European China Centre Rotterdam (ECCR) fase 1

17 juli 2008
De enorme sparing, waardoor de Chinese tuin zichtbaar is, en de karakteristieke gevel, geïnspireerd op oude Chinese lattenwerken, laten er geen misverstand over bestaan. Hier staat een gebouw met een bijzondere functie: het European China Centre Rotterdam.

De eerste fase van het European China Centre Rotterdam (ECCR) bestaat uit twee gebouwen op een ondergrondse parkeergarage. Er wordt een brede programmatische mix in ondergebracht van winkels, horeca, kantoorruimte, een hotel en appartementen.

In het basement van beide gebouwen ligt het accent op commerciële functies, horeca en kantoren. Een kleine passage, de mall, in het oostgebouw biedt onderdak aan Chinese winkels, afgewisseld met horeca. De entree en de lobby van het Chinese hotel liggen strategisch op de hoek van Santosplein en Rijnhaven. Het congrescentrum op de tweede en derde verdieping is via het hotel te bereiken, maar ook rechtstreeks vanuit de mall. De mall, ontworpen als een passage over drie lagen, is compact en levendig met veel doorzichten. Op de tweede verdieping, in de buurt van een groot food court, takt de passage aan op het bestaande metrostation.

Vanaf de metro of via de entree aan de Rotterdamse ‘stadsas’, de Hillelaan, loopt de bezoeker door de mall naar het Santosplein, waar aan de overkant het westgebouw ligt. Een brede trap naast de entree van de Chinese supermarkt leidt naar de Chinese daktuin. Deze tuin, naar een ontwerp van Niek Roozen, biedt zowel bewoners als bezoekers de gelegenheid zich terug te trekken van de bedrijvigheid op straatniveau. Het restaurant om de hoek heeft een terras aan de kade langs de Rijnhaven Op de verdiepingen staan kantoren gepland en is ruimte gereserveerd voor nog een restaurant, met de mogelijkheid te eten in kleine zaaltjes.

In de schijven, die boven de mall uittorenen, zijn de 110 appartementen en een hotel met 196 kamers ondergebracht. De appartementen kennen een grote variatie aan woningtypen, van compacte tweekamerwoningen tot riante, gestapelde villa’s.

Het gebouw is terughoudend in haar verwijzingen naar de Chinese cultuur. Het idee is dat de Chinese ondernemers door de presentatie van hun waren en het gebruik van karakters en kleuren het gebouw een typisch Chinese uitstraling geven. Vanuit dit idee is gezocht naar een subtiele vertaling van het Chinese thema in de architectuur. Zo is in de gevel, die bestaat uit prefabbetonnen elementen, het strakke rechthoekige raster van veel Rotterdamse havengebouwen getransformeerd naar een reusachtig Chinees patroon. Zwarte, gestileerde golven met een ruige structuur, weven zich door de witte betonbanden. Ze verwijzen naar het water dat als een belangrijke bron van energie wordt beschouwd in de Chinese cultuur.

Ook de Chinese tuin draagt sterk bij aan de Chinese identiteit. Ze is aan de kant van de Rijnhaven zichtbaar gemaakt door het snijden van een grote sparing uit het westgebouw. Door het toepassen van bamboeprints op de glazen balustrades biedt het gebouw een passende achtergrond aan de tuin. In het transparante scherm aan de zuidkant is eveneens bamboe verwerkt. Hier kaderen kleine uitsparingen in de geest van traditionele Chinese tuinen zowel het zicht op als het uitzicht vanuit de tuin.

De grote sparing in het westgebouw is één van enkele, grote ingrepen op het betonnen raster. Dit gat vormt het centrum van een afwijkend raster, waarin balkons en serres van de appartementen zijn opgenomen. Een tweede opvallend element is het grote balkon op de hoek van het oostgebouw. Het hangt voor de open glasgevel van hotellobby en conferentiecentrum en is industrieel gedetailleerd in staal, hout en glas. De enorme reclameschermen, die voor de verdiepingen van de mall zijn gehangen, zijn ook van onbehandeld hout. Stoere houten poorten markeren de ingangen naar de passage. Tot slot is er op hoek van het oostgebouw aan de Hillelaan een gebouwhoog reclamescherm gedacht, dat met LED verlichting kan worden uitgevoerd. De scherpe hoek van de plot is hier verzacht door hem af te ronden. Die ronding wordt ook in het scherm overgenomen.

In het interieur van de mall worden duurzame Chinese materialen toegepast. Chinees natuursteen op de vloer, naturel bamboepanelen op de plafonds. Houten poorten accentueren de entrees naar de verschillende units. Ook de randen van de videgaten zijn minder hard gemaakt door ze aan één kant af te ronden.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Joke Vos Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Joke Vos Architecten

Joke Vos Architecten
Joke Vos Architecten
Joke Vos Architecten
Joke Vos Architecten
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan