Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Concept
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Plattegrond
Copyright: DoepelStrijkers
Concept Volume
Copyright: DoepelStrijkers
Axo
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Concept
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Copyright: DoepelStrijkers
Plattegrond
Copyright: DoepelStrijkers
Concept Volume
Copyright: DoepelStrijkers
Axo
Copyright: DoepelStrijkers

Nationaal Monument Kamp Vught

30 juni
In 2002 is een klein deel van het oorspronkelijke SS concentratiekamp Vught tot Nationaal Museum gerestaureerd. Het entreegebouw is bedacht als een muur die het gerestaureerde deel afschermt van de buitenwereld. De verschillende ruimtes in het gebouw hebben elk een eigen ruimteverhouding, daglichttoetreding en in een beperkt aantal gevallen uitzicht op de lucht, of de oude kampresten.
De natuur of kampresten worden hierdoor gekaderd, waardoor een vorm van vervreemding en bezinning ontstaat. Voor DoepelStrijkers is de ingetogenheid, de visuele relatie met het omliggende landschap, en de minimale impact hierop, uitgangspunt geweest voor hun ontwerp.

In 2018, door groeiende bezoekersaantallen, heeft het bestuur van het museum besloten om uit te breiden en het bestaande gebouw ontworpen door Claus en Kaan te vernieuwen. DoepelStrijkers is gevraagd het Nieuwe NMKV, te ontwerpen. De nieuwe vaste tentoonstelling is ontworpen door Perspekt.
De opgave voor DoepelStrijkers omvatte een uitbreiding van het bestaande museum, een nieuwe indeling en integratie van techniek voor de bestaande museumzalen en de reorganisatie van het ontvangstgebied van het museum met een sterkere verbinding tussen de verschillende entreeruimtes.

Het ontvangstgebied is geheel vernieuwd met een ontvangstbalie, de winkel en het museumcafe en enkele aanverwante functies als vergaderruimte en toiletten. De uitbreiding is verbonden aan het ontvangstgebied en is bedacht als een massief blok wat aan de achterzijde van het bestaande gebouw de grond wordt ingedrukt. Hierdoor oogt het volume kleiner ten opzichte van het bestaande gebouw en neemt het een bescheiden plaats in in het buitengebied. Door een horizontale snijlijn op maaiveld door het volume te maken, en de twee helften uit elkaar te trekken, ontstaat visueel een zwaar dak wat net boven maaiveld zweeft. Bezoekers kijken door het raam op maaiveld niveau. Het zware dak en de relatie tot het maaiveld zorgen voor een bijzondere ervaring. Conceptueel zou het volume uit massief beton moeten worden gemaakt maar vanuit milieuoverwegingen is gekozen voor een lichte staalconstructie met modulaire houten gevelelementen. Door de houten gevel binnen en buiten met een dunne cementstuk af te werken, oogt het volume als een zware monolithische massa.
Het hoogteverschil met het bestaande gebouw wordt overbrugd door een brede tribunetrap.

De uitbreiding is onderverdeeld in drie kleine lokalen, en een zaal die even breed is als de tribune trap. Een schuifwand maakt het mogelijk om de grote zaal af te sluiten van de tribune en gang zone, maar ook om er bij bijzondere bijeenkomsten een grote ruimte van te maken. Naast deze hoofdruimtes zijn er in de uitbreiding toiletten opgenomen en een vrijwilligersruimte .De uitbreiding is sober gematerialiseerd in echte materialen zoals hout, beton en aluminium. De aluminium gebouwdelen zoals het roosterplafond en de beplating van de tribune heeft het bureau hergebruikt uit een van hun andere projecten.
Het minimalistisch, ingetogen en sobere materiaalgebruik draagt bij aan het narratief van NMKV. De ervaring van de bezoekers en het overbrengen van de verhalen van de kampgevangenen staan centraal. 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met DoepelStrijkers

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan