Theehuis

22 september 2006
Theehuis

De twee bunkers op het landgoed Groot Kantwijk vormen een onderdeel van de Hollandse Waterlinie en zijn in 1936 aan de uitgestrekte verdedigingswerken toegevoegd. Daar wil de opdrachtgever een nationaal centrum voor de polosport ontwikkelen. UN Studio won de besloten prijsvraag voor een theehuis, dat uit zou zien over de polovelden en het indrukwekkende landschap.

De structuur op de top van de eerste bunker is bedoeld als een mogelijkheid voor de opdrachtgever om zich terug te trekken met zakelijke relaties. Doordat de sculptuur vrijwel volledig bekleed is met roestvrij staal, schittert deze in de zon. De platen zijn in het werk tot één geheel gelast. Om te voorkomen dat het plaatwerk opbolt bij temperatuurwisselingen, is een noppenpatroon in het staal geponst.

Op één plaats opent de hermetische figuur zich door middel van een reusachtig venster en toont zich het interieur. Het theehuis bestaat feitelijk uit één grote kamer, die boven het maaiveld zweeft. De toegang bevindt zich op de begane grond. Achter een futuristisch open schuivende deur leidt een trap rechtstreeks naar het overvloedig licht dat het zogeheten panoramavenster in de verblijfsruimte toelaat. In de toevoeging zijn elementaire faciliteiten opgenomen, zoals een pantry en sanitaire voorzieningen.

Opvallend aan de ingreep van UN Studio is het scherpe contrast met de bunker. Waar de laatste zich presenteert als een monolithische massa, daar openbaart de hightech toevoeging zich aan de binnenkant als een lichte structuur, waarvan de staalconstructie nog zichtbaar is tussen de houten wandafwerking. De toevoeging lijkt op een vreemd wezen, dat bezit heeft genomen van een moederlichaam. De ruwe verschijning van de ‘host’ steekt prachtig af tegen de gladde huid van de toevoeging.

Projectgegevens:
Projectleiding: Rietmeyer, Almere. Ronald Cos, Geert Wilmink Constructeur: ABT, Velp. Rob Nijsse Constructie: ABT, Velp. Rob Nijsse, Stephan Toonen Installaties: ABT, Velp. Onno Janse Bouwfysica: ABT, Velp. Mark van Veghel Buitenverlichting: Arup lighting, Amsterdam. Rogeier van der Heide, Marion Tränkle

Leveranciers:
Gevel: Sorba, Winterswijk Glas: Metaglas, Tiel Schuifdeur: Hallington, Vianen Interieur ruwbouw: van Schaik, Breukelen Interieur afbouw: Benschop, Zoetermeer Vloer: van Zoelen, Badhoevedorp E-installaties: Bart Lodder, Breukelen W-installaties: Engeltherm, Montfoort S-installaties: Smit installatietechniek, Utrecht

Trefwoorden

studio un studio
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met UNStudio

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan