Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders

Kantoor NS Reizigers in Stationsgebouw Roosendaal

17 september 2012
De huisvesting van NS Reizigers in het rijksmonument Station Roosendaal is ingrijpend gerenoveerd en verbouwd door Ruland Architecten (voorheen Ruland + Partner Architekten bna). De oorspronkelijke structuur en de monumentale waarde zijn in ere hersteld en nieuwe indelingen en moderne technieken zijn passend ingevoegd in het historische pand. Er is hiermee een nieuw en toekomstig gebruik van een zeer markant stationsgebouw mogelijk gemaakt.

Stationsgebouw Roosendaal is ontworpen door rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel en spoorwegarchitect G.W. Heukelom en gebouwd in de periode 1905 - 1097. In 1944 is een deel van het gebouw, waaronder de oorspronkelijke entreehal, onherstelbaar beschadigd geraakt. De nieuwe invullingen, naar ontwerp van architect S. van Ravesteyn, zijn in 1949 in gebruik genomen.

NS Reizigers, regio Brabant Noord, is aan de noordkant van het stationsgebouw gevestigd in het na-oorlogse bouwdeel ontworpen door van Ravensteyn en in de oorspronkelijke stationswoning van de stationschef. In de loop der jaren zijn deze bouwdelen meermaals verbouwd en aangepast om te voldoen aan de zich wijzigende gebruikseisen. Met de renovatie van het stationsgebouw en de wens van NS Reizigers om voorzieningen voor het rijdend personeel samen te voegen met de ondersteunende kantoordiensten konden deze bouwdelen ingrijpend gerenoveerd worden.

In opdracht van NS Stations, de gebouweigenaar, en NS reizigers, de huurder, heeft Ruland Architecten (voorheen Ruland + Partner Architekten bna) zowel het exterieur als het interieur van deze gebouwdelen uitvoering gerenoveerd en gerevitaliseerd. Bijzonder aan het bouwkundig ontwerp is dat de oorspronkelijke monumentaliteit grotendeels is hersteld door het in het zicht te brengen van wat lange tijd verborgen is geweest. De nieuwe invullingen zijn dusdanig ingepast dat het ontwerp de karakteristiek van het oude pand versterkt.

Oorspronkelijke vloerconstructies en plafonds zijn in het zicht gebracht en gerestaureerd. Middels historisch kleuronderzoek konden de historische kleuren weer toegepast worden. Oude indelingen en structuren zijn inzichtelijk gemaakt door het verwijderen van niet oorspronkelijke en afbreuk doende verbouwingen. Op de zolders zijn de houten daken geïsoleerd waardoor zeer ruime en bijzondere kantoren en vergaderruimten van verschillende afmetingen gerealiseerd konden worden. De houten kap- en spantconstructies zijn hierbij in het zicht gebleven.

Nieuwe kantoorindelingen zijn uitgevoerd in glaspuien en in oorspronkelijk dichte wanden zijn ten behoeve van de transparantie nieuwe raamopeningen gemaakt, eveneens uitgevoerd in de samengestelde glaspuien. Voor een maximaal contrast tussen bestaande en nieuwe indelingen zijn deze puien en ramen minimaal gedetailleerd en samengesteld uit stalen strippen en hoekprofielen.

De benodigde klimaatinstallaties en tracés zijn in het zicht aangebracht, passend in de oude structuur van het gebouw. De benodigde nieuwe installatieruimte is geplaatst in de zolderkap van het lage bouwdeel. Hiertoe is er een nieuwe verdiepingsvloer ingebouwd, boven de oorspronkelijke plafondhoogte. Vloer en plafonds zijn zwevend uitgevoerd om geluid in de ondergelegen kantoorruimten tot een minimum te beperken.

De nieuwe stalen trap in de ontmoetingsruimte op de begane grond is een volledig vrijstaande trap met twee tussenbordessen. De trap staat op een nieuw gemaakte betonnen fundatie, weg gewerkt onder de bestaande vloer en nieuwe vloerafwerking. Vloer- en wandafwerkingen en het vaste meubilair zoals de ontvangstbalie en pantry’s zijn eveneens door Ruland + Partner Architecten ontworpen.

In het exterieur is het metselwerk gereinigd en beschadigingen hersteld. Dakgoten en dakafwerkingen zijn vernieuwd. Kozijnen, ramen en deuren zijn zoveel als mogelijk naar de oorspronkelijke indelingen hersteld en al het glas is vervangen voor monumentenglas. De bestaande dakkapellen zijn eveneens naar oorspronkelijk beeld hersteld. Het gehele exterieur is op basis van historisch kleuronderzoek in de oorspronkelijke kleuren geschilderd.

Door de structuur en de oorspronkelijke monumentale waarde in ere te herstellen en nieuwe indelingen en techniek passend in te voegen is een nieuw en toekomstig gebruik van een zeer markant spoor gerelateerd industrieel erfgoed mogelijk gemaakt.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Ruland Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Ruland Architecten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan