Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Huis Distinto

18 december 2019
In Huis Distinto  in Barendrecht worden kinderen met een psychiatrische beperking verzorgd en opgevangen. De kamers voor de opvang waren vrij donker en hadden weinig lichtinval, wat voor de doelgroep extra onwenselijk was. Een flinke verbouwing van het huis waarbij meer daglicht en automatische ventilatiemogelijkheden zijn toegepast, zorgt voor gezondere en prettigere kamers waarin de kinderen spelen, leren en slapen. De medewerkers van Stichting Distinto en ouders van de kinderen ervaren nu een wereld van verschil.

Dagopvang en logeerfunctie
Stichting Distinto biedt zorgt aan kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD. Directeur-bestuurder Ingrid Hartog vertelt hoe die zorg er precies uitziet: “We bieden in ons Huis dagelijks dag- en logeeropvang, we hebben een begeleidingsgroep voor buitenschoolse opvang en kinderen kunnen in de weekenden bij ons terecht. Ook begeleiden we kinderen die vanwege hun beperking niet meer naar school kunnen. Naast dat we er voor de kinderen zijn, willen we ook de ouders begeleiden in de opvoeding van deze kwetsbare kinderen.”

Huis Distinto is gevestigd in een voormalig Ronald McDonald Huis. “Toen er een mogelijkheid kwam om het gebouw over te nemen, hebben we ons daarvoor ingeschreven. Het bestuur van Stichting Ronald McDonald Huis Barendrecht herkende in onze ideeën de oorspronkelijke missie van het Huis; namelijk er zijn voor deze kwetsbare doelgroep. We hebben beneden een grote leefruimte en twee slaapkamers en boven vier slaapkamers gecreëerd. Hierin staan naast bedden ook bureaus. Daarnaast zijn er boven nog een paar ruimtes waar we overleg hebben en gesprekken voeren met ouders”, zo vertelt Hartog.

Donkere kamers, weinig ventilatie
Het gebouw bleek echter niet optimaal geschikt voor de opvang van de kinderen. Hartog: “Er waren keuzes gemaakt die niet altijd even handig uitpakken voor deze doelgroep. Dat merk je pas als je er een tijdje in werkt. De kamers waren extreem donker en hadden weinig ventilatiemogelijkheden. Uit veiligheidsoogpunt mochten de bestaande ramen niet open staan als de kinderen in de kamers aanwezig waren. Wanneer kinderen hier elke dag zijn, is dat eigenlijk onwenselijk. Als je ze te veel in het donker zet met te weinig frisse lucht, bestaat het gevaar dat kinderen met depressieve klachten daar verder in wegzakken. Ook voor onze medewerkers was het niet prettig, je wilt voorkomen dat serieuze klachten als hoofdpijn optreden.”

Architect Lex Bruns begeleidde het project om Huis Distinto veiliger en gezonder te maken. Hij wees op de ondersteuning die VELUX Nederland biedt om bij maatschappelijke projecten gebouwen gezonder te maken. Hartog: “Zij adviseerden ons uitgebreid over alle daglichtmogelijkheden en dat bleek meer dan verwacht.

Doordat de VELUX dakramen hoog in het dak zitten, is er gekozen voor elektrische dakramen, voorzien van het VELUX ACTIVE klimaatbeheersingssysteem. Het openen en sluiten van de dakramen gaat hierdoor automatisch op basis van sensoren die de hoeveelheid CO2 en de binnen- en buitentemperatuur meten en de weersverwachting monitoren. Daarnaast kunnen enkele medewerkers van Distinto via hun smartphone zelf de bediening regelen.

Prettig klimaat om te spelen, leven en werken
Tegelijk met het plaatsen van de dakramen werd een deel van het dak vervangen, kregen de kamers nieuwe vloerbedekking en werd schilderwerk uitgevoerd. De reacties op de vernieuwde kamers zijn erg positief. Hartog: “Je kunt als medewerker gelijk aan het werk als je ergens binnenkomt. Er is nu veel meer lichtinval en er zijn minder klachten over hoofdpijn. Ook de ouders van de kinderen zijn erg positief. Ze laten hun kinderen bij ons achter in een heerlijk frisse en lichte ruimte. Dat is echt een enorm verschil met de oude situatie.”

Hoe ervaren de kinderen zelf de vernieuwde ruimtes? “In het begin moesten ze enorm wennen en vonden het niet meteen mooier. Dat hoort echt bij deze doelgroep. Op een gegeven moment hoor je wel dat ze nu alles veel beter en de kamers ook veel schoner vinden. We hebben drie tot vier keer per dag een kamermoment, waarbij ze op hun kamer moeten spelen. Dat vinden ze nu veel fijner dan voorheen.”

Excellente zorg
Er is nog een ander punt waarop veel verbetering te merken is: de veiligheid in het Huis. “Voorheen moesten medewerkers eerst de ramen dichtdoen voordat kinderen naar hun kamer gingen, want het risico bestond dat kinderen door een raam naar buiten klommen. Het scheelt ons zoveel werk nu dit allemaal automatisch geregeld is. We weten gewoon dat het veilig is wanneer kinderen op de kamer zijn.”

Ingrid Hartog raadt vergelijkbare zorginstellingen aan om goed na te denken over wat daglicht en frisse lucht doen met de verblijfsomgeving van kinderen. “Op het moment dat je excellente zorg wilt leveren, is dit een heel belangrijk element. Kinderen zitten tegenwoordig heel veel binnen. Dan is het belangrijk dat ze daar ook in een gezonde omgeving leven. Ik zou dan ook iedereen aanraden zeker niet te bezuinigen op het binnenklimaat. Een automatisch systeem van natuurlijke ventilatie vind ik echt een briljante uitkomst!”
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met VELUX Nederland B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van VELUX Nederland B.V.

VELUX Nederland B.V.
VELUX Nederland B.V.
VELUX Nederland B.V.
VELUX Nederland B.V.
VELUX Nederland B.V.
VELUX Nederland B.V.
VELUX Nederland B.V.
VELUX Nederland B.V.
VELUX Nederland B.V.
VELUX Nederland B.V.
VELUX Nederland B.V.
VELUX Nederland B.V.
VELUX Nederland B.V.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan