Stadskantoor Raakspoort

3 februari 2015
Huisvesting Gemeente Haarlem

Stadskantoor Raakspoort is de eerste van twee gebouwen voor de nieuwe huisvesting en dienstverlening van de Gemeente Haarlem. Het ontwerp van het gebouw is van de hand van Peter Wilson (Bolles+Wilson). Na de ingebruikname van de Raakspoort begint de verbouwing en uitbreiding van de Zijlpoort, het voormalige postkantoor aan de Gedempte Gracht. Voor beide gebouwen verzorgt Döll Architecten de programmatische inpassing, de indeling en de inrichting met een flexibel kantoorconcept op basis van maatwerkplekken. De Raakspoort bevat, naast de kantoren van de hoofdafdelingen Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Middelen en Services en Dienstverlening, een vergadercentrum en de nieuwe publiekshal, met balies, spreekkamers en zelfservicepunten,

De opgave lag in het samenbrengen van een open, laagdrempelige publieke dienstverlening, een concept van maatwerkplekken voor medewerkers in een sober, doelmatig, duurzaam en energiezuinig (GPR 8) gebouw. Aanvankelijk zou dit plaatsvinden in één nieuw gebouw aan de Schipholweg. Na de Gemeenteraadsverkiezingen in 2007 heeft de Gemeenteraad van Haarlem gekozen voor een andere invulling. In plaats van in één nieuw gebouw wordt de Gemeente gehuisvest in de twee tegenover elkaar liggende gebouwen Raakspoort en Zijlpoort. Hiermee wordt het grote aantal locaties waar de gemeente tot voor kort gehuisvest was gereduceerd. Het historische Stadhuis aan de Markt blijft haar representatieve functie behouden.

Publiekshal
Vanaf de Zijlvest betreedt het publiek de nieuwe publiekshal, met balies, spreekkamers en de eerste, speciaal door Döll Architecten ontworpen, zelfservicepunten. Hiermee kunnen de bezoekers op uiteenlopende wijze worden bediend. De dubbelhoge hal is overzichtelijk, ruim en licht. Door de diagonale belijning in vloer en plafond wordt de bezoeker vanzelf naar de balies geleid. Een wenteltrap en een groenwand zijn de eyecatchers.

Werkplekken
Op de verdiepingen liggen de werkplekken, gebaseerd op een flexibel kantoorconcept met gevarieerde maatwerkplekken. Het werken geschiedt niet meer op individuele, vaste werkplekken, maar op activiteitgerelateerde flexibele werkplekken. De inrichting van het stadskantoor is ontworpen aan de hand van activiteiten, zoals vergaderen, geconcentreerd werken, samenwerken, ontmoeten, kennisdelen en ontspannen. Hierdoor ontstaat een combinatie van meer klassieke kantoren, open werkplekken, vergaderplekken en ontmoetingsruimten. Centraal op elke verdieping is een ontmoetingruimte met twee markante objecten: een pantry en een zitmeubel. Aansluitend hieraan ligt de huiskamer van de afdeling.

Sfeer, materiaal en kleur
De inspiratie voor de sfeer van het gebouw is gebaseerd op het 17e eeuwse schilderij ‘Pekelharing’ van de Haarlemse schilderes Judith Leyster. De achtergrond is geometrisch en rustig, op de voorgrond springen het hoofd, de veer en de kan eruit door hun ronde vormen en hun kleuren. Deze principes van contrast in vorm, materiaal en kleur zijn in de Raakspoort terug te vinden. Het gebouw kent een heldere ordening met een terughoudende kleurstelling; de gebruikers weten waar ze zich bevinden. De werkplekken zijn rustig en neutraal vormgegeven, de ontmoetingsplekken in het gebouw daarentegen zijn uitbundig en springen in het oog. Door de witte wanden, vloeren en plafonds, afgewisseld met accentkleuren en houttinten, ademt het gebouw in alles helderheid, ruimte en licht.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Döll – architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Döll – architecten

Döll – architecten
Döll – architecten
Döll – architecten
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan