Zuidoever: 'hard' van buiten, 'zacht' van binnen
Copyright: meijeske fotografie
entree Zuidoever: licht en groen
Copyright: meijeske fotografie
de entree: groene wanden
Copyright: meijeske fotografie
verticaal groen tot aan de bovenste verdieping
Copyright: meijeske fotografie
warme 'tuinsfeer'
Copyright: meijeske fotografie
gezamenlijke woonkamer: zachte uni-stoffen, warme kleuren
Copyright: meijeske fotografie
vanuit de woonkamers is er altijd zicht op de kas
Copyright: meijeske fotografie
interieur van de kas geeft het signaal 'tuinterras' af
Copyright: meijeske fotografie
buiten wordt naar binnen gehaald, groen tot aan de bovenste verdieping
Copyright: meijeske fotografie
elke verdieping heeft een andere keuken. Herkenbaar aan kleur- en materiaalgebruik
Copyright: meijeske fotografie
de keuken op de relatief donkere benedenverdieping is licht gehouden
Copyright: meijeske fotografie
keuken en eetruimte begane grond
Copyright: meijeske fotografie
de woonkamers zijn huiselijk ingericht net warme stoffen en gordijnen
Copyright: meijeske fotografie
tactiliteit speelt een grote rol in Zuidoever, het is een oriëntatiemiddel voor bewoners
Copyright: meijeske fotografie
woonkamer grenzend aan de looproute
Copyright: meijeske fotografie
ook in de doorgaande ruimtes is groen en licht
Copyright: Peter Baas
elke verdieping heeft zijn eigen specifieke wandbekleding
Copyright: meijeske fotografie
oriënteren kan niet alleen op het oog maar ook op de tast
Copyright: meijeske fotografie
er zijn geen doodlopende gangen, maar loopcircuits
Copyright: Peter Baas
naast elke woning voordeur hang een glazen vitrine voor persoonlijke spulletjes
Copyright: meijeske fotografie
de keuken op de bovenste verdieping baadt in het licht. Het interieurs is daarom donkerder gehouden.
Copyright: meijeske fotografie
nergens is het interieur eenduidig
Copyright: meijeske fotografie
looproute rond een van de 'eilanden'
Copyright: meijeske fotografie
toiletten op de bovenste (lichtste) verdieping
Copyright: meijeske fotografie
ondanks het gebruik van veel verschillende materialen is het nergens onrustig
Copyright: meijeske fotografie
zelfs aan de belettering is veel aandacht besteed
Copyright: meijeske fotografie
Zuidoever: 'hard' van buiten, 'zacht' van binnen
Copyright: meijeske fotografie
entree Zuidoever: licht en groen
Copyright: meijeske fotografie
de entree: groene wanden
Copyright: meijeske fotografie
verticaal groen tot aan de bovenste verdieping
Copyright: meijeske fotografie
warme 'tuinsfeer'
Copyright: meijeske fotografie
gezamenlijke woonkamer: zachte uni-stoffen, warme kleuren
Copyright: meijeske fotografie
vanuit de woonkamers is er altijd zicht op de kas
Copyright: meijeske fotografie
interieur van de kas geeft het signaal 'tuinterras' af
Copyright: meijeske fotografie
buiten wordt naar binnen gehaald, groen tot aan de bovenste verdieping
Copyright: meijeske fotografie
elke verdieping heeft een andere keuken. Herkenbaar aan kleur- en materiaalgebruik
Copyright: meijeske fotografie
de keuken op de relatief donkere benedenverdieping is licht gehouden
Copyright: meijeske fotografie
keuken en eetruimte begane grond
Copyright: meijeske fotografie
de woonkamers zijn huiselijk ingericht net warme stoffen en gordijnen
Copyright: meijeske fotografie
tactiliteit speelt een grote rol in Zuidoever, het is een oriëntatiemiddel voor bewoners
Copyright: meijeske fotografie
woonkamer grenzend aan de looproute
Copyright: meijeske fotografie
ook in de doorgaande ruimtes is groen en licht
Copyright: Peter Baas
elke verdieping heeft zijn eigen specifieke wandbekleding
Copyright: meijeske fotografie
oriënteren kan niet alleen op het oog maar ook op de tast
Copyright: meijeske fotografie
er zijn geen doodlopende gangen, maar loopcircuits
Copyright: Peter Baas
naast elke woning voordeur hang een glazen vitrine voor persoonlijke spulletjes
Copyright: meijeske fotografie
de keuken op de bovenste verdieping baadt in het licht. Het interieurs is daarom donkerder gehouden.
Copyright: meijeske fotografie
nergens is het interieur eenduidig
Copyright: meijeske fotografie
looproute rond een van de 'eilanden'
Copyright: meijeske fotografie
toiletten op de bovenste (lichtste) verdieping
Copyright: meijeske fotografie
ondanks het gebruik van veel verschillende materialen is het nergens onrustig
Copyright: meijeske fotografie
zelfs aan de belettering is veel aandacht besteed
Copyright: meijeske fotografie

Nieuwbouw woon-zorginstelling

30 juni
Zuidoever is de eerste locatie van De Oevers, een nieuw concept van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan. Het is een woon-zorggebouw met een hoogwaardige uitstraling. De bewoners zijn ouderen met vergevorderde dementie of een ernstige somatische aandoening.
Om nog een fijne oude dag te kunnen beleven is het belangrijk dat ze zich snel thuis voelen en het gebouw leren kennen, zonder dat het eenduidig of saai wordt. Kwaliteit van leven en stimuleren van een actieve houding staan daarom centraal in Zuidoever. Dit levert ook een lagere zorgvraag op. 

Tangram Architekten maakte niet alleen het ontwerp van het gebouw maar was ook verantwoordelijk voor het interieur van Zuidoever. Dat was een grote wens, want de leefomgeving in het geheel werkt het beste als er sprake is van een integrale aanpak. Daarmee ontstaat een optimale sequentie van ervaringen van het gebouw. De ideeën uit de vormgeving konden zo worden omgezet naar het interieur.

Zintuigelijk comfort
In Zuidoever gaat het over comfort voor de zintuigen. Over licht en tactiliteit binnen een natuurlijke atmosfeer. Zeker voor dementerenden kunnen beelden allerlei emoties oproepen, ook verkeerde illusies en heftige reacties. Zicht, gehoor, aanraking en zelfs geur moeten een geruststellend beeld oproepen. Maar het gebouw en interieur moet de bewoners ook stimuleren om zo lang mogelijk actief te blijven. Daarom moet er voldoende te beleven zijn.
Een extra uitdaging was dat in Zuidoever twee bewonersgroepen samenleven die een totaal ander ziektebeeld hebben. Bij de ene groep lopen de geestelijke vermogens achteruit, de andere heeft te maken met vooral fysieke achteruitgang. Dat vereist een andere invulling van de leefomgeving.  Dementerenden hebben vooral baat bij een besloten veilige omgeving. Zij moeten in de laatste fase van hun ziekte op intuïtie en tastzin zich kunnen oriënteren. Mensen met somatische (fysieke) aandoeningen komen juist graag in contact met anderen en de buitenwereld. Binnen Zuidoever kan het allebei: het biedt een grotere buitenwereld én kan zich verkleinen tot een veilige, huiselijke plek.

Natuurlijke uitstraling
In Zuidoever ademt alles een natuurlijke sfeer. Al bij de entree verraden grote vlakken verticaal groen de tuinatmosfeer van het gebouw, het ruikt er zelfs naar planten. Binnen opent zich een lichte wereld met een kas (wintertuin) die de bouwblokken met elkaar verbindt. Een aangenaam tussenklimaat waar mensen elkaar het hele jaar door kunnen ontmoeten, ook als het slecht weer is. De uitstraling van de binnentuin is die van een tuin met houten tuinbanken en -tafels, comfortabele stoelen van riet met gekleurde kussens passend bij de parasols. Door de consequente uitwerking weten de bewoners waar ze zijn, alles geeft het signaal ‘tuinterras’ af. Het groen is als een waterval doorgetrokken tot aan de hoogste verdieping zodat ‘buiten’ letterlijk naar binnen wordt gehaald. Alle bewoners wonen aan groen. Dat nodigt uit om naar de tuin te gaan, frisse lucht op te snuiven en zonlicht te krijgen.
Verschil in lichtintensiteit is een ander kenmerk van Zuidoever. Voldoende licht is voor ouderen belangrijk, het helpt niet alleen bij het lezen maar ook bij het oriënteren. De lichtverschillen moeten daarbij zo gradueel mogelijk verlopen. Voor Zuidoever geldt: hoe hoger je in het gebouw komt, hoe lichter het wordt. Het interieur is daarop aangepast, het wordt donkerder, of juist lichter als er minder buitenlicht op de woonlagen schijnt.  

Routes en oriëntatie
Het gebouw is zo ontworpen dat geen er doodlopende gangen zijn. Loopcircuits maken het mogelijk om op meerdere manieren rond te lopen en routes te koppelen voor een groter bereik. Deze ‘leefringen’ brengen mensen met verschillende actieradius op een natuurlijke manier met elkaar in contact. Die ontmoetingen leveren winst op; men kan elkaar helpen, sterker maken en aanvullen.
Op de verdiepingen en in de gangen is alles gericht op herkenning. Elke verdieping heeft zijn eigen sfeer, kleuren en texturen. Oriënteren kan niet alleen op het oog maar ook op de tast.  Voor mensen met dementie is tastzin - tactiliteit – het zintuig dat het langste stand houdt. Door aanraking wordt de oriëntatie ondersteund. In Zuidoever is daarom veel aandacht besteed aan verschillende soorten zachte wandbekleding. De gemeenschappelijke woonkamers en keukens hebben allemaal een eigen karakter. Hoewel meubels en stoffering variëren, straalt alles zachtheid en 'warmte' uit.
Herkenbaarheid van woningen is voor mensen met dementie belangrijk. Om de ingang van het eigen appartement te kunnen herkennen hangt er een glazen vitrine naast elke voordeur. Daarin kunnen bewoners persoonlijke spulletjes plaatsen. Het appartement zelf wordt door de bewoners ingericht met eigen meubels.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Tangram architectuur en stedelijk landschap

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Tangram architectuur en stedelijk landschap

Tangram architectuur en stedelijk landschap
Tangram architectuur en stedelijk landschap
Tangram architectuur en stedelijk landschap
Tangram architectuur en stedelijk landschap
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan