Winnaars Nederlandse Bouwprijzen 2007

6 februari 2007, 10:18
Voor de Nederlandse Bouwprijs, die gisteravond in zes categorieën werd uitgereikt, waren honderd producten en projecten ter jurering aangeboden. In november is de jury gekomen tot 19 nominaties. Tot de allerlaatste minuut zaten de genomineerden in spanning.

Safire BV is met de renovatie van het ministerie van Financiën twee keer in de prijzen gevallen. Het won De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Integraal Ontwerpen & Bouwen. Het project sleepte ook de Publieksprijs in de wacht. In de categorie Bouwmaterialen & Systemen mocht Beton Son BV De Nederlandse Bouwprijs in ontvangst nemen voor de Pluspaal. Dit is een prefab betonnen heipaal met een materiaal- en gewichtsbesparend vulelement in de kern. Juryvoorzitter Beelaerts van Blokland roemde het product als een zeer praktische innovatie die leidt tot minder milieubelasting en tot kostenbesparing. Het gebruikersgemak heeft grote toegevoegde waarde. De met polystyreen gevulde heipalen zijn 35 procent lichter, dit leidt tot een sterke reductie van het aantal transport kilometers.

In deze categorie verleende de jury een eervolle vermelding aan Koninklijke Saint-Gobain Glass Nederland voor de glazen glasgevel van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De jury heeft veel waardering voor het innovatieve karakter van dit project.

In de categorie Materiaal ging Esha Waterproofing er met de Nederlandse Bouwprijs vandoor. Het bedrijf kreeg de onderscheiding voor een volledig automatisch lasapparaat voor het lassen van overlappen van dakbedekking. Het apparaat werkt op basis van gas, lucht en elektriciteit. Ze beweegt zelfstandig voort door middel van een elektronische aandrijving. Het apparaat onderscheidt zich op het gebied van innovatie, milieuvriendelijkheid en imago. In de categorie Dienstverlening & Communicatie is de prijs gewonnen door Construction Media met de VGMBox. Deze box is een digitale cursus Basisveiligheid VCA. Het product is opgebouwd uit korte filmfragmenten. Met name door dit audiovisuele aspect creëert de VGMBox voor bouwplaatsmedewerkers een nieuwe manier van leren. De jury noemt het vernieuwende karakter van het lesmateriaal verfrissend. Juryvoorzitter Beelaerts: “De aansluiting bij de beleving levert een verrassend eindresultaat op.

In de categorie Bouwwerken won Tramkom vof met het Souterrain De Nederlandse Bouwprijs. Het 1250 meter lange tunneltracé in de Haagse binnenstad bestaat uit drie ondergrondse lagen. Aangenaam en sociaal veilig niveau is bereikt door de toepassing van bijzondere materialen. Juryvoorzitter Beelaerts van Blokland: “De vernieuwende technologie die in dit project wordt toegepast en de uitstraling is van grote waarde voor de gehele bouwsector. Het is zo bijzonder dat je met blote voeten over de houten perrons zou willen lopen.”

In de categorie Gebouwen riep de jury Muziekgebouw aan ‘t IJ met het BIMhuis tot winnaar uit. Het muziekgebouw is prachtig gelegen op de kop van de Oostelijke handelskade, achter het Centraal Station Amsterdam, aan drie zijden omringd door het IJ. De juryvoorzitter roemde de wijze waarop de betrokken partijen erin zijn geslaagd om met internationaal gezien beperkte budgetten een gebouw met een dergelijke uitstraling te realiseren. “Absoluut imagoversterkend voor de bouwsector”, aldus Beelaerts van Blokland. In deze categorie ging een eervolle vermelding naar de atelierswoning KAPKAR /TAW-BW-5860 van Kunst & Architectuurproducties Frank Havermans. De jury roemt de vrijhangende houtconstructie.

Bron: VNU exhibitions | fotografie :VNU Exhibitions Europe

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

19 april, 3:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

19 april, 2:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

19 april, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

19 april, 9:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan