Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen
20 juni 2022
In de Ronald McDonald Huiskamer in het Amalia kinderziekenhuis kunnen zieke kinderen en hun ouders zich terugtrekken voor rust en privacy. Even weg uit de ziekenhuissfeer, tussen alle behandelingen en onderzoeken door. De nieuwe warme, huislijke plek biedt rust en geborgenheid. De huiskamer past bij de herinrichting van het kinderziekenhuis, waar alles draait om het betrekken van het gezin bij de zorgverlening.
Het doet je even alles vergeten
Als je kind is opgenomen in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis wil je dichtbij zijn. Als ouders, broertjes en zusjes dichtbij zijn, heeft dat een positieve invloed op het welzijn en herstel van kinderen. De nieuwe Huiskamer biedt een warme en bijzondere plek om samen te zijn. Anouar, vader van Yanis, bezoekt de Huiskamer graag. “Onze zoon is opgenomen op de NICU, omdat hij lichttherapie nodig heeft. De Huiskamer doet je even alles vergeten, hoe gek dat ook klinkt. Tegelijkertijd sta ik binnen een paar stappen weer bij Yanis.”
Nienke Plass-Verhagen, bedrijfskundig directeur van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis: “De focus van de herinrichting ligt op het creëren van een omgeving die een positief effect heeft op het herstel van de patiënt, een zogenoemde healing environment. Deze nieuwe Huiskamer in het Amalia kinderziekenhuis biedt een geborgen, huiselijke omgeving voor de jonge patiënt en het gezin in een medische omgeving.”
Drie zwevende verdiepingen
De nieuwe Huiskamer verwondert, vorm en inrichting zorgen zo voor een verrassende afleiding. De Kiezel bestaat uit drie lagen, die zijn verbonden met een wenteltrap. Naast de ontvangstruimte en private kolfruimte, zijn er drie gezellige zithoeken, een speelruimte en een keuken. Hiermee biedt de Huiskamer veel verschillende plekken. Het ontwerpconcept van de huiskamer komt van architectenbureau EGM architecten, waarna Thoben & Minten het volledig hebben doorontworpen met een passend interieur. EGM-architect Daniël van den Berg: “De vorm en uitstraling van dit ontwerp sluiten perfect aan bij het thema ‘Theater der Natuur’ van het Amalia kinderziekenhuis. Het is een combinatie van openheid en privacy. De Huiskamer hangt als zwevende kiezelstenen tussen twee verdiepingen in en valt op door zijn ronde vormen. Binnen zorgen vloeiende overgangen voor geborgen ruimten vol intimiteit en rust.”
De bijzondere vorm van de Huiskamer, een grote kiezel, vroeg om een nét zo bijzonder interieurontwerp. De doelstelling was om het interieur en het effect daarvan op de bezoeker centraal te stellen. Het gaat namelijk om hoe ouders, broertjes en zusjes zich in de Huiskamer voelen, niet om de meubels die er staan.
Duurzaamheid
De grenzen zijn opgezocht op het gebied van facilitaire, technische, duurzame, financiële en esthetische behoeften. Voor de Ronald McDonald Huiskamer is gekozen voor hergebruik van materiaal waar mogelijk, door samen te werken met lokale bedrijven, die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
Door bijvoorbeeld bewust te kiezen voor vrijstaande banken, bekleed met zeer duurzame wol, is het in de toekomst eenvoudig deze te verwijderen en te vervangen, in tegenstelling tot ingebouwde banken. Elk meubel, accessoire en de verlichting is beoordeeld op onderhoudsvriendelijkheid en intuïtief gebruik. In de Huiskamer zijn materialen als linoleum, hout, bamboe, Arpa Fenix, staal, wol, RVS en zelfs 100% circulaire plantenbakken gemaakt van gerecyclede visnetten terug te vinden. Hierbij is het cradle-to-cradle principe als standaard gebruikt.
“Dit is de mooiste Ronald McDonald Huiskamer van Europa”
– Erny Boots, manager Ronald McDonald Huiskamer
Innovatie
Door volledig 3D te ontwerpen in Vectorworks and Rhino, kon de klant eenvoudig betrokken worden bij moeilijke beslissingen. Met behulp van VR was het mogelijk om iedereen bij elke ontwerpstap ‘live’ mee te laten kijken. Alle betrokken partijen is gevraagd om mee te denken met het project, waarbij hen gevraagd is om ervan uit te gaan dat alles nieuw is en nog niet eerder is gedaan. Op die manier is iedereen uit zijn comfortzone gestapt en heeft zich met volle overgave ingezet om het ontwerp zo goed mogelijk uit te voeren.
De Kiezel is gerealiseerd samen met Projectbouwbureau Radboudumc, 2doubleyou, Aronsohn, Peutz, Cornelissen, Jora Vision en Engie.