geschiedt door Rijnboutt, Groosman en HOH Architecten.
Er komen huurwoningen in het middensegment en de vrije sector, alsook koopwoningen; meer dan de helft van de woningen zal in het betaalbare segment vallen, beloven de ontwikkelaars. Bewoners van sociale huurwoningen in Haarlem krijgen voorrang bij de toewijzing van de betaalbare koopwoningen in dit project, teneinde de doorstroming in de huizenmarkt te bevorderen.
Gebouwen in groene omgeving
Rootz creëert een diversiteit aan gebouwen waarin je kunt wonen, werken en verblijven tussen de bomen. Bij de transformatie van het Belcanto-terrein wordt maximaal ingezet op het ontwikkelen van een betaalbare en duurzame leefomgeving, aldus de betrokken partijen. Het concept ‘Stad tussen de Bomen’ staat centraal in de gebiedsontwikkeling, zo melden ze.
De bomen die moeten wijken voor nieuwbouw worden vervangen door anderhalf keer zoveel nieuwe aanplant. Daarmee streeft het plan naar een groener en gevarieerdere openbare ruimte, die tevens beter is voorbereid op het veranderende klimaat. “Klimaatadaptatie is een integraal onderdeel van de ontwikkelopgave; stedelijke functies worden nauw verbonden met het te creëren groene landschap.”
Het project als geheel, maar ook elk gebouw afzonderlijk, moet een gemeenschap creëren waar huidige en toekomstige bewoners zich thuis voelen. Het Rootz-paviljoen, onderdeel van het voormalige belastingkantoor, vormt straks het hart van het project waar ontmoeten, leven en werken samenkomen.
Maatschappelijke voorzieningen
Verder biedt het plan ruimte voor zorg. Het Gastenhuis gaat een thuis bieden aan mensen met dementie die niet meer zelfstandig kunnen wonen; hier kunnen 42 bewoners terecht. Ook moet er een ZOED (zorg onder één dak) komen, alsook zorgwoningen met ‘assisted living’, wat het midden houdt tussen thuiszorg en verpleeghuis.
Tevens maakt een mobiliteitsconcept met een centrale plek voor deelgebruik deel uit van het plan. Deze maatschappelijke voorzieningen vormen een verbindende schakel met de buurt.
Betrokken partijen
Dit nieuwe woon-werkgebied wordt gerealiseerd door Rootz CV – de ontwikkelcombinatie Amvest en Dura Vermeer Bouw Midden West – in samenwerking met Boelens De Gruyter als gedelegeerd ontwikkelaar. Naast de genoemde architectenbureaus zijn verder onder meer IMd Raadgevende Ingenieurs, DWA, Basalt, Goudappel en Peutz betrokken als adviseurs. Naar verwachting start de bouw eind 2024.