Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Modernisering Herenhuis

23 april 2014
Zes meter hoge taatsdeur opent glaspui

Voor een particuliere opdrachtgever heeft architectenbureau cepezed een traditioneel herenhuis in Den Haag gemoderniseerd. cepezed heeft een nieuwe glazen achtergevel en een dubbelhoge vide toegevoegd, waarvoor ODS stalen profielen met overspanningen van ruim zes meter leverde.
Het Haagse herenhuis ligt in een statige buurt en valt onder beschermd stadsgezicht. De voorgevel is dan ook onveranderd gebleven, maar binnen en aan de achterzijde heeft cepezed twee grote ingrepen gedaan. Het interieur vertoonde sporen van veranderingen in de jaren 1970 en originele details, zoals kamer-en-suite-schuifdeuren, waren verdwenen.

De architect heeft de typerende structuur van een Hollandse tussenwoning op de begane grond volledig doorbroken. De voormalige gang en keuken zijn bij de woonruimte getrokken. Hier is een kastenwand gecreëerd, waarin de originele deuren zijn hergebruikt.

Langs de tegenoverliggende wand is een strak vormgegeven, organiserend element geplaatst, waarin onder andere de keuken, open haard en televisie zijn opgenomen. De nieuwe woonruimte is voorzien van een licht getinte gietvloer en vloerverwarming.

Dubbelhoge vide
De achtergevel van de woning is vervangen door een glas pui over twee verdiepingen. “De achtergevel was in slechte staat”, vertelt Ronald Schleurholts, partner in cepezed, “maar deze kant van het huis had zeker potentie.” Het pand ligt op de kop van een gesloten bouwblok, waardoor de bewoners over alle tuinen uitkijken. De achtergevel is bovendien op het zuidwesten georiënteerd.

“We hebben de achtergevel letterlijk geopend en als het ware het balkon van de eerste naar de tweede verdieping getild. Daardoor is er een dubbelhoge vide ontstaan.” Aan de vide grenst op de eerste verdieping een werkkamer met een houten vloer en glazen balustrade. Doordat de nieuwe zes meter hoge achtergevel is uitgevoerd in voornamelijk glas en staal biedt de werkkamer fraai zicht over het groen. Op de tweede verdieping is het schuine dak uitgebouwd tot een extra ruimte met een aangrenzend dakterras.

“Als je in de werkkamer zit, moet je de deur naar ons idee ook kunnen openzetten. We hebben verschillende opties overwogen. Een schuif- of vouwdeur over dubbele hoogte is niet werkbaar, dus uiteindelijk hebben we voor een taatsdeur gekozen”, vertelt Schleurholts. cepezed heeft voor dat idee ODS Geveltechniek benaderd. Die onderneming heeft samen met JM van Delft de techniek uitgewerkt.

Sterke constructie
De gevel met taatsdeur is uitgevoerd met het Jansen VISS-systeem van geïsoleerde stijlen en regels voor vliesgevels. De basis is een stalen Jansen profiel, dat met VISS Ixtra kan worden uitgebreid tot een draagprofiel voor extra grote overspanningen. Ook bewegende delen kunnen door de hoge sterkte van dit systeem onverwacht grote afmetingen aannemen, volgens ODS.

De taatsdeur is twee meter breed en ruim zes meter hoog. De deur scharniert op een derde en draait precies in de vide. De regels zijn iets ondieper dan de stijlen, zodat de elektrische zonwering annex verduistering langs draden in de dag kan worden gehouden. Bij de taatsdeur kan de zonwering daardoor meedraaien. De bekabeling van de zonwering is onzichtbaar doorgevoerd in de scharnierpunten.

“ODS heeft spierballenwerk geleverd”, zegt Schleurholts. “Een taatsdeur van deze afmetingen en met gebruik van isolatieglas is een zware constructie waar goed over nagedacht moet worden. Er is bijvoorbeeld een speciale vijzel voor de deur ontwikkeld.” De dichting, isolatie, inbraak- en brandbestendigheid weet ODS bij de VISS-gevelprofielen te waarborgen.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Jansen

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan