Producten
Front
Copyright: Stijn Poolstra
Back
Copyright: Stijn Poolstra
Copyright: Stijn Poolstra
Copyright: Stijn Poolstra
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Stijn Poolstra
Copyright: Stijn Poolstra
Collectieve Tuin
Copyright: Marcel van der Burg
Collectieve Tuin
Copyright: Marcel van der Burg
Prive Tuin
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
ProducttagsAANUIT

Superlofts Blok Y, Utrecht

1 augustus 2018
Superlofts Blok Y, een CPO/MO-project in Utrecht ontworpen door Marc Koehler Architects, is uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar 2018 in de categorie Particuliere Woonbeleving. De prijs is uitgereikt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

Superlofts Blok Y is ontworpen volgens het principe van het 'open bouwen' en is onderdeel van het lopende Superlofts-project. Superlofts is een initiatief van Marc Koehler Architects (MKA) en staat in het teken van flexibiliteit, participatie en aanpasbaarheid. Dertig toekomstige eigenaren kregen alle ruimte hun woning af te stemmen op hun persoonlijke woonwensen. Ook werd de bewonersgroep vanaf het begin actief betrokken bij het ontwerp van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes. Dankzij dit collectieve karakter, de ongekende flexibiliteit én de duurzame insteek is Blok Y een uniek wooncomplex geworden, waarin geen enkele woning hetzelfde is.

Blok Y heeft vijf verdiepingen en bestaat uit een skelet waaraan de bewoners zelf invulling konden geven. Het gebouw telt dertig Superlofts van vijf verschillende types, variërend van XS-lofts van 70 m² tot gezinslofts van 145 m². Deze diversiteit aan woningen leidde vanzelfsprekend ook tot een gemengde bewonersgroep. De toekomstige eigenaren mochten – zelf of met een architect – invulling geven aan het casco of een bestaande basisplattegrond aanpassen. Ook het exterieur kon worden aangepast. Het open casco werd ingedeeld in enkel- of dubbelzijdig georiënteerde lofts in verschillende uitvoeringen, met twee of drie verdiepingen en een dakterras, balkon of tuin. De woningen kregen een unieke indeling die in de traditionele woningbouw zelden voorkomt. Daarnaast is er in veel gevallen rekening gehouden met de toekomst: zo werd er in één woning een lift ingebouwd en kan in een andere woning de ruimte opnieuw worden ingedeeld met flexibele scheidingswanden wanneer de kinderen het huis uit zijn. Grote vides geven een ruimtelijk gevoel en zorgen ervoor dat er veel licht binnenkomt.  

Bij de constructie van de gevel is veel aandacht besteed aan de materialen en details. Hier komt het concept op een eenvoudige maar krachtige manier tot uiting. Dankzij het samenspel van het rigide betongrid en de gepersonaliseerde gevels met wisselende details oogt het gebouw robuust en dynamisch tegelijk, wat een mooie afspiegeling vormt van de diversiteit onder de bewoners. De gevel bestaat uit een slank betongrid ingevuld met een raamwerk van dubbelhoge glazen puien, waardoor het daglicht tot diep in de woningen kan doordringen. Omdat elke loft een andere invulling aan het exterieur geeft omdat entrees, balkons en ramen van elkaar verschillen, maakt de gevel een speelse indruk. Na zonsondergang licht het interieur van de woningen op en komt het gebouw tot leven.

Blok Y werd opgezet als CPO-project. De toekomstige bewoners leverden dan ook een actieve bijdrage aan het totale ontwerp, met inbegrip van de vorm van het gebouw, de loftuitvoeringen en de gemeenschappelijke voorzieningen. Dankzij deze samenwerking ontstond er een actieve, hechte bewonersgroep en waren er al burenrelaties gevormd nog voordat de bouw was begonnen. Onder begeleiding van landschapsontwerper Marseille Buiten ontwierpen de bewoners samen de gemeenschappelijke tuin, die werd aangelegd op het dak van de gezamenlijke parkeergarage. Ook ontwierpen ze hun eigen tuinen en terrassen. Daarnaast werd de bestaande waterweg achter het gebouw verbreed en voorzien van een gemeenschappelijke vlonder. In de gezamenlijke hal werden tot slot een collectieve tentoonstellingskast en een bankje geplaatst.

Het gebouw is uitzonderlijk duurzaam dankzij integraal gebruik van technologieën als vloerverwarming en -koeling. Hiervoor zijn geothermische warmtepompen met warmteterugwinning gebruikt, evenals 180 zonnepanelen die zowel de woningen als de gemeenschappelijke ruimten van stroom voorzien. Bovendien zijn er CO2-meters geïnstalleerd voor de ventilatie, eveneens met warmteterugwinning, en is er dubbel of driedubbel glas met elektrische zonwering gebruikt met het oog op passieve zonne-energie. Verder zijn de gevels vervaardigd van onderhoudsvriendelijke materialen. Het resultaat is een EPC-waarde van 0,3 en een gemiddelde GPR-score van 7,5.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Marc Koehler Associates

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Marc Koehler Associates

Marc Koehler Associates
Toon alles

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan