Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Huis voor een kunstenaar (met ‘kanten’ gevel) Almere Poort

28 juni 2011
Zelfbouw herenhuis met atelier Homeruskwartier Almere Poort

Huis voor een kunstenaar (met ‘kanten’ gevel)
De opdrachtgever, een beeldend kunstenaar, kocht een ‘herenhuis’-zelfbouwkavel in het Homeruskwartier Almere Poort. Hij wilde een ruimtelijke verrassend en flexibel indeelbaar huis met doorzichten. Tegelijkertijd was er de wens om genoeg privacy en intimiteit te hebben om zich terug te kunnen trekken in zijn eigen wereld. Het huis moest een royaal atelier anex expositieruimte krijgen op de begane grond met gedeeltelijk een hoogte van maar liefst 7m en een ruimtelijke living op 1e verdieping (4,5m). Verder een aparte TV kamer, slaapkamer, walking closet en een royale badkamer met een inloopdouche.

Continue ruimte
In het ontwerp zijn twee zones gecreëerd die in elkaar grijpen en over elkaar schuiven; de zone van het werken en de zone van het wonen (als het Yin Yang principe). Twee gestapelde in elkaar grijpende L-vormige volumes vormen tezamen het totale volume van het huis.

Door het introduceren van een lichtvide vanaf daklicht naar woonkamer en een split-levelverdieping (tussen 2e verdieping en dakterras) ontstaan spannende doorzichten en komt daglicht diep het huis binnen. Vanaf de slaapverdieping is er zicht op de lager gelegen woonkamer en vanaf de hoger gelegen TV-kamer kijkt de kunstenaar naar beneden in de living en kan een blik werpen naar de slaap- en badkamer. De open keuken grenzend aan de woonkamer heeft door een opengewerkte borstwering een visuele verbinding met het tweeverdiepingshoge atelier. Overal kan hoogte en ruimtelijkheid ervaren worden.

Duurzaam
Daarnaast moest het huis zoveel mogelijk cradel to cradle en energiezuinig worden met als gegeven een beperkt budget. Gekozen is voor een houtskeletbouwsysteem met houten wand, vloer en dakelementen vanwege korte bouwtijd, flexibel, energiezuinig, goede geluidsisolatie en ventilatie, minder warm in de zomer en comfortabel en veilig wonen. Het gebruik van hout verlaagt de uitstoot van (CO2) in de atmosfeer en vertraagt daardoor de opwarming van de aarde.

In het gehele huis is vloerverwarming aangelegd voor een gelijkmatige, behaaglijke warmte over het gehele vloeroppervlak.

Verschijningsvorm
De kunstenaar wilde het huis een eigenzinnige en verrassende uitstraling geven. Vanwege het beperkte budget was er nauwelijks geld voor een gevelafwerking. Echter studioTX en CC-studio wilde geen concessie doen aan de uitstraling van de gevel; er werd een creatieve oplossing bedacht.

Een fabrikant van innovatieve coated ‘technical textiles’ was bereid het benodigde materiaal voor de gevel te sponseren. De singels van gerecycled PTFE (teflon) gecoat glasfiber-doek zijn door de architecten en de kunstenaar zelf gesneden en bewerkt uit lange rollen. Het materiaal wordt o.a. toegepast als vrachtwagendoek en transportbanden in de voedselindustrie.

Dit materiaal is volledig recyclebaar, goedkoop, sterk en slijtvast. En zoals de opdrachtgever wenst krijgt het huis hierdoor een geheel eigen karakter; speels en sjiek, zacht en aaibaar, abstract en schaalvervreemdend.

Het volume van het huis is op de hoeken afgerond waardoor het een zachter aanzicht krijgt. Het huis is op meerdere manieren te lezen; is het een iPod, een abstract schilderij, een object, een kanten kledingstuk?….

In de textiel-singels is een 'luchtbellen' patroon uitgestanst. Hierdoor krijgt de gevel een frivole, luchtige uitstraling; de singels wiegen en bewegen zachtjes mee op de wind.

De gevelafwerking en het grafisch patroon van de ‘luchtbellen’ is in nauw samenwerking met de kunstenaar tot stand gekomen.

Het Herenhuis met atelier en expositieruimte maakt onderdeel uit van de 350 zelfbouwkavels in de gemeente Almere. Een initiatief van wethouder Adri Duivesteijn. Het doel van de gemeente is om particulier opdrachtgeverschap te stimuleren zodat er een grote diversiteit aan woningen worden gerealiseerd.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met StudioTX

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan