Sexdrive winnaar Woodchallenge 2005

9 november 2005, 11:58
Na een succesvolle start in 2004 werden voor WoodChallenge 2005 elf, onderling zeer verschillende inzendingen ontvangen. Hieruit selecteerde de jury vier nominaties. Vervolgens kende zij drie prijzen en een eervolle vermelding toe. Gisteren zijn tijdens het Centrum Hout-projectseminar over en in het Muziekcentrum aan 't IJ te Amsterdam de prijzen bekendgemaakt en op feestelijke wijze aan de winnaars overhandigd.

De EERSTE PRIJS, bestaande uit de WoodChallenge 2005-bokaal, een certificaat en € 1.000,-, werd uitgereikt aan:

Nienke Frijlink, studente Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde, studierichting Architectuur, voor Sexdrive, een drive-inbordeel.
Het gaat om een oplossing voor een probleem, waar praktisch iedere grote stad mee in aanraking komt. Frijlink koos voor een elegant en subtiel ontwerp, waarbij houten spanten en kolommen samenvallen tot een veilige, goed verzorgde afwerkplek voor straatprostituees.

De jury: Een niet-alledaagse oplossing voor een eigentijds probleem met een materiaal van alle tijden. Het is een schitterend ontwerp, waarbij vorm en functie kloppen. De gekozen transparantie waarborgt desondanks privacy. De warmte voel je, ondanks de wat kille activiteit. De spanning die hout kan hebben, klinkt door in het ontwerp. Ook buiten de officiële werktijden multifunctioneel inzetbaar.
De jury besloot na diepgaande discussie een GEDEELDE TWEEDE PRIJS (certificaat en € 300,-) toe te kennen aan:

(a) Chris Ruhe, student Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, studierichting Meubelmaken, afstudeerrichting Ambachtelijk meubelmaken voor Sahara.
Dit functionele meubel, opgebouwd uit ringen van gelamineerd essen, kan door een actieve zit rugklachten tegengaan. Het ontwerp is uitvoerbaar en met enkele aanpassingen ook in andere vormen in te zetten.

Enkele jury-stemmen: Chris heeft een functioneel ontwerp neergezet door op vakkundige wijze de elasticiteit van hout te vatten in verende ringen. Het is een bijzondere benadering van de bladveer, simpel en doeltreffend. Constructie en beeld vormen een eenheid, waarbij een stabiele instabiliteit bijdraagt aan het ergonomische comfort voor de gebruiker.
Het lijkt me een gat in de markt.
Wanneer ze lekker zitten, koop ik er meteen drie.
Een flirt met industriële vormgeving zouden de toekomstige ontwerpen van de inzender nog meer challenge kunnen geven.

(b) Jeroen Verhoeven, student Design Academy Eindhoven, faculteit Industriële vormgeving, studierichting Atelier voor Table - Industrialized Wood.
Dit meubel wil hightech digitale techniek met het (hout)ambacht verzoenen.

De jury: Een sterke analyse naar wat hout vooruit kan helpen in de vaart der volkeren vormde de grondslag voor het ontwerp: een hightech benadering van een traditioneel materiaal. Deze moderne tafel brengt mensen in beweging, daagt uit en verdeelt de meningen: uiterste schoonheid óf lelijke kitsch, functioneel meubel óf kunstobject, ambachtelijk handwerk óf industrieel product. De makers van weten met hun ontwerpen, gebaseerd op alledaagse gebruiksvoorwerpen, deze te herscheppen tot verbazingwekkende moderne interpretaties. Zo ook met deze cnc-gefreesde inzending.
De EERVOLLE VERMELDING (certificaat) ging naar Marcel Mosterd, student Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde, studierichting Structural design voor zijn Zwemstadion Eindhoven. Het betreft een overkappingsconstructie voor een zwemstadion van Olympische afmetingen.

De jury: Waardering voor deze doordachte constructie die binnen vooraf gestelde eisen moest worden neergezet. Marcel rekent effectief af met het idee dat houtconstructies rechthoekig moeten zijn. Hij laat zien dat een gecompliceerde constructie in hout uit te voeren is. Aan het nodige is flink gewerkt. Veel waardering dus voor deze tweedejaarsstudent, die de komende jaren de puntjes nog op de i kan zetten als het gaat om de bouwfysische aspecten.

De jury bestond uit: Arnold Koomen (directeur Koninklijke Jongeneel; juryvoorzitter namens initiatiefnemer VVNH), dr. ir. Mario van der Linden (TNO Bouw, afdeling Bouwsystemen, directeur Centrum voor Houttechnologie Delft), ir. Liesbeth van der Pol (architect Zeinstra van der Pol Amsterdam), John Ekkelboom (wetenschapsjournalist en publicist de Volkskrant, Kijk, Het Houtblad), drs. ing. Harry Nieman (directeur Adviesburo Nieman Utrecht, docent Bouwkunde hts Windesheim Zwolle), en van Centrum Hout ing. Arie Mooiman (hoofd Technische afdeling) en ir. Eric D. de Munck (projectleider Milieu en onderwijs; secretaris).

Bron: centrum hout

Andere nieuwsberichten

Erepenning Zaanstad voor Sjoerd Soeters
1 uur geleden
'Middelgrote gemeenten moeten winkelvoorraad inkrimpen'
2 uur geleden
Best of AFFR met vijf films: van ontwerpvisie tot bouwplaats
Gisteren, 16:06
Team ZJA wint tender verbouwing Amsterdam Centraal
Gisteren, 12:12

Museum Het Valkhof moet snel 'bijspijkeren'
3 uur geleden
Nieuwe vakantieparken voor Landal en Roompot
4 uur geleden
'Beleggers speuren naar huurwoningprojecten'
Gisteren, 13:25
'Hyperloop One nog niet van de baan'
Gisteren, 10:22
Voetganger krijgt ruimte op vernieuwd Rokin
15 september, 9:32
Van Zuuk ontwerpt twee verwante bruggen voor Blauwe As
15 september, 9:02
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan