Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Plastica Groep
Copyright: Plastica Groep

Woonmarke de Eik

3 juli
Op een groene locatie aan de rand van Haaksbergen ligt Woonmarke de Eik. Dit nieuwbouwproject bestaat uit vrijstaande woningen en twee-onder-één-kapwoningen. Elke woning heeft een unieke, eigen uitvoering en samen vormen ze toch één duidelijk geheel in een prachtige, landelijke stijl.

Leon Brokers van IAA Architecten in Enschede ontwierp samen met zijn collega Erik Workel de unieke schil van de luxe woningen van Woonmarke de Eik: “Nijhuis Bouw B.V. was bezig met een compleet nieuwe woonwijk aan de rand van Haaksbergen. Op dat moment was het nog een weiland aansluitend aan de bebouwde kom. Voor de woningen zelf werkten ze met vaste casco’s waar wij een schil omheen moesten bedenken. We zijn toen gekomen met een losse, informele architectuur, waarbij ook Twentse tuindorpen - met veel groen en gebogen wegen - een inspiratiebron waren.”

Elk een eigen karakter

De basis was een drielaagse woning met een klassieke mansardekap als knipoog naar het boerenverleden. Deze basis is vervolgens aangevuld met moderne accenten zoals omkaderde ramen in de zijgevel. Daarbij zijn per woning variaties in kapvorm, materiaal en kleur toegepast. Verder zijn de woningen nog verrijkt met erkers, reliëfmetselwerk en beplanking. Door deze verschillen heeft elke woning een eigen karakter gekregen.

Leon Brokers: “Om aan te sluiten bij de landelijke sfeer van de omgeving hebben we voor houten gevelbekleding gekozen bij de topgevels aan de zijkanten. En ook bij de grote dakkapel die over twee verdiepingen valt, hebben we de toepassing van hout voorgeschreven. In de uitvoering is hierbij gekozen voor Cape Cod, voor mij als architect zeker geen onbekend product.”

Voor creatieve vrijheid

Cape Cod is inderdaad een bekende naam. De houten gevelbekleding is inmiddels al 30 jaar op de markt en ‘still going strong’. In de praktijk is dan ook al ruimschoots gebleken dat Cape Cod echt elke creatieve uitdaging aan kan. Al heel wat architecten hebben vernieuwende, uiterst stijlvolle en absoluut eigen, kenmerkende ontwerpen weten te realiseren dankzij het brede scala aan kleuren en profielen.

En ook precies daardoor past deze gevelbekleding perfect bij dit project, volgens Marcel te Brummelstroete. Als Commercieel Technisch Adviseur bij Plastica is hij erg te spreken over de mogelijkheden met Cape Cod: “Het heeft echt mijn persoonlijke interesse, omdat je er zoveel mee kunt in de verschillende variaties. Cape Cod staat voor houten gevelbekleding die al jaren kleur geeft aan Nederlandse gebouwen. Het geeft gebouwen karakter en draagt bij aan de creatieve vrijheid van ontwerpers. Het is een prachtig product dat zich ook al ruimschoots in de praktijk heeft bewezen.”

Genoeg om uit te kiezen

“Toen we van BMN de vraag kregen of we iets konden aanbieden in verschillende diktes en breedtes in bij voorkeur een grijze kleur, konden we meer dan genoeg mogelijkheden laten zien met Cape Cod. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de semi-transparante kleur Highland Gray. Die heeft een beetje de look van vergrijsd hout. Bij Woonmarke de Eik is het door elkaar heen in meerdere verschillende profielen toegepast. Daardoor heeft iedere woning een eigen uitstraling gekregen, maar wel vanuit eenzelfde overkoepelende identiteit. Het is daardoor een wijk met samenhang geworden, zonder dat het een eenheidsworst is. En dat is ook wel uniek aan dit project. Want je ziet wel vaker dat meerdere huizen dezelfde uitvoering hebben, maar dan is het vaak ook bijna exact hetzelfde. Hier bij Woonmarke de Eik is door de variatie in de gevel, dankzij de verschillende diktes en breedtes, elke woning toch echt heel eigen.”

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Plastica Groep

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan