Boostergemaal-West

9 maart 2007
Boostergemaal-West, Rembrandtpark, Amsterdam
Het boosterrioolgemaal is een pompstation voor het door-spuien van rioolwater. Het gemaal is in de eerste plaats een nutsvoorziening waarin een technische installatie moet worden ondergebracht. De verborgen technologie van het hoofdstedelijk rioleringssysteem duikt zo nu en dan op in de openbare ruimte.
De locatie van het boostergemaal in Amsterdam-West wordt voornamelijk bepaald door hydraulische en hydrodynamische aspecten en het daarbij behorende leidingtracé. De locatie van het boostergemaal moet om die reden langs de Postjes-weg in het Rembrandtpark gesitueerd worden. Deze situering in de openbare ruimte vraagt om een zorgvuldige inpassing en vormgeving.

De Postjesweg doorsnijdt het Rembrandtpark. Ter hoogte van de brug waar park, water en weg elkaar kruisen is in het talud het boostergemaal ontworpen. Waar in andere delen van de stad het boostergemaal zich bovengronds manifesteert is hier gekozen voor volledige inpassing in de natuur. In het Rembrandtpark geeft het boostergemaal zijn geheim maar ten dele prijs. Slechts de entrees tot het gemaal en het zicht-balkon markeren de plek aan het park. Curves van stijgende en dalende schanskorven zorgen voor een samenvloeiing van gemaal, talud en water. De transparante hoofdentree slaat een wig tussen brug en talud waardoor de ondergrondse huid van de booster zichtbaar wordt. Het dak van het gemaal, welke op gelijke hoogte als het brugdek ligt, is ingericht als balkon met zicht over het Rembrandtpark.

Het gemaal bestaat uit een hoog- en laagspanningsruimte, een loopkat en zes pompen. Deze pompen stuwen het rioolwater op van de inkomende buis naar de uitgaande buis. Dit alles gevat in een ondergrondse betonnen bak van 45 m lang, 16 m breed en 8 m diep.

In het begroeide talud presenteert de booster zich middels een met granietblokken gevulde schanskorvenbekleding waarin sparingen ten behoeve van ventilatie en koeling zijn gesneden. De hoofdentree is opgebouwd uit een staalconstructie bekleed met rvs strekkenmetaal. De nooduitgang bestaat uit een betonnen huid bekleed met rvs strekkenmetaal. ‘s Nachts schijnt uit gaten en spleten en langs de waterlijn mysterieus blauw licht.

Locatie

Download Brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BUROBEB

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan