Producten
ProducttagsAANUIT

Amazonica Diergaarde Blijdorp

10 oktober 2013
Amazonica Dome

Trekpleister van het nieuwe themadeel ‘Zuid Amerika’ in Blijdorp is de Amazonica Dome. Binnen deze ultralichte constructie komen bezoekers in de wereld van de Amazone. Een rivier, reptielen, schildpadden en vlinders krijgen een plaats in een natuurlijke biotoop van flora en fauna. Onder de 56 m overspannende omhulling met een houten skelet, geconstrueerd volgens de principes van de geodetische koepel, is dit Amazonegebied vrij in te richten zonder hinder van kolommen. De vulling met heldere foliekussens zorgt voor een overvloed aan daglicht. Deze transparante omhulling maakt het mogelijk om het juiste klimaat te scheppen voor het tropische regenwoud van de Amazone.

Ideale vorm en constructie
De geodetische koepelvorm is ideaal voor het overkappen van grote ruimten. Met een geringe hoeveelheid materiaal komt een uiterst efficiënte constructie tot stand. De geometrie van de koepel heeft door de driedimensionale opbouw in gelijkmatige driehoekige vlakken (vakwerken) maar een kleine constructiehoogte nodig. De staven in de driehoeken waaruit de koepel is opgebouwd, zijn vooral op druk belast en zijn uitgevoerd in duurzaam, gelamineerd vurenhout toegepast.

UV-doorlatende luchtkussens
Bijzonder aan de Amazonica Dome is de toepassing van luchtkussentechniek. De luchtkussens laten UV-licht door dat zeer belangrijk is voor de biotoop. Veel andere transparante materialen, zoals kanaalplaten van polycarbonaat, voldoen hier niet aan. Met luchtkussens wordt onze natuurlijke lichtbron optimaal benut voor de opwarming van de tropische wereld. De afmetingen van de driehoekige vlakken van de dome zijn geoptimaliseerd voor toepassing van de luchtkussen. De luchtkussens worden op druk gehouden door compressoren, die verwarmde lucht in de kussens blazen. Zo wordt algengroei en condensvorming voorkomen.

Klimaatconcept
In de koepel wordt een tropisch binnenklimaat gecreëerd. Ventilatie, verwarming en koeling vinden plaats met een gebalanceerd ventilatiesysteem dat geconditioneerde lucht tegen het koepeloppervlak blaast. Het ventilatiesysteem beschikt over warmteterugwinning en een slimme regeling voor beperking van het energieverbruik. Bevochtiging van de lucht vindt plaats door besproeiing van de beplanting in de koepel. Als watervoorziening wordt een groot regenwaterreservoir aangelegd, dat dient voor het besproeien van de beplanting op droge dagen.

Milieuvriendelijk en duurzaam
De geodetische koepel is zeer milieuvriendelijk en duurzaam door de lage milieubelasting bij de productie: het hout met FSC-keur is een product dat groeit in duurzaam beheerde bossen zonder de energie en grondstoffen van de aarde uit te putten. De extreem efficiënte constructie in bolvorm zorgt ervoor dat er met een minimum aan materiaal en energie een maximum aan volume wordt gerealiseerd. Omdat de toegepaste prefab elementen relatief kort en licht zijn, zijn transport en montage eenvoudig uit te voeren. Aan het einde van de levenscyclus laat de koepel zich eenvoudig demonteren en zijn de materialen herbruikbaar.

Ontwerp en uitvoering
Architect Gert-Jan de Jong heeft vanuit zijn architectenbureau Arc2 al ruim tien jaar ervaring met het bouwen van geodetisch koepels. Samen met adviesbureau Lüning heeft hij het bedrijf GeoDomeDesign opgericht, dat gespecialiseerd is in ontwerp en engineering van geodetische koepels. GeoDomeDesign levert het materiaal voor de koepelstructuur als bouwpakket aan. Geodetische koepels van hout kunnen tot circa 300 m overspannen. Het ontwerp van inrichting en beplantingen is geheel in handen van specialisten van Diergaarde Blijdorp, die een authentieke en natuurlijke biotoop van flora en fauna creëren. Amazonica zal circa 1.000 vlinders, een aantal andere insecten, tal van tropische bomen en bloemen en gifkikkers huisvesten. Vanaf een grote zandbank, midden in de rivier, kan de bezoeker het leven in en om het water bekijken, van de reusachtige drijfbladeren van de Victoria amazonica tot en met piranha’s en zoetwaterroggen in het ondiepe water langs de oevers.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Arc2 architecten bna

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Arc2 architecten bna

Arc2 architecten bna
Arc2 architecten bna
Arc2 architecten bna
Arc2 architecten bna
Toon alles
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan