Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Stalen Pui Superhub
Copyright: Ronald Tilleman
Zijaanzicht Stalen Pui
Copyright: Ronald Tilleman
Afgeronde Stalen Gevel
Copyright: Ronald Tilleman
Stalen Pui Superhub
Copyright: Ronald Tilleman
Zijaanzicht Stalen Pui
Copyright: Ronald Tilleman
Afgeronde Stalen Gevel
Copyright: Ronald Tilleman

Superhub, Meerstad

6 mei
De mooiste supermarkt van Nederland is geopend! In het centrum van Meerstad is op 1 november 2022 het gebouw Superhub in gebruik genomen. De duurzame houten draagconstructie wordt geheel omringd door een gigantische glazen stalen pui constructie van het systeem Forster Thermfix Vario. Deze constructie is verwerkt door Alraf Aluminium Ramenfabriek uit Ter Apel.  Gerwin Poppinga en Bé Moed resp. directeur eigenaar en staalspecialist bij Alraf, leggen uit hoe zij het project Superhub hebben ervaren.

Laten we bij het begin beginnen, Alraf kreeg een aanvraag voor het project Superhub en wat gebeurde er toen?
Alraf kreeg de aanvraag van MWPO (de eigenaar van het pand), zij wilde graag dat Alraf de verwerking van de vliesgevel ging uitvoeren. In eerste instantie was de aanvraag met een ander type profielsysteem, echter bleek dit achteraf niet haalbaar. Omdat de oplevering een harde deadline had is er snel geschakeld naar Marcel Hoeboer, Hoofd Verkoop Systeemprofielen, om de kozijnen in Forster Thermfix Vario op te leveren.

Wat valt er op en waar moet je bij een bezoek vooral  niet over het hoofd zien?
Superhub wordt ook wel “de kathedraal” genoemd. De combinatie met de houten spanten en de stalen vliesgevels is uniek. Ook de ronding die erin zit maakt het een heel speciaal project. 

De binnenkant oogt groot en massaal. De combinatie met hout en staal is binnen ook heel goed zichtbaar omdat de plafonds van hout zijn met grote transparante ramen. Het zijn 2 totaal verschillende materialen, de combinatie is fantastisch. De kleur van de houten constructie samen met de in antraciet uitgevoerde vliesgevels oogt esthetisch erg mooi.  

Iets wat Superhub heel bijzonder maakt is de gebogen gevel, kun je hier iets meer over vertellen?
We hebben al vaker met gebogen gevels gewerkt maar niet in deze omvang en grootte. Gelukkig viel de verwerking enorm mee! Tuurlijk, het duurt iets langer als een gewone gevel maar dat valt op zich mee. De profielen zijn zeer nauwkeurig gebogen vanuit Forster aangekomen en daardoor was het  een kwestie van op maat zagen en plaatsen.

Welke technieken zijn toegepast?
Elk houten span bestaat uit vijf vakken/kozijnen. Drie hiervan zijn geprefabriceerd in de fabriek. Op de bouw hebben we eerst de linkerkant klaar gezet, dan de rechter en vervolgens het midden ertussen gezet als vaste elementen. Vervolgens zijn bij de twee openstaande vakken de liggertjes gemaakt. Dit is ook zo gebeurt met de gebogen gevels. Op deze manier waren we erg flexibel. Het profiel moet namelijk binnen een bepaalde sparingsmaat geplaatst worden.

De houten spanten vormen een X constructie, hierdoor was het onmogelijk om van buitenaf in een keer het element erin te schuiven, hier waren de elementen simpelweg te groot voor. Door eerst 3 vaste prefab elementen te maken en deze te verdelen binnen de stramienmaat konden we vervolgens de tussenliggers aanbrengen. Dit gaf ons flexibiliteit qua maatvoering.

Zijn er speciale eisen waar je rekening mee moet houden wanneer je met een houten draagconstructie werkt?
Het Forster systeem was relatief snel te monteren, de bevestiging viel daarom ook mee. Onder en boven zit het profiel vast aan hout dus dit was gemakkelijk. Het is wel belangrijk om juiste verankering en bouten te gebruiken.

Wanneer je bijvoorbeeld in beton gaat monteren in de bovenzijde moet je rekening houden met waar de bewapening zit omdat hier risico is dat je niet goed kunt bevestigen.

Waarom is er gekozen voor staal?
Zowel de opdrachtgever (MWPO) en de architect (De Zwarte Hond) staan erom bekend dat zij niet van standaard houden. Zo was het voor Superhub de wens van de architect dat de constructie vrijdragend zou zijn, het moest een geheel zijn.

Een belangrijke eigenschap van staal is de stijfheid. Wanneer er met een ander materiaal (zoals aluminium) gewerkt zou worden was er alsnog een stalen hulpconstructie nodig voor de stabiliteit. Met gebruik van staal is er geen hulpconstructie nodig en zijn de immens grote gevels nog transparanter. Forster heeft voor grote overspanningen de geschikte profielen.

Met welke uitdagingen heeft Alraf te maken gehad?
Dat wat Superhub zo speciaal maakt was tegelijkertijd ook de uitdaging! De afmetingen en de hoeveelheid van de elementen zorgde bijvoorbeeld voor ruimtegebrek in de fabriekshal. De gevels waren bijna 9 meter hoog en 2 meter breed. Deze konden niet allemaal naast elkaar of op elkaar liggen. Daarom is hier van te voren goed over nagedacht. We zijn uiteindelijk met de oplossingen van een tent op de grond achter het bedrijf gekomen. 

Er is gekozen om gefaseerd te werken en met zo min mogelijk transportgangen, dit omdat bij elk transport er een aanzienlijke kans op beschadiging is. Zo kon de serie elementen die klaar waren bij Alraf op transport naar de coater en gingen deze vanuit de coater rechtstreeks naar de bouw. Dit scheelt minimaal 1 en misschien wel 2 transportgangen. Dit heeft gelukkig heel goed uitgepakt. In eerste instantie was dit best lastig, er zijn ook veel extra uren gemaakt.

Ook het gewicht van de elementen was meer als gewoonlijk vanwege de hoogte van de elementen. Met de grootte van deze elementen werk je constant met een kraan, je kunt niks tillen. Het lichtste element is al 50 kilo en grotere elementen wegen 650 kilo.

Waar ben je trots op in het Superhub?
Je hoeft maar langs te rijden of de foto’s te bekijken om te weten wat voor en prachtig project dit is.

Normaliter maken we deuren, ramen en kozijnen. Dit project was een keertje iets heel anders. Een project zoals Superhub vraagt zo veel meer. We hebben aangetoond dat Alraf i.s.m. Forster dit aankan! Wij hebben de kennis en kunde in huis om dit te kunnen doen en ook de montage capaciteit in huis te hebben om dit uit te voeren. De kwaliteit die geleverd is en ook nog eens binnen de planning mogen we trots op zijn.

Wat willen jullie nog meer vertellen over Superhub?
Voor alles geldt dat een goede samenwerking tussen alle partijen de regel tot succes is. Dit is vanaf dag 1 zo geweest. We lagen heel goed op een lijn met de eigenaar van het pand, ook met de aannemer was een goed klik.

Samenwerking en schakelen in dit proces is belangrijk.  Dit heb je deels in de hand en deels moet je hier een beetje geluk bij hebben en van beide kanten is dit wel gebeurd.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Forster Nederland N.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Forster Nederland N.V.

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan