Copyright: Raf Gorissen
Copyright: Raf Gorissen
Copyright: Raf Gorissen
Copyright: Raf Gorissen
Copyright: Raf Gorissen
Copyright: Raf Gorissen
Copyright: Raf Gorissen
Copyright: Raf Gorissen

Cohousing Strijp-R

12 mei 2016
Ontwikkelen in eigen beheer

Een kleine groep particulieren heeft in 2012 het initiatief genomen tot de ontwikkeling van een CPO-project. CPO staat hierin voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit initiatief wordt gedragen door de ambitie in eigen beheer een hoogwaardige woonomgeving te ontwikkelen in een moderne, sculpturale architectuur en met een integraal duurzaam en collectief karakter.

Ontwikkelen in eigen beheer betekent in praktijk dat de 14 leden van de CPO-vereniging Cohousing Strijp-R een woonhuis realiseren op basis van hun eigen specifieke wensen, en hiertoe vanaf een vroeg stadium actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van een collectief bouwplan in samenwerking met de andere leden. Tevens maken collectieve voorzieningen als een fietsenstalling, een gedeeld appartement, de groeninrichting met moestuin en een kelder met bergingen deel uit van het programma, wat wordt gedragen door alle leden.

De vereniging heeft een bijzondere bouwlocatie gevonden op Strijp-R, een voormalig Philips fabrieksterrein, gelegen nabij de binnenring van Eindhoven. Het bouwterrein bevindt zich dichtbij diverse karakteristieke relicten uit het industriële verleden. Midden op het terrein staat een rij volwassen plataanbomen. Het door Amvest ontwikkelde stedenbouwkundig ontwerp van Strijp-R voorziet in een brede groene zone aan de zuidzijde van het terrein, het zogenaamde schakelpark.

Als stedenbouwkundig ensemble, opgebouwd uit voornamelijk grondgebonden woningen (vrijstaand en geschakeld) met tuinen en dakterrassen, is het project zorgvuldig ingebed in deze ruimtelijke context.

Naar buiten, naar de noordgrens, het Pompgebouw RAG en naastgelegen parkeerplaatsen kent het meer gesloten gevels. Naar binnen, naar de collectieve groene buitenruimte rondom de bomenrij en het schakelpark openen de woningen zich meer.

Door de verspringende verkaveling en toepassing van diverse woning-opties ontstaat een rijke morfologie, waarin iedere woning vanzelf een bijzondere plaats inneemt. Deze diversiteit wordt ondersteund door toepassing van verschillende raamopeningen, passend bij de ruimtelijke organisatie en oriëntatie van de afzonderlijke woningen.

Beperking van het aantal ramen per gevel, de sobere gevelbehandeling op detailniveau, het fijne en haast abstraherend materiaalgebruik temperen de ruimtelijke diversiteit en geven het geheel een robuuste en ingetogen uitstraling.

Grote contrasten van open en gesloten gevels, en in het bijzonder de toepassing van vides met hoge ramen en daklichten, verzorgen een bijzonder spel van licht en donker. Met in de verblijfsruimten vooral veel licht, ook van boven.

Ondanks de hoge dichtheid waarin de buurt wordt gebouwd, ontstaat voor iedereen een rijke ervaring van ruimte, licht en lucht. Materialen die weinig onderhoud vergen en mooi oud worden, geven de woningen een duurzaam en tijdloos karakter.

Meer info: bouwenineigenbeheer.nl

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Houben / Van Mierlo

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Houben / Van Mierlo

Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan