Datacentrum

17 juli 2008
Onder de jagende Hollandse luchten fonkelt het groene glas in het grijze beton van het nieuwe datacentrum op de campus van de TU Delft. Functionaliteit, inbraakveiligheid en de eis voor een korte bouwtijd bepalen de grondvorm en materialisering van dit ontwerp, maar door de plastische mogelijkheden van het prefab beton te onderzoeken en te gebruiken, heeft deze functionele, robuuste doos toch een elegant uiterlijk gekregen.

De aanleiding voor de opdracht was het afstoten van het oude datacentrum van de TU Delft. De vraag was een nieuw inbraakveilig datacentrum, dat in korte tijd kon worden gebouwd met een fraai uiterlijk. Belangrijk voor de opdrachtgever en daarmee voor het ontwerp en de realisatie was ‘business continuity’. Het gebouw kent een schaalbare en modulaire opzet, waarmee het ook op de toekomst is voorbereid.

Het programma, dat hoofdzakelijk uit technische ruimten bestaat en geen dagelijkse werkplekken kent, diende te worden ondergebracht in een dichte, veilige en duurzame doos. Tegelijkertijd vragen de functies opvallend veel ventilatieopeningen, die juist vanuit veiligheidsoptiek kwetsbaar zijn. Dit dilemma is ondervangen door de gekozen gebouwopzet. De ruimtes met de benodigde gevelopeningen voor luchttoevoer en –afvoer zijn aan weerszijden van een 4,5 meter brede patio gelegd. Deze corridor wordt op haar beurt van verse lucht voorzien door het toegangshek aan de ene kant en in de betonelementen uitgesneden openingen in de vorm van een oversized rooster aan de tegenoverliggende gevel. De buitenzijde van het gebouw kon op deze manier vrijwel gesloten blijven.

De vloer van het gebouw is verhoogd om alle kans op wateroverlast te vermijden. Als naar een burcht leidt een flauw talud via een ranke, stalen brug naar de enige toegang tot het gebouw.

Om binnen een hele krappe planning een stoere, weerbarstige huid rond het gebouw te kunnen trekken, is prefab beton toegepast. De schuine lijnen in de gevel voegen zich naar de bomen rond het gebouw. Samen met een betonfabrikant zijn speciale elementen ontwikkeld met meerdere afwerkingen in dezelfde mal om deze grafiek mogelijk te maken. Hoewel het beeld anders doet vermoeden, zijn slechts een drietal mallen gebruikt. De beton is zowel schoon uit de kust als gestraald toegepast. Middels matten in de bekisting is op sommige vlakken een bamboestructuur aangebracht. Opvallend is vooral de vierde afwerking met gerecycled glas.

Belangrijk uitgangspunt was dat het glas een ruige en onregelmatige uitstraling zou behouden. Het glas is in de bekisting gestrooid in een drie centimeter dikke laag en hecht – door het storten – rechtstreeks aan de beton. Dat de scherven er scherp uitzien draagt bij aan de ongenaakbare uitstraling.. In werkelijkheid is het glas getrommeld en zijn de scherpe kantjes er af. De kleuren zijn bescheiden, grijswit beton en groenig glas om het gebouw te laten passen in de groene omgeving.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Joke Vos Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Joke Vos Architecten

Joke Vos Architecten
Joke Vos Architecten
Joke Vos Architecten
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan