Boumankliniek

18 februari 2015
De nieuwbouw van de Rotterdamse Boumankliniek is een revolutionaire ontwerp, waarin de vormgeving en functionele eigenschappen van de ruimtes elkaar versterken. Het is het resultaat van een zeer intensieve samenwerking tussen architecten en zorgprofessionals. Het ontwerp gaat uit van een totaal andere benadering van patiënten dan in de traditionele psychiatrie: in de nieuwe kliniek wordt herstel van patiënten gestimuleerd met grote openbare ruimten en gerichte aandacht voor het individu. De klassieke separeerafdeling heeft geen plaats gekregen in het ontwerp.

Ruimte voor herstel
Research door onder andere dJGA (1) naar de relatie tussen architectonische ruimte en menselijk gedrag droeg bij aan het uiteindelijke bouwplan. Het resultaat is één grote afdeling met meer bewegingsvrijheid en veel meer mogelijkheden voor de patiënt om een eigen plek te vinden. Naast ruimere privé-vertrekken, hebben patiënten in de nieuwe kliniek ook de beschikking tot een actieve lounge, stiltelounge, atelier, fitnessruimte, comfort room, een veilige tuin en een extra veilige patio. Het ontwerp wijkt daarmee af van een traditionele indeling in de psychiatrie.

(1) ‘Open de laatste deur’ [BNA Bond van Nederlandse Architecten, 2010]

Familie dichtbij de patiënt
Patiënten die een prikkelarme omgeving nodig hebben, kunnen in de nieuwbouw van de Boumankliniek op vijf plekken terecht die extra rust en veiligheid bieden: apart van de groep in de stiltelounge, op de eigen kamer, in de comfort room (die veiliger is ingericht dan de eigen kamer), in het beveiligde appartement (bestaande uit een woonkamer, een slaapkamer en een sanitaire ruimte) en tenslotte, als alle andere plekken geen gunstig effect hebben, in de extra beveiligde kamer. De aangrenzende woonruimte heeft een werkplek voor een zorgverlener en biedt zelfs de mogelijkheid om familieleden dichtbij de patiënt te laten logeren als de patiënt intensieve zorg nodig heeft.

De extra beveiligde kamer is geen kale ruimte, zoals een traditionele separeerruimte. In een speciaal ontworpen houten meubel – beveiligd met onbreekbaar glas – zitten vakjes voor persoonlijke spullen. Er zit ook een touchscreen in dat als een grote iPad werkt, bedoeld voor onder meer het afspelen van muziek, de bediening van licht en zonwering, televisie en contact met het zorgteam. Vanuit de groene patio valt veel daglicht binnen door ramen van vloer tot plafond. De kamer heeft geluidsabsorberende plafonds van hout en het daklicht is te verduisteren.

Geen aparte teampost meer
De teampost is in een traditionele kliniek steevast een aparte ruimte, los van de afdeling. In de nieuwe Boumankliniek heeft het team een open werkplek. Patiënten kunnen dus altijd en onder alle omstandigheden bij het team terecht. Dit voorkomt onnodige (wacht)ergernissen en stress bij patiënten. Bij de open en besloten afdelingen is van een teampost zelfs helemaal geen sprake meer. Het team is daar altijd onderdeel van de groep; de werkplek bevindt zich in de groepslounge. Dat dit een serieuze verbetering is, leert de ervaring in de psychiatrie.

De nieuwe Boumankliniek beschikt daarnaast over een spoedplein met eigen observatiekamers. Daardoor wordt de intensieve zorggroep niet belast en beïnvloed bij spoedopnames, zoals dat in een klassieke indeling zou gebeuren.

De bestaande kliniek, waar de nieuwbouw nu onderdeel van uitmaakt, wordt deels gerenoveerd. Hier komt een grote familiekamer waar patiënten straks bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje kunnen houden met familie en vrienden, apart van de groep.

De structuur van het gebouw is gericht op een zo groot mogelijke flexibiliteit in combinatie met lage bouwkosten. Gevels en gangwanden zijn als dragende wanden ontworpen, waardoor alle tussenwanden gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Bijzonder is het gebruik van volledig geprefabriceerde badkamers, die voor een kortere bouwtijd en een hoger afwerkingsniveau zorgen.

Elke verdieping heeft een ruime loggia. De afscheidingen van verticale lamellen van onbehandeld hardhout combineren maximale veiligheid met een warme uitstraling. In het interieur komen de lamellen terug als veilige afschermingen langs trappen.

Omdat het gebouw een herkenbare, warme uitstraling en rustgevende sfeer moest krijgen, is voor de uitbreiding baksteen gebruikt. Dat is een breuk met de strakke uitstraling van het bestaande gebouw. De kleur van de gevels sluiten wél aan op het bestaande gebouw: daarvoor is okergeel, helderwit en verzinkt staal gebruikt. Het interieur heeft een hoog afwerkingsniveau. De lounges hebben een eigen onderscheidend karakter gekregen en daglicht dringt in alle gangen door.

Locatie

Trefwoorden

psychiatrie
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Gortemaker Algra Feenstra architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Gortemaker Algra Feenstra architects

Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt