VMBO Melanchthon Berkroden

1 april 2016
Het VMBO Berkroden is een breed georiënteerde school waarin de leerlingen op een praktische manier kennis maken met een keur aan vakgebieden. Van (informatie-)technisch tot maaltijd- en lichaamsverzorging, vormgeving en creatieve expressie. De leerlingen worden gestimuleerd om onderzoekend en ondernemend te zijn, door middel van Wereldplannen is het onderwijs georganiseerd in verschillende domeinen.

Met als startpunt een ambitieus programma van eisen en gesteund door een enthousiast schoolteam is een sterk vormgevend concept ingezet als drager voor een flexibel te gebruiken schoolgebouw. De generieke basisstructuur rondom een centraal atrium is te herkennen op de verdieping waar de theorielokalen zijn georganiseerd aan leerpleinen. Op de begane grond liggen de uiteenlopende praktijkruimtes, vanuit de centrale hal uitwaaierend naar de vier kwarten van de plattegrond waarbij de doorzichten vanuit het atrium naar buiten toe vrij zijn gehouden.

In het atrium wordt de ruimte bepaalt door een gewelfd plafond waardoor het daglicht indirect binnen kan vallen. Eronder is een genereuze centrale ruimte ontstaan met een kwaliteit vergelijkbaar met de atmosfeer van een negentiende eeuwse (vertrek)hal.

Op deze manier is een overzichtelijke onderwijsomgeving gecreëerd met een minimum aan gangen, met glazen binnenwanden en de inzet van degelijke en fraaie materialen. De keuze voor een betoncasco, in eerste instantie ingegeven door de rationaliteit van het bouwsysteem werd uiteindelijk bepalend voor alle aspecten van het gebouw: de vrije indeelbaarheid door een vloeroverspanning van 16 meter, een gunstig effect op het binnenklimaat door de warmtecapaciteit van vloeren en wanden. Het realiseren van hoge onderwijsruimtes door het weglaten van verlaagde plafonds en het zichtbaar houden van het ruwe beton als onderdeel van het interieur.

Het betoncasco geeft ook het basisritme aan de gevels mee in de vorm van geprefabriceerde geïsoleerde gevelelementen. In deze elementen is tevens de zonwering opgenomen en de roosters voor de spuiventilatie. Op de begane grond waaiert de plattegrond naar buiten uit om relaties aan te gaan met de diverse buitenruimtes en de omgeving, betonnen luifels en penanten benadrukken de overgangen tussen binnen en buiten. De metselwerk huid bindt de gevels en de verdiepingen samen, vloeit om de hoeken en tussen de prefab elementen door.

De ligging op een eiland en zichtbaarheid aan alle kanten vroeg om een gebouw met een stevige aanwezigheid in de periferie van de provinciale weg aan de westzijde. Aan de oostzijde zal de school gaan functioneren als oriëntatiepunt in de fijnmazige structuur van de woonwijk Westpolder. Bolwerk Aan de noordzijde bieden de hoge puien van de aula uitzicht op het water met daarachter het

landschap van de Achterdijkse Polder. Aan de zuidzijde toont de praktijkschool zich te midden de bedrijfsgebouwen en de maakindustrie op het economisch wingebied.

De buitenruimtes op het eiland zijn ontwikkeld in verschillende hoogtezones. De entrees komen uit op een steenachtig boveneiland direct rondom de school, het benedeneiland waar de parkeerplaatsen en fietsenstallingen half verdiept zijn aangelegd is voorzien van een half-verharding waterdoor de waterhuishouding van het eiland geregeld wordt. De zones zijn gescheiden door groene randen en overgangen die het eiland inbedden in de ecologische structuur.

De tweede verdieping is casco opgeleverd zodat de school in de nabije toekomst kan gaan groeien van 500 naar 700 leerlingen. Het was de observatie van de schoolleiding dat de budgetten in het Voortgezet Onderwijs over het algemeen gemakkelijker naar de HAVO’s en VWO vloeien dan naar het VMBO. Mede door de inziet van de modernste onderwijshulpmiddelen als touchscreens en iPad-leencontracten zien ze met plezier hoe hun school de trend heeft gebroken.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Eentien Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Eentien Architecten

Eentien Architecten
Eentien Architecten
Eentien Architecten
Eentien Architecten
Eentien Architecten
Eentien Architecten
Eentien Architecten
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan