Postel gaat Dordrecht Museum verbouwen

11 april 2006, 22:13
De gemeente Dordrecht heeft het voornemen architect Dirk Jan Postel van het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger Urbis de opdracht te geven voor de ingrijpende verbouwing en uitbreiding van het Dordrechts Museum. De Europese aanbesteding leverde vier architectenbureaus op die afgelopen week hun visie gaven op de uitbreiding en verbouwing van het Dordrechts Museum. De visie van Dirk Jan Postel werd unaniem als beste en meest passend beoordeeld door de selectiecommissie.

Met de uitbreiding en verbouwing krijgt het Dordrechts Museum onder andere een ruimte voor tijdelijke exposities, een kenniscentrum en een auditorium. Hierdoor komt er in het bestaande gebouw meer plaats voor de permanente collectie. Ook wordt de entree verlegd naar de monumentale tuin, waar zich overigens oorspronkelijke al de ingang bevond. Door de uitbreiding krijgt het museum er bijna 2000 vierkante meter netto oppervlakte bij. Het huidige oppervlakte van het museum is 3950 m².

De verbouwing van het Dordrechts Museum maakt onderdeel uit van het stedenbouwkundige plan het Hofkwartier. Voor het ontwerp en de bouwvoorbereiding is ruim een jaar uitgetrokken. De uitvoering start in de zomer van 2007 en is medio 2008 gereed. De kosten die met de museumuitbreiding gemoeid zijn liggen tussen de zeven en acht miljoen euro.

Architect Dirk Jan Postel wil de, naar eigen zeggen, ‘bijzondere atmosfeer van het monumentale museum’ versterken. ,,Tegelijkertijd kunnen we een moderne vleugel toevoegen met een licht en modern karakter. Dat biedt veel museale mogelijkheden."

De Dordtse cultuurwethouder Hans Spigt is blij met de keuze voor Postel. ,,Het ontwerp getuigt van durf, creativiteit en aandacht voor het monumentale gebouw. De aanpak en de resultaten van Postel zijn, mijns inziens, onalledaags en dat maakt het volgens mij allemaal desteboeiender."
Dirk Jan Postel

Architect Dirk Jan Postel heeft al veel, zeer uiteenlopende projecten in Nederland en het buitenland gerealiseerd. Zo staat in Bourgondië, Frankrijk, een prachtig, meditatief glaspaviljoen, ontwierp hij het nieuwe Stadhuis van ‘s-Hertogenbosch, the British School in Den Haag, het verkeerscontrole centrum Oudenrijn en een glazen huis in Almelo. Bij deze en andere projecten van zijn hand blijkt dat voor Postel transparantie, ruimteverbindingen en zichtlijnen essentieel zijn voor de expressie en de sfeer van zijn gebouwen.

Het Dordrechts Museum
Het Dordrechts Museum is een van Nederlands oudste kunstmusea. De collectie bestaat uit Nederlandse schilderkunst van de 17de eeuw tot heden. De Gouden Eeuw is er vertegenwoordigd met werken van Dordtse meesters als Aelbert Cuyp en de Rembrandtleerlingen Ferdinand Bol, Nocolaes Maes, Samuel van Hoogstraten en Arent de Gelder. Uit de 18de eeuw zijn er werken van schilders als Schouman, Ponse en de gebroeders Van Strij.

Grote namen uit de 19de eeuw zijn Koekkoek, Breitner, Israels, Mesdag, Jongkind en Boudin. Vermeldenswaard is ook de Dordtse schilder Ary Scheffer die in de 19de eeuw grote faam in Parijs maakte. Het museum beschikt over de grootste Ary Scheffer-collectie ter wereld. Tot de eigentijdse Hollandse meesters behoren Dick Ket, Armando, karel Appel, J.C.J. Vanderheyden, Wouter van Riessen en Hans Broek. Het museum heeft zich de afgelopen decennia gevoegd bij de top van de middelgrote musea in Nederland en trekt elk jaar weer méér bezoekers.

Selectiecommissie
De selectiecommissie bestond uit vijf leden, onder wie Wim van Krimpen van het Gemeente Museum Den Haag, Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum, aangevuld met drie deskundigen op het gebied van bouwkunde, stedenbouw en musea. De overige bureaus die hun visie gaven waren: Claus en Kaan Rotterdam,Henket en partners enarchitectenbureau Braaksma&Roos.

Hofkwartier
Het Dordrechts Museum ligt in het Hofkwartier. Dit is het gebied tussen de Nieuwstraat, de Spuihaven, Steegoversloot en de Voorstraat. Het gebied is een bijzonder stukje Dordrecht om te bezoeken en te ervaren. Hier ontmoeten kunst, geschiedenis en wetenschap elkaar. Verschillende organisaties en mensen werken samen om het Hofkwartier tot een uniek gebied te maken. In 2010 is het Hofkwartier uitgegroeid tot een culturele ontmoetingsplek .

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

1 maart, 3:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

1 maart, 9:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan