Autoschadebedrijf Splinter

5 februari 2003
Medio 1998 heeft het autoschadebedrijf Splinter ons een opdracht gegeven om een ontwerp te maken voor een autoschadebedrijf. Zo’n bedrijf bestaat uit een plaatwerkerij en een autospuiterij. In totaal moesten hier 35 auto’s gerepareerd kunnen worden. En er moest aan 24 personeelsleden ruimte geboden worden. Daarnaast lag er de wens dat het gebouw de corporat identity van het bedrijf zou verstevigen.

Na een analyse is er een ruimtelijke weergave gedaan van het productieproces. Aan de linkerkant worden de beschadigde auto’s naar binnen gereden, van hun beschadigde onderdelen ontdaan, nieuwe onderdelen worden toegevoegd, voorbehandelt, gespoten en aan de rechter kant naar buiten gereden.

In het ontwerpproces hebben wij ingezet op een sculpturale vorm die uit een materiaal bestaat. Dit als antwoord op het heterogene karakter van het bedrijventerrein en het grote aantal materiële en immateriële randvoorwaarden die op het plan rusten. In het ontwerpproces hebben wij alle zaken die betrekking hebben op het project in kaart gebracht en deze als trekpunten op de massa aangegeven.

Het gebouw heeft in de doorsnede een V-vorm omdat er aan de voorkant hoogte wordt gevraagd voor vrachtauto’s en een extra verdieping als kantine,aan de achterkant wordt er hoogte gevraagd voor de installaties. Aan de linkerzijkant steekt de eerste verdieping ver over het trottoir, dit om aan de stedenbouwkundige wens van een poort bij het begin van de straat te voldoen. De overhellende eerste verdieping zorgt ervoor dat de gerepareerde auto’s droog gestald kunnen worden. De rechter gevel volgt de doorsnede en visualiseert de beëindiging van het terrein. De achtergevel markeert in een antraciet kleurige staalplaat het silhouet waar volgens het stedenbouwkundig plan de buurman op moest aansluiten. Bij de entree is er een vouw in de monoliet gemaakt om de entree te accentueren. Op de foto’s is niet te zien dat de ramen op de eerste verdieping inmiddels achter een geperforeerde plaat liggen van een zelfde kleur, dit om de sculptuur zoveel mogelijk in tact te houden. Deze geperforeerde plaat werkt als zonwering en neemt geen uitzicht weg. Op het dak ligt de zelfde gouden plaat en hier zijn de dak elementen precies op die plekken uitgesneden waar ze nodig zijn.

Het gebouw had een minimaal budget, wat 15 % hoger lag dan de rechthoekige stalen doos die dit soort bedrijven meestal huisvesten. Daarom is er getracht de middelen zo zorgvuldig mogelijk in te zetten, staal en een geïsoleerde staalplaat waren de geëigende middelen om ons doel te bereiken. De golven staan in ieder vlak in een andere richting, De schaduwwerking verhevigt de scheefstand en maakt de verschillen groter. Het detail aan de onderzijde vangt de over de golf afgezaagde plaat op en werkt als goot. Het hoekdetail is een naald die de achterconstructie aan het zicht ontrekt en verzorgt tevens een mooie overgang op de naad van een vouw.
Leendert Steijger MIII Architecten

Trefwoorden

staalplaat doorsnede plaat
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met M3 Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van M3 Architecten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan