Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer

Hoekwoning

14 juli 2011
De rijtjeswoning is misschien wel de meest voorkomende woning in Nederland. Toch wordt ‘de hoek’ waarvan elke rij er vanzelfsprekend twee heeft zelden als een bijzondere ontwerpopgave opgepakt.

De meeste Nederlandse rijtjes eindigen vaak abrupt, liefst met een blinde muur. In de woonwijk Nieuw Leyden op het voormalig Slachthuisterrein net buiten de Leidse Singel is gekozen voor betaalbaar particulier opdrachtgeverschap.

Ook hier staan de woningen in een rij, maar elke woning is door een andere architect ontworpen. Voor het hoekkavel waarvoor de bureau zijn gevraagd een ontwerp te maken, heb ik de hoek wel degelijk als ontwerpopgave opgevat. Het ontwerp biedt daardoor de bewoners onverwachte ruimtelijkheid en wisselende uitzichten.

In Nieuw Leyden wilden de gemeente en woningcorporatie Portaal betaalbare woningbouw welke in een combinatie van particulier en collectief opdrachtgeverschap moest worden gerealiseerd. In deze wijk die grenst aan de Leidse binnenstad ligt een hoge dichtheid voor de hand.

Het stedenbouwkundig plan, dat is gemaakt door het Rotterdamse bureau MVRDV, gaat daarom uit van een dubbel maaiveld. Op half verdiepte parkeergarages zijn gesloten bouwblokken gerealiseerd. Hierdoor ontstond ruimte voor een dichte, maar autoluwe en groene wijk.

De halfverdiepte garages en de ruwbouw van de huizen zijn in collectief opdrachtgeverschap aanbesteed. Vervolgens kreeg elke eigenaar de mogelijkheid om op zijn eigen kavel zijn eigen woonwensen te realiseren.

De hele wijk valt onder een welstandsvrij regime. Per blok is gewerkt met een gezamenlijke bouwcoördinator, adviseurs en aannemer. Ook de bouwelementen voor de ruwbouw zijn per blok vastgesteld.

De woning is gebouwd in opdracht van een jong gezin. Zij woonden reeds in een kleine woning vlakbij het voormalig Slachthuisterrein. Het is hun eerste koopwoning. In de eerste maquette die wij maakten is de waarde van het hoekkavel ten volle benut.

Dit overtuigde de opdrachtgevers. Gedurende het ontwerp- en bouwproces hebben zij de tektonische, maar ook ruimtelijke kwaliteit van het voorgestelde ontwerp gekoesterd en bewaakt.

Door de geometrie van de voorgevel en de achtergevel over de lengte van de zijgevel te transformeren en in elkaar over te laten vloeien, ontstaat een bijzondere dynamiek.

Deze wordt versterkt door elke verdieping een kleine hoekverdraaiing te geven. Op deze manier is in de zijgevel een continue en intrigerend lijnenspel bewerkstelligt.

Het uitzicht is door de hoekverdraaiing op elke verdieping net anders. De transformatie wordt over de gehele gevel door de verticale geleding van de raamkozijnen begeleid.

De voor- en achtergevel hebben grote raampartijen die vrijwel het gehele oppervlak van de gevel beslaan. De zijgevel is dankzij de vier dragende kolommen eveneens vrij indeelbaar.

De smalle hoge ramen in deze gevel versterken niet alleen de verticale geleding. Vanuit het interieur bieden zij een duidelijk omkaderd uitzicht op het publieke park, terwijl zij tegelijkertijd door hun vorm de inkijk beperken.

Op de begane grond is een tuin- alias speelkamer die grenst aan een voetgangersstraat en het park. De woonverdieping is op de eerste verdieping gelegd.

Het grote raam aan de voorzijde biedt uitzicht op het park. Aan de achterzijde is een terras, dat grenst aan de terrassen van de andere woningen in het blok. De bovenste verdieping met de slaapkamers heeft net als de eerste een groot terras aan de achterzijde.

Het is de tektoniek in de gevel, die maakt dat het lijnenspel en de beweging in de gevel vanuit de straten en het park intrigeert, terwijl deze in het interieur ruimtelijke kwaliteit en interessante perspectieven naar buiten biedt.

De opdrachtgevers van blok 35 hebben in gezamenlijkheid besloten voor een bouwsysteem van betonnen stabiliteitswanden en breedplaatvloeren.

Om het overstek in de zijgevel te realiseren is hier een laag met extra wapening op de breedplaatvloer toegevoegd. Dit geheel steunt op vier kolommen in de woning, waardoor het mogelijk is om een niet dragende zijgevel te maken. De gevel is in hout skeletbouw opgetrokken.

De panelen in de gevels zijn uitgevoerd in verschillende grijstinten eternit. Door een optimale verdeling van de grijzen, is het snijverlies van de platen eternit geminimaliseerd.

De extra dikke naden tussen de panelen evenals de zwaar geprofileerde houten kozijnen benadrukken de verticale geleding van de gevel.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Sophie Valla Architects & Marc Koehler Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan