Copyright: VYB Visualization
Copyright: VYB Visualization
Copyright: VYB Visualization
Copyright: VYB Visualization
Copyright: VYB Visualization
Copyright: VYB Visualization

Loopbrug en Bruggebouw

23 augustus 2019
Als laatste in een reeks van diverse bouwopgaven op Strijp-R in Eindhoven is door Houben / Van Mierlo architecten de hand gelegd aan een van de zes relicten op het terrein, namelijk de loopbrug. 

In het stedenbouwkundig plan voor Strijp-R is opgenomen dat de relicten bijzondere gebouwen zijn en een ‘status aparte’ hebben. Deze oude gebouwen geven sfeer en een eigen identiteit aan Strijp-R die herinnert aan het industriële verleden. De loopbrug verbond ooit twee delen van een beeldbuizenfabriek. In de nieuwe situatie grenst de loopbrug aan het nog te bouwen Bruggebouw. In het Bruggebouw komen vijf grondgebonden woningen en de loopbrug wordt getransformeerd tot zelfstandige woning. 

Het nieuwe Bruggebouw heeft onder invloed van ‘gebiedseigen kenmerken’ vorm gekregen. Het is zakelijk, eenvoudig en functioneel. Bij de start van ontwerp lag het woonniveau van het Bruggebouw een meter verhoogd ten op zichten van het omringende maaiveld. Door aan de straatzijde een loadingdock te introduceren met daarvoor het parkeren is dit hoogteverschil overbrugd, ontstaat er een ‘leef’ kelder en wordt er een subtiele verwijzing gemaakt naar het oude fabrieksmatige karakter van het terrein. 

De plattegronden en routing van kelder naar 1everdieping zijn zo aan de voorgevel gelegd dat deze drie verdiepingen via vides met elkaar in verbinding staan en de nodige flexibiliteit oplevert in woonplekken. Hoge glazen puien zijn daar aan de voorgevel ingezet om op deze lagen licht ver en diep binnen te laten dringen. Door deze grote glazen puien zijn daarnaast de bewegingen in het huis zichtbaar van buitenaf. Zo ontstaat een dynamisch beeld dat refereert naar de bedrijvigheid op het terrein van toen de fabrieken nog in gebruik waren. De loopbrug sluit door zijn transparantie en gebruik hierbij aan doordat hier 24/7 geleefd wordt en hier ook in de avonden dynamiek is.

De kopgevels zijn geleed in twee delen om het meer rijzend en statig te maken en tevens op west een balkon te introduceren. Gelijk aan de stedenbouwkundige uitgangspunten van Strijp-R om het leven via balkons omhoog te brengen. De kopgevel heeft daarmee een subtiele referentie gekregen naar de iconische Fagus Factory van Walter Gropius. 

De oude fabrieken op Strijp-R hadden functionalistische details en ranke slanke kozijnen. Ze waren streng en functioneel, maar fijn gedetailleerd. Hier is verder op doorgeborduurd. Slanke kozijnen, bestendige betonnen elementen als dakranden of borstweringen geven dit stukje Strijp-R weer een herinnering aan het fabrieksmatige karakter van het terrein waar functionaliteit en techniek tot in finesse uitgewerkt werden.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Houben / Van Mierlo

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Houben / Van Mierlo

Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan