Zicht vanaf de Talingweg
Copyright: Ben Vulkers / VANDELUNE
Bovenste verdieping in toren
Copyright: Ben Vulkers / VANDELUNE
Zijgevel
Copyright: Ben Vulkers / VANDELUNE
Achterkamer met leemkachel
Copyright: Ben Vulkers / VANDELUNE
Toren
Copyright: Ben Vulkers / VANDELUNE
Hal met keuken en slaapkamer
Copyright: Ben Vulkers / VANDELUNE
Zicht vanaf de Talingweg
Copyright: Ben Vulkers / VANDELUNE
Bovenste verdieping in toren
Copyright: Ben Vulkers / VANDELUNE
Zijgevel
Copyright: Ben Vulkers / VANDELUNE
Achterkamer met leemkachel
Copyright: Ben Vulkers / VANDELUNE
Toren
Copyright: Ben Vulkers / VANDELUNE
Hal met keuken en slaapkamer
Copyright: Ben Vulkers / VANDELUNE

Transformatorhuis

15 oktober
Waar ooit de installaties stonden voor het opwekken van stroom, wonen opdrachtgevers Jim en Nicole en hun twee dochters. Toen het stel dit schakelstation kocht, was het gebouw voor hoogspanning nog totaal onbewoonbaar. Er waren geen voorzieningen. Wij werden gevraagd om hun woonwensen te vertalen naar een architectonisch ontwerp.

Het was altijd al de droom van Jim en Nicole om in een bijzonder object wonen. Die unieke woning hebben zij gevonden in hun zeldzame 10kV-station. Een blik op het leegstaande technische gebouw aan de Talingweg was voldoende. De vonk sloeg over. Vele uren en energie staken de eigenaren in dit gemeentelijk monument om het te transformeren tot hun droomhuis.

Het gebouw ademt geschiedenis. Het was het eerste schakelstation dat Apeldoorn van elektriciteit voorzag. Het gebouw werd in 1922 in de Nieuwe Haagse School ontworpen door Hendrik Fels, de ‘huisarchitect’ van energiemaatschappij PEGM. De bouwstijl kenmerkt zich onder meer door bakstenen kubistische vormen. Een belangrijke inspirator was de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Ook Fels liet zich door de Amerikaan beïnvloeden. Dat zie je onder meer door de vorm en de horizontale lijnen in het gevelbeeld.

Voor de transformatie lieten wij ons leiden door het pand. De bestaande kabelgoot, waar vroeger de 10kV-kabels in lagen, is bepalend in het beeld en hierdoor wederom de ruggengraat van het gebouw geworden. De lichtstraat erboven, versterkt deze lijn. Door de lijn door te trekken in de trap, ontstond er een subtiele verbinding tussen de hal en de toren. 

Om ‘plekken’ te creëren in de grote open hal, hebben we er verschillende losse elementen zoals de keuken en de ouderslaapkamer in geplaatst. Door ook de aanbouw aan de achterzijde ruimtelijk bij het geheel te betrekken, is er een afwisseling van woonplekken. 

In de toren maakte de bestaande verdiepingsvloer plaats voor twee nieuwe vloeren voor onder meer de slaapkamer van de dochters. Ze zijn zo geplaatst zodat er op een respectvolle manier ramen in de gevel konden komen. Twee grote ramen op de plek waar vroeger kolossale overheaddeuren zaten en aan de achterzijde van de toren zijn twee ramen toegeveoegd.

Het metselwerk werd schoongemaakt en hersteld. De lichtstraat werd voorzien van een daklicht waardoor in het donkerste deel van de hal meer daglicht toetreedt en de stoere houten spanten goed tot hun recht komen. Het gehele pand werd geïsoleerd. De glastegels werden vervangen door glazen bouwstenen zodat er aan de binnenzijde een aangenaam klimaat is. Kortom een energiek monument dat klaar is voor de 21e eeuw!

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VANDELUNE

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan