Het 'gewone bouwen'

18 januari 2006, 9:00
Tentoonstelling - 25 januari t/m 4 maart 2006 In de vorige eeuw behoorde het Nederlands leefklimaat, en in het bijzonder de volkshuisvesting, tot de beste van de wereld. Dat is niet alleen de verdienste van de grote namen in het bestuur, de architectuur en de stedenbouw. Hoewel Utrecht er zeker anders zou hebben uitgezien als bijvoorbeeld burgemeester Fockema Andrae, architect en stedenbouwer Berlage en architect Rietveld geen nieuwe visie op architectuur en stedenbouw hadden ontwikkeld, is wat daadwerkelijk tot stand is gekomen veel meer het werk van onbekende, of zelfs naamloos gebleven, mensen. Juist dit gewone dagelijkse bouwen in de periode 1920 – 1960 heeft in de vierde stad van Nederland geleid tot een leefomgeving die nog steeds gewaardeerd wordt.

Hoe deze groei heeft plaatsgevonden en welke stedenbouwkundige beslissingen zijn gemaakt in deze periode wordt in de tentoonstelling aan de hand van vier voorbeelden beschreven. Vanuit een stedenbouwkundig perspectief wordt de stad als geheel geanalyseerd en krijgen de verschillende wijken elk een plek binnen het grotere geheel. Het kader wordt gevormd door een studie naar wat er van het ‘masterplan’, dat H.P. Berlage en ir. L.N. Holsboer in 1924 voor de stad Utrecht hebben opgesteld, terecht is gekomen. Om de snelle groei van Utrecht in goede banen te leiden was er behoefte aan dit plan, maar het kreeg nooit de juridische status van een Uitbreidingsplan conform de Woningwet van 1901. De ruggengraat van het plan Berlage vormde een infrastructuur bestaande uit ringwegen en forse doorbraken in de binnenstad. De Neude werd gezien als verkeers- en stadsplein. De binnenstad zou tot een city uitgroeien. Het hierdoor ontstane netwerk van wegen verbond de oude stad met de nieuwe wijken, waar voor de groeiende bevolking degelijke en aantrekkelijke woningen moesten worden gebouwd . Naast nieuwe wegen moest er een nieuw centraal station en zelfs een vliegveld komen. Grote delen van deze visie zijn pas aan het eind van de bestudeerde periode in gewijzigde vorm tot stand gekomen, of zelfs helemaal niet uitgevoerd. Wel werden de voorziene woonwijken grotendeels gerealiseerd. Deze nieuwe woningen in Oog in Al, Elinkwijk en Tolsteeg zijn vandaag de dag nog immer populair. De traditionelere bouw die toegepast is spreekt ook nu nog tot de verbeelding.

De tentoonstelling toont aan dat de directe invloed van Berlage veel geringer is geweest dan meestal in de literatuur wordt gesteld. Daarnaast wordt een beeld geschapen van de manier waarop 'ons stadsie' geworden is tot wat het nu is, hoe Werkspoor en Demka hun stempel hebben gedrukt op het kleine dorpje Zuilen, hoe Rietveld Tolsteeg heeft beïnvloed, hoe parkwijk Oog in Al tot stand kwam, en waarom er geen stadhuis staat op de Neude. Dit en meer kunt u te weten komen in de tentoonstelling ‘Het gewone bouwen: Utrecht 1920 – 1960’.

De tentoonstelling is gemaakt door studenten van de Universiteit Utrecht in het kader van hun Bachelors Onderzoekswerkgroep onder begeleiding van dr. R. Dettingmeijer en drs M. Damme.

Lezing - 9 februari 20.00 uur
Tijdens de lezing zullen de studenten van de Universiteit Utrecht de tentoonstelling inhoudelijk toelichten. De lezing is gratis. Reservering wordt sterk aanbevolen.

Locatie:
Architectuurcentrum Aorta
Aanvang:
20.00 uur
Toegang:
gratis
Aanmelden:
Wegens een beperkt aantal plaatsen wordt u verzocht van tevoren te reserveren via architectuurcentrum Aorta: tours@aorta.nu of tel: 030 2321686.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

48 minuten geleden

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

2 uur geleden

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

Vandaag, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

Gisteren, 17:31

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

4 uur geleden

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

Vandaag, 09:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

Gisteren, 16:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

Gisteren, 14:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

20 november, 9:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan