PULSE is het nieuwe onderwijslab van de TU Delft
25 september 2018
Pulse, een innovatief studielandschap midden op de campus, biedt de TU Delft ruimte voor eigentijdse vormen van onderwijs. Het gebouw huisvest dertien zalen, waarvan tien eigentijdse onderwijszalen en drie ruimtes met een informele sfeer en bijzondere kenmerken. In totaal gaat het om 1020 onderwijsplekken en 275 studiewerkplekken. Op de begane grond bevindt zich een food market.
In de wereld van het wetenschappelijk onderwijs zijn grote veranderingen gaande. Naast de traditionele hoorcolleges vindt er steeds meer activerend onderwijs plaats, zoals bijvoorbeeld interactieve werkcolleges en studenten werken vaker samen aan opdrachten. De Technische Universiteit Delft loopt voorop in de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden om studenten en docenten met elkaar in contact te brengen. Het nieuwe gebouw Pulse – wat staat voor Practise, unite, learn, share & explore – is daarin een belangrijk instrument; het verbindt daarnaast de fysieke onderwijs- en studieomgeving met de digitale tegenhanger.
Als derde centrale (interfacultaire) gebouw op de learning environment-as van de TU-Delft (naast de aula en de universiteitsbibliotheek) gaat het een belangrijke rol spelen in de wijze waarop de campus als studielandschap functioneert. Centraal thema in het ontwerp, dat in nauwe samenwerking met de onderwijs-, duurzaamheids- en bouwexperts én de studenten van de TU Delft tot stand is gekomen, is verbinding. In stedenbouwkundig opzicht komt dit tot uitdrukking in de wijze waarop het gebouw niet alleen toegankelijk is vanaf het plein waaraan het ligt, maar bovendien op alle denkbare manieren ‘aantakt’ op alle gebouwen die er omheen staan. Het wordt daarmee een natuurlijk onderdeel van allerlei nieuwe routes op de campus en biedt aantrekkelijke nieuwe mogelijkheden van studeren, onderzoeken, verblijven en ontspannen. Tegelijkertijd stimuleert het ontmoetingen tussen alle campusbewoners, evenals het verzamelen van indrukken, ideeën, kennis en inspiratie.
Feitelijk is het gebouw zelf ook ontworpen als een wandeling die direct na de hoofdentree begint met een food market met terras aan het plein. Samen eten en drinken is en blijft tenslotte een van de beste sociale fundamenten voor een kennis- en studiegemeenschap. Op de begane grond zijn twee grotere multifunctionele zalen geplaatst, en de Technology room waar bijvoorbeeld videoconferencing mogelijk is. Een filmische trap leidt naar boven, langs studieplekken, onderwijsruimten zoals een terraszaal waar bijvoorbeeld flipped classrooms sessies kunnen worden gehouden, en de Break Out, een zaal met een heel besloten sfeer, waar studenten (of docenten) zich in kleinere groepjes kunnen terugtrekken voor bijvoorbeeld reflectie of intervisie. Onderweg voert de route langs allerlei bijzondere doorkijkjes en zichtlijnen. De route eindigt in een bijzondere ruimte die uitkijkt over het plein. Hier vormt de grillige tribune een zeer letterlijke vertaling van het begrip ‘landschap’ dat uitnodigt tot bijvoorbeeld discussiebijeenkomsten of inspirerende lezingen.
In het interieurontwerp is een combinatie gezocht van hightech en warme materialen. Zeer geraffineerde afwerkingen gaan hand in hand met installaties in het zicht. Aluminium, glas en beton bestaan direct naast hout en textiel. Het gebouw heeft daarmee enerzijds een stoer en energiek karakter gekregen, anderzijds is het huiselijk en vriendelijk. Daglicht dringt overal in het gebouw door; soms heel direct, soms gedoseerd en gefilterd. Het interieur reflecteert daarmee de ambitie van de TU Delft om zorg te dragen voor de ontwikkeling van studenten tot creatieve, kritische en sociale ingenieurs.
Daarnaast is Pulse energieneutraal en dus een uiterst duurzaam gebouw. Het heeft (het op dit moment hoogst haalbare) energielabel A++++ toegewezen gekregen. Situering van de verschillende ruimten houdt nadrukkelijk rekening met oriëntatie en daglichttoetreding. Een geavanceerd gebouwbeheersysteem zorgt dat naar behoefte kunstlicht, lucht, warmte en/of koude wordt toegevoegd. Bijzonder is de toepassing van gelijkspanning, waardoor gebruikers van elektrische energie direct aangesloten zijn op de 490 zonnepanelen (750 m2) op het dak van het gebouw. Daarmee heeft de TU Delft een van de eerste gelijkstroomnetwerken in de utiliteitsmarkt gerealiseerd. Normaal gesproken draait een gebouw, dat zelf stroom opwekt, op wisselstroom. Bij Pulse wekken de zonnecellen gelijkstroom op. Die kan, zonder tussenkomst van zware transformatoren, direct en zonder energieverlies worden benut voor laptops, tablets, smartphones en verlichting.
Het gelijkstroomnet in Pulse is ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems, Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft en won al een ‘Vernufteling’ als vernieuwende ‘smart building’ oplossing.
Pulse is op 30 augustus 2018 officieel geopend.