The Muse en CasaNova
In de nasleep van de economische crisis nam Barcode Architects in 2013 het initiatief voor de ontwikkeling van een toren op het kavel Wijnhaven 69, waar The Muse nu staat. Met een eerste plan voor het plot op Wijnhaven 69 hebben we de ontwikkelende partij ook weten te overtuigen om Wijnhaven 65 aan te kopen. En zo leidde dit tot twee woontorens die in synergie met elkaar zijn ontworpen.
CasaNova en de Muze delen dan ook veel gemeenschappelijke ruimtes, zoals een gezamenlijke daktuin en een keuken, hotelkamers voor gasten, co-working spaces, vergaderruimtes, fitnessruimte en pakketdienstruimte.
Verbinding met de binnenstad
De CasaNova, onderdeel van het hoogbouwcluster Wijnhavengebied, is een sprekend voorbeeld van de nieuwe generatie torens van de stad Rotterdam.
Zijn alzijdige en herkenbare driehoekige volume geeft een nieuwe impuls aan het Wijnhavengebied, dat transformeert van een anonieme kantoorwijk naar vitaal onderdeel van het stadscentrum. Door de hoek van de Wijnhaven te activeren, ontstaat een versterkte verbinding van de Oude Haven en de Markthal, via de Leuvehaven en de Witte de Withstraat tot het Museumpark. De entreelobby van de CasaNova strekt zich uit over de gehele diepte van het blok, van de Wijnhaven tot aan de Wijnstraat. Hierdoor ontstaat beweging en activiteit in beide straten en heeft de bewoner vanuit beide stadszijdes een volwaardige entree via een unieke ‘doorzonlobby’.
Beeldhouwwerk op een sokkel
De karakteristieke vorm van CasaNova is een creatief antwoord op het stedenbouwkundig plan van KCAP, dat omschrijft dat voor elke vierkante meter grond er 22m³ aan gebouw mag worden teruggeplaatst. Er is gekozen om onder aan de toren volume weg te snijden en boven toe te voegen, zodat de toren als een beeldhouwwerk op een sokkel lijkt te balanceren. Het ranke volume creëert optimale zichtlijnen en daglichttoetreding in de omliggende gebouwen én ruimte voor een daktuin van 1.600m² waar bewoners van CasaNova en The Muse elkaar kunnen ontmoeten. Door de daktuin niet op het dak van de toren, maar op verdieping vijf te plaatsen, staat de tuin bovendien in verbinding met het maaiveld.
De bijzondere vorm geeft de woningen spectaculaire uitzichten van 300 graden over de stad en biedt hiermee een genereuze woonbeleving. Op de punten van de driehoek bevinden zich balkons van 15m2 die zijn vormgegeven als buitenkamer van de leefruimte en allemaal ochtend- én avondzon hebben. De driehoekige vorm met de punt naar het zuiden maakt deze optimale bezonning mogelijk.
Het beeldhouwen van een facade
Het idee van het beeldhouwen van een toren komt ook tot uitdrukking in het gevelontwerp. Handgekapte panelen van roodbruin natuursteen geven de toren een ambachtelijk en warm karakter. Het sterke reliëf in de steen geeft met veranderend licht steeds weer een nieuwe uitstraling aan het gebouw. Richting de top van de toren krijgen de panelen steeds bredere gladgepolijste afvlakkingen. Op subtiele manier transformeert het gevelontwerp tot aan de top van het gebouw.
Samen delen
Er is veel debat voor het ondermijnende gedrag en eenzaamheid in hoogbouw én de vraag voor wie is en kan hoogbouw zijn. Als antwoord hierop hebben we een sterke aandacht gehad voor gemeenschappelijke ruimtes en plekken waar je elkaar tegenkomt anders dan het voorportaal of de lift. Programmatisch delen de twee torens gezamenlijk eenzelfde sokkel en zorgen ze voor het comfort van wonen in de stad. De tweehonderd huishoudens van de beide torens delen met elkaar een 1600m2 dakterras met gezamenlijke tuinkeuken, hotelkamers voor gasten van de bewoners, co-werkplekken, vergaderruimtes, fitness, service- en pakketdiensten.
Toevallige ontmoetingen
Toevallige ontmoetingen en het daarbij horende informele gesprek zijn essentieel voor het gemeenschapsgevoel en de veiligheid en sociale cohesie in de toren. Een belangrijke ontwerpingreep hiervoor was het maken van een knip tussen de parkeergarage en de woningen. Voor veel bewoners vormt de parkeergarage de dagelijkse entree, vanuit de parkeergarage wandel je de CasaNova binnen via een uitnodigend atrium, met zicht naar het dakterras en ontmoet je buren voordat je in de lift stapt.
CasaNova is samen met The Muse een voorbeeld van de netwerkstad, de stad waarin gebouwen en gemeenschappen slim aan elkaar worden geknoopt. Niet meer tweedimensionaal, maar driedimensionaal.