De groene Kaap

15 juli 2019
Op de Pols van Katendrecht krijgen de gebouwen een stevige, industriële schaal en uitstraling, in de lijn van de voormalige bebouwing. De gebouwen bestaan uit basementen met daarop woontorens. De blokken zijn hoger aan de noordzijde en de torens zijn zodanig gepositioneerd dat uitzicht en schaduwwerking gunstig uitpakt. De stapeling van programma: parkeren, wonen en groen maakt De Groene Kaap tot een hoogstedelijk project. Door de enorme dichtheid (bijna 200 woningen/ha) en divers woonporgramma met een gevariëerde doelgroep zal er een veelkleurige stedelijke leefomgeving ontstaan. Stoer van buiten, maar met verrassende groene interieurs, onderling verbonden door een wandelroute. Die verbondenheid is relevant voor de bewoners; het smeedt de lossen gebouwen tot een buurt waar ‘ontmoeten’ centraal staat. Maar ook voor de stad, want vanaf het Astanaplein wandel je het groene daklandschap over. 

Het optillen van de binnenhoven aan de Brede Hilledijk is zowel oorzaak als gevolg van de parkeergarage onder deze hoven. Bij het uithollen van de basementen om tweezijdig georiënteerde woningen mogelijk te maken werden de hoven aan de dijkzijde te benauwd en diepliggend. Door de parkeergarage hier onder te plaatsen en het hof op te tillen, werden deze woningen toch mogelijk.

De aaneenschakeling van hoven en tuinen met poorten en bruggen heeft een semi-publiek karakter. Gastvrijheid kan kwetsbaar zijn. In het ontwerp is aandacht besteed aan voldoende overzicht en toezicht. De stapsgewijze overgang van woning, naar privé buitenplek, naar semipublieke gedeelde hoven, naar de wijdere omgeving is cruciaal om dit semipublieke karakter te laten slagen.

De vele gezinswoningen zijn bijzonder in dit project: Van 4 laagse kadewoningen met eigen kelder tot 3 laagse hofwoningen op 10 meter boven maaiveld. Met de grondgebonden woningen krijgen de gebouwen ‘voeten aan de grond’. Deels gezinswoningen, maar ook rugwoningen (tegen de parkeergarage) met een meer bescheiden opzet.

Metselwerk in warme aardetinten en industriële rasters zijn de dragers van het beeld. De havengebouwen hebben elk een eigen uitwerking gekregen in rastertype, buitenruimte, en raamcompositie. De buitenruimten dubbelhoog of -breed, en liggen zowel binnen als buiten de bouwvolumes, hiermee wordt een aangename overgang van woning naar buitenruimte gemaakt.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Bureau Massa

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Bureau Massa

Bureau Massa
Bureau Massa
Bureau Massa
Bureau Massa
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan