Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
De marmoleumvloer van Studio Wae in de centrale ruimte van Fun Forest
Het ontwerp voor de gangen is iets donkerder omdat er regelmatig zand binnengelopen wordt
Studio Wae geeft het 'afvallinoleum'van Forbo een nieuw leven
Gerecyclede perronbestrating van Studio Wae
De marmoleumvloer van Studio Wae in de centrale ruimte van Fun Forest
Het ontwerp voor de gangen is iets donkerder omdat er regelmatig zand binnengelopen wordt
Studio Wae geeft het 'afvallinoleum'van Forbo een nieuw leven
Gerecyclede perronbestrating van Studio Wae

Tweede leven voor Marmoleum

23 april 2020
Eerste Marmoleum-project Studio Wae zorgt voor tevreden klant en fraaie vloer
Duurzame designstudio geeft Marmoleumafval tweede leven

Studio Wae, de duurzame designstudio uit Utrecht, heeft onlangs voor het eerst met Marmoleum gewerkt en het gebouw van Fun Forest, een klimbos in Rotterdam, een ‘nieuwe oude’ vloer gegeven. Daartoe stelde producent Forbo Flooring Marmoleum snijresten en rollen, die niet meer gebruikt worden, beschikbaar. Daarmee wordt Marmoleum, dat al CO2-neutraal geproduceerd wordt van natuurlijke materialen, weer een stapje duurzamer.

De appel valt meestal niet ver van de boom. Neem Tynke van den Heuvel, oprichtster van en drijvende kracht achter Studio Wae. Ze werkte ruim 14 jaar in het recyclingbedrijf van haar vader waar edele metalen en elektronische goederen worden hergebruikt. Nu recyclet ze met Studio Wae zelf. Zo zet Tynke de oude bestrating van stations om in nieuwe betontegels en hergebruikt ze dus vloeren van Forbo Flooring en andere vloerfabrikanten. Ook het productieproces van Studio Wae is maatschappelijk verantwoord: veel van het handwerk wordt gedaan door Syrische statushouders, die tegen een volwaardig salaris voor Studio Wae werken.

Experimenten met Coral en Marmoleum
Tynke experimenteerde en werkte eerder met de Coral-schoonloopvloeren van Forbo Flooring. Maar toen er vraag begon te komen, bleek dat Forbo vanwege haar efficiënt-duurzame productieproces zo weinig Coralafval overhield dat niet aan de vraag kon worden voldaan. Voor Marmoleum dat in veel grotere hoeveelheden (en heel veel verschillende collecties) wordt toegepast over de hele wereld, ligt dat anders: er komt logischerwijs meer snij-afval vrij (dat Forbo overigens terugneemt, red.) en bovendien blijven er rollen Marmoleum over als een oude collectie vervangen wordt door een nieuwe. Die rollen krijgen nu een tweede leven.

Avontuur met biobased materiaal
Het CO2-neutrale product dat geproduceerd wordt van natuurlijke materialen (Marmoleum is een biobased materiaal, red.) lag Tynke met haar groene vingers meteen nauw aan het hart. Ook de klant, in dit geval Fun Forest, voor wie de natuur een belangrijke rol speelt, was meteen in voor een Marmoleum-avontuur. Tynke: ‘Nadat ik met Forbo de nieuwe vorm van de tegels had getest, heb ik het klimbos een kleurenkaart toegestuurd waaruit ze hun eigen favorieten konden kiezen. Daarna heb ik de kleurpatronen ontworpen die we vervolgens gelegd hebben met stoffeerder Nice Interiors uit Warmond.’

Een duurzame vloer met een verhaal
Fun Forest is tevreden met de nieuwe aanwinst. Reimer Stubbe, directeur van het bedrijf, dat klimmen in bomen en watersport combineert in het Kralingse Bos: ‘We zijn heel erg blij met onze mooie vloer. Iedereen die binnenkomt, zegt ‘’wauw’’ omdat het patroon en de kleuren niet standaard zijn en dat past bij ons. We zijn een sociale onderneming die vorig jaar bijvoorbeeld 53 leer-werkplekken creëerde voor mensen met minder kansen, zoals jongeren met ADHD of mensen die het synchroon van down hebben. We waren op zoek naar een vloer met een verhaal die ook nog eens heel duurzaam is. Uiteindelijk kwamen we bij Tynke’s re-use Marmoleum uit. We hebben gekozen voor een lichtere kleurstelling in de groepsruimte/vergaderzaal en een wat donkerdere kleur in de hal en de kantoren. Die bevinden zich dichter bij de deuren en zo zie je de aarde wat minder, die hier ondanks voetenvegen toch regelmatig wordt binnengelopen.’

Re-use betekent Nul CO2
Een re-use project zoals voor het klimbos is volgens Tynke superduurzaam, omdat er - anders dan bij recycling - geen extra CO2 bij vrijkomt. Daarnaast neemt Forbo het snijafval dat overblijft weer terug en verwerkt dat in nieuw Marmoleum.

Bij haar betonrecyclingprojecten komt wel een beetje CO2 vrij omdat de oude bestrating in een fabriek verwerkt moet worden tot nieuwe betonstenen, al heeft Studio Wae het productieproces zo geoptimaliseerd dat de schade miniem is. Ruim 76 procent van het oorspronkelijke product krijgt een nieuw leven. En da’s belangrijk, aldus Tynke want ‘veel grondstoffen voor beton zoals grind en zand zijn eindig en zullen in 2050 op zijn.’ De betontegels hebben inmiddels het duurzaamheidslabel A van NL Greenlabel gekregen.

Bijzondere, op Escher geïnspireerde vormen
De vormen van Tynke’s ontwerpen zijn het vermelden ook waard. Ze zijn geïnspireerd op het werk van de kunstenaar Escher. Dat betekent niet dat de klant vast zit aan Escher: de tegels kunnen in elke gewenste vorm of patroon door Studio Wae worden geleverd, waarbij de afnemer ook beslist of hij gaat voor veelkleurig of voor een effen vloer.
Voor meer info over Studio Wae zie www.studiowae.nl.
Meer input over de duurzame en andere kwaliteiten van Marmoleum kunt u vinden op: www.forbo-flooring.nl/duurzaamheid.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Forbo Flooring

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan