Rijksmuseum presenteert Definitief Ontwerp

25 maart 2006, 10:52
Op 24 maart hebben de architecten Cruz en Ortiz de definitieve plannen voor Het Nieuwe Rijksmuseum gepresenteerd op basis waarvan op 31 maart de bouwaanvraag wordt ingediend bij Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid. De plannen omvatten het totale ontwerp, inclusief de nieuwe entree van het museum, het Aziatisch paviljoen, het Studiecentrum en de restauratie en vernieuwing van het hoofdgebouw van architect Cuypers.

Definitief ontwerp
De plannen leiden tot 'een internationaal toonaangevend museum, geschikt voor een miljoenenpubliek, en gehuisvest in een mooi, transparant gebouw dat het architectonische concept van Pierre Cuypers doet herleven', zoals de opdracht aan de architecten luidt. Dit definitief ontwerp (DO) vormt de basis voor het aanvragen van de bouwvergunningen dit voorjaar.

Noodzakelijke renovatie
Het Nieuwe Rijksmuseum wil aan een nationaal en internationaal publiek een representatief overzicht tonen van de Nederlandse kunst en geschiedenis vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw, en belangrijke aspecten van Europese en Aziatische kunst laten zien. Om deze doelstelling te verwezenlijken werd in 1999 in een kamerbreed gesteunde motie besloten tot een grootscheepse renovatie van het Rijksmuseum. Een noodzakelijke renovatie, want al meteen vanaf de ingebruikname in 1885 van het monumentale gebouw van architect Cuypers werden vele aanpassingen en uitbreidingen aangebracht. Al deze wijzigingen aan de oorspronkelijke constructie – een rijk gedecoreerd, transparant en overzichtelijk gebouw – maakten het Rijksmuseum tot een labyrint van ruimtes, waar het publiek makkelijk verdwaalde en de collectie niet onder optimale condities getoond kon worden.

Uitgangspunten
Een van de voorwaarden die aan het ontwerp voor Het Nieuwe Rijksmuseum gesteld wordt, is dan ook om de publieksfunctie te herstellen, zonder de monumentale waarde van het gebouw aan te tasten. De architecten Cruz en Ortiz hebben met hun ontwerp een idee gevolgd waarin consequent aan deze voorwaarde wordt voldaan: Het Nieuwe Rijksmuseum wordt een modern gebouw, dat recht doet aan Cuypers' oorspronkelijke ontwerp. De architecten bestemmen het museum geheel voor het tonen van de collectie aan het publiek, en hebben de andere functies, zoals het beheren, conserveren en restaureren van de enorme collectie, in aparte gebouwen gesitueerd. Al deze gebouwen zijn ondergronds met elkaar verbonden, zodat Het Nieuwe Rijksmuseum één cluster vormt.

De bouwaanvraag
Cruz en Ortiz presenteerden in september 2003 hun voorlopig ontwerp voor Het Nieuwe Rijksmuseum. Daarbij bleek dat de stadsdeelraad van Amsterdam Oud Zuid niet in meerderheid de bij dit ontwerp gehanteerde uitgangspunten deelde. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel besloot daarom dat voor Het Nieuwe Rijksmuseum een Ruimtelijk Afwegingskader (RAK) noodzakelijk was. Dit RAK, waarmee de stadsdeelraad van Oud Zuid 22 juni 2005 instemde, functioneert sindsdien voor Het Nieuwe Rijksmuseum als algemeen toetsingskader voor het beoordelen van de aanvragen van bouwvergunningen en vrijstellingen van het bestemmingsplan. De architecten hebben hun plannen inmiddels op het RAK afgestemd, zodat nu, voorjaar 2006, de bouwaanvraag kan worden ingediend. Het definitief ontwerp voor Het Nieuwe Rijksmuseum is hiermee afgerond.

Oplevering
Naar verwachting opent het geheel vernieuwde en gerenoveerde Rijksmuseum eind 2009 weer zijn deuren voor het publiek. Een exacte datum wordt bepaald als naar verwachting begin 2007 de bouwvergunning is verstrekt. De latere oplevering van het project brengt wel extra kosten met zich mee, maar deze worden geheel afgedekt omdat ook de nieuwe huur later ingaat. Per saldo blijft het project daarom binnen het gestelde budgettaire kader.

3D-design: INDG Amsterdam

Bron: rijksmuseum.nl

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

19 april, 3:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

19 april, 2:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

19 april, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

19 april, 9:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan