Zorgwoningen voorzien van Cape Cod gevelbekleding

2 juli 2020
De Brink is echt een icoon voor de wijk

Aan de rand van Julianadorp-Oost staat het gloednieuwe zorgclustergebouw De Brink. Om het gebouw aan te laten sluiten bij het dorpse, landelijke karakter van de omgeving viel de keuze op Cape Cod. Architect Jan Verberne: “Deze houten geveldelen geven een warme uitstraling en het materiaal heeft ook een duidelijke link met de omgeving en de kust.”

Jan Verberne ontwierp dit bijzondere gebouw samen met zijn collega Maarten Overtoom van GeO architecten: “Het unieke aan deze locatie is dat het om een nieuwbouwwijk gaat waar een aantal ‘specials’ zijn benoemd. Dit houdt in dat op die plaatsen een markant gebouw moet komen dat echt een icoon voor de wijk is. Woningstichting Den Helder vroeg ons om op een van die locaties een ontwerp te maken voor een zorggebouw. Wij kozen daarbij voor een schuurachtig uiterlijk. Dat zijn vaak de ‘grote’ gebouwen in de dorpse omgeving. Hiermee sluiten we bewust aan bij het dorpse en landelijke karakter van Julianadorp.”

Verbinding met de omgeving
In zorgclustergebouw De Brink zijn 33 zorgeenheden gehuisvest. Deze wooneenheden zijn verdeeld over vier aparte groepen die zijn gevestigd in de vleugels van het gebouw. Jan Verberne: “Aan de zuidzijde van het gebouw bevinden zich gezamenlijke woonkamers met grote balkons. Deze balkons richting de wijk zorgen ervoor dat De Brink en de bewoners er echt onderdeel vanuit maken. Het terrein is weliswaar afgeschermd met hagen, maar door het uitzicht zijn de bewoners betrokken bij wat er zich in de wijk afspeelt.”

Gebouwd voor de lange termijn
“Het gebouw hebben we zo ontworpen dat twee zorgeenheden gemakkelijk samengetrokken kunnen worden tot één appartement. De woningstichting ontwikkelt voor de lange termijn en daarom moet het gebouw ook geschikt zijn een andere woonfunctie in de toekomst. Wij hebben de betonnen wanden en gevels dan ook zo ingezet dat daar geen wijziging in hoeft plaats te vinden als het gebouw wordt getransformeerd tot gewone appartementen.”

Voor deze gevels kozen de architecten voor Cape Cod. Dit is een houten gevelbekleding van Noord-Amerikaans grenen uit duurzaam beheerde bossen. Het materiaal is bewerkt volgens innovatieve procedures voor houtdroging en verduurzaming en is bijzonder onderhoudsarm. Het hout is bovendien leverbaar in alle mogelijke kleuren.

Onderhoudsarm met Cape Cod
Jan: “De woningstichting had bepaald dat we voor de gevel een duurzaam product moesten inzetten. Daarnaast is de woningstichting er natuurlijk ook extra bij gebaat dat het gebouw zo weinig mogelijk onderhoud nodig heeft. Cape Cod voldoet aan deze eisen en wij hebben er zelf ook al eerder mee gewerkt. Cape Cod heeft een warme, landelijke uitstraling en de donkere kleur is typisch voor de agrarische schuren waarnaar we verwijzen. De Cape Cod bevindt zich helemaal rondom aan de buitengevels en voor de binnenkant van de grote balkons hebben we voor een lichtere kleur gekozen. Hierdoor ervaren de bewoners een lichtere omgeving als ze op het balkon zitten.”

Verfijning door verschillende profielen
De architecten hebben met twee profielen Cape Cod gespeeld: “Het is een groot gebouw en we wilden voorkomen dat het massief zou ogen. Daarom werken we met een verspringing in de diepte van het gebouw, met kapvormen die qua maat en schaal aansluiten bij de naastgelegen eengezinswoningen én met Cape Cod in de profielen ‘channel siding’ als enkele en dubbele rhombus. Met deze twee profielen hebben we een levendig patroon gecreëerd. Het gebouw krijgt daarmee een verfijning die je steeds beter ziet als je dichterbij komt.” Het interieurontwerp is ook van GeO architecten en ook daar komen de natuurlijke materialen en de huiselijke sfeer terug: “We wilden dat De Brink eruit zou zien als een woongebouw en niet als een instelling en dat is goed gelukt. Het gebouw heeft een unieke, maar ook heel persoonlijke uitstraling.”


Kijk voor meer informatie over Cape Cod op https://www.plastica.nl/cape-cod-gevelbekleding/
 Of vraag hier direct een monster aan .

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Plastica Groep

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan