De Buigerij

15 maart 2010
In het herstructureringsgebied Hart van Zuid te Hengelo wordt de magazijnhal van de voormalige Pijpenbuigerij van Stork uit 1956 behouden. Samen met de naastgelegen oude Bontweverij blijft hier binnen de herstructurering een karakteristiek industrieel ensemble gehandhaafd dat de historie van het gebied weergeeft.

Oorspronkelijk waren er tegen de zuidzijde van de magazijnhal nog vijf grote hallen aangebouwd die intern doorliepen in het magazijn. Doordat deze zijn gesloopt bleven er slechts drie wanden van de magazijnhal staan omdat deze vierde zuidgevel er nooit is geweest. Binnen het grondvlak van de bestaande magazijnhal is een nieuw appartementengebouw opgetrokken. Dit is met uitzondering van de oostzijde, losgehouden van de bestaande gevels. De drie bestaande wanden en de gevels van de in 1976 aangebouwde Annex zijn zoveel mogelijk gerestaureerd en intact gelaten. De nieuwe zuidgevel, de voorgevel van het appartementencomplex van De Buigerij, wordt gekenmerkt door een bij de oorspronkelijke constructie aansluitend industrieel gedetailleerd stalen frame. Dit is ingevuld met glazen borstweringen en vormt de balkonzone van de woningen.

Op de begane grond zijn de gevelvlakken tussen de stalen kolommen ingevuld met metselwerk waarbij de naam van het complex door middel van weggelaten stenen is uitgespaard. Op de westgevel van de nieuwbouw, enige meters achter de bestaande westelijke kopgevel, is over de gehele oppervlakte een fotoprint geplaatst die het werk laat zien wat oorspronkelijk in de hallen plaatsvond.

Op de begane grond zijn een stallingsgarage en de bergingen voor de appartementen gesitueerd. Vanaf de eerste verdieping is tussen de bestaande achtergevel en de ingeschoven nieuwbouw een buitenzone vrijgehouden waardoor de ervaring van de hoogte van de oorspronkelijke hal deels behouden is gebleven. In deze omsloten buitenruimte bevinden zich de galerijen en vluchttrappenhuizen. Op de eerste verdieping staan grote plantenbakken zodat na verloop van tijd een groen karakter in deze zone zal ontstaan. De hoofdentreehal, halverwege het complex geeft nog de volledige hoogte van de voormalige Buigerij weer. Eén van de oorspronkelijke dakspanten is hier behouden.

In de Annex aan de noordzijde zijn bovenop een stallingsgarage vijf studio-appartementen met patio ontworpen die vanuit de binnenstraat op de eerste verdieping ontsloten worden.

Het gehele complex wordt op een duurzame manier verwarmd en gekoeld middels een warmtepomp in combinatie met PV-cellen op het dak.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Dick van Gameren architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Dick van Gameren architecten

Dick van Gameren architecten
Dick van Gameren architecten
Dick van Gameren architecten
Dick van Gameren architecten
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan