Groeneweerd, Deventer
Copyright: Woonpioniers en Jonah Samyn
Groeneweerd, Deventer
Copyright: Woonpioniers en Jonah Samyn
Groeneweerd, Deventer
Copyright: Woonpioniers en Jonah Samyn
Groeneweerd, Deventer
Copyright: Woonpioniers en Jonah Samyn
Groeneweerd, Deventer
Copyright: Woonpioniers en Jonah Samyn
Groeneweerd, Deventer
Copyright: Woonpioniers en Jonah Samyn
Groeneweerd, Deventer
Copyright: Woonpioniers en Jonah Samyn
Groeneweerd, Deventer
Copyright: Woonpioniers en Jonah Samyn
Groeneweerd, Deventer
Copyright: Woonpioniers en Jonah Samyn

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

24 mei, 14:30
In het project Groeneweerd in Deventer, een ontwerp van het architectenbureau Woonpioniers, komen sociaal wonen, ecologisch bouwen, participatie en groenontwikkeling samen.

Groeneweerd is een hofje van acht compacte, sociale huurwoningen rondom een gemeenschappelijke gaard in de natuurinclusieve wijk ‘De Tuinen van Zandweerd in Deventer. Samen met de bewoners heeft woningbouwcorporatie Rentree hier een biobased en biodivers woonproject gerealiseerd. Betaalbaarheid was daarbij één van de leidende uitgangspunten. Volgens alle betrokkenen vormt het project het bewijs dat sociaal wonen, ecologisch bouwen, participatie en groenontwikkeling daadwerkelijk hand in hand kunnen gaan. Daarboven claimt men ook de titel van het eerste, permanente tiny-cohousing project in de sociale huur.

Prefab
Het project startte in 2020 toen Rentree door een groep aspirant-bewoners werd benaderd met een plan om een serie Tiny Houses, geschikt voor sociale huur, en een bijbehorend gemeenschapsgebouw te realiseren. Het leidde tot het ontwerpen door Woonpioniers en vervolgens bouwen van acht compacte woningen in houtskeletbouw. Daarvan hebben er vier een grootte van 37 vierkante meter gebruiksoppervlak en een ruime vide. De overige meten 50 vierkante meter (GO) en beschikken over twee of drie slaapkamers. De huisjes zijn gemaakt van 2D elementen die in een fabriek zijn geprefabriceerd en op locatie in elkaar zijn geschroefd. De huizen zijn afgewerkt met thermisch gemodi?ceerd hout.
In het gemeenschapsgebouw is een multifunctionele leefruimte, rolstoelvriendelijke badkamer met toilet, gemeenschappelijke wasvoorziening en een berging voor ?etsen, scootmobielen en tuingereedschap.

Woonoplossing
Als ontwikkelmodel biedt Groeneweerd, volgens de betrokkenen, een mogelijk antwoord op de groeiende vraag naar woonoplossingen voor één- en tweepersoonshuishoudens. Veel jongeren kiezen immers (bewust dan wel noodgedwongen) voor compacter wonen en streven daarbij ook een duurzame levensstijl na. Voor veel ouderen geldt dat ze best kleiner willen wonen, mits er voldoende sociaal contact is en de woning grondgebonden is. Omdat dit project betaalbaarheid combineert met compact wonen speelt het ook in op de algemeen stijgende bouw- en ontwikkelkosten en de beperkte beschikbare bouwgrond. Door het compacte formaat van de woningen en de efficiënte terreinindeling kan gebouwd worden tegen kosten die lager liggen dan bij ‘reguliere’ grondgebonden woningen.

Het model ‘Groeneweerd’ is zo een goed denkbare optie voor zones in stadsranden en voor plekken die zich minder goed lenen voor reguliere ontwikkeling. Het model is tevens inzetbaar in gebieden waar nadrukkelijker vanuit het landschap ontwikkeld wordt en waar klimaatadaptatie of waterberging bovengemiddelde factoren zijn.

Opschalen
In de ogen van Woonpioniers, Rentree en de bewoners van Groeneweerd leent het concept zich voor opschaling tot buurtjes van 15 tot 30 huishoudens. De voor Groeneweerd ontwikkelde modules kunnen dan de eerste bouwstenen vormen van verder aan te passen en uit te breiden varianten. De andere ambities op het gebied van duurzaamheid en collectiviteit, die aan de basis van het pilotproject in Deventer stonden, kunnen eveneens worden uitbreid. Bijvoorbeeld, het centraal opwekken en opslaan van energie, het delen van een auto of een gemeenschappelijke keuken of kinderopvang.

Buitenruimte
Omdat de woningen rond een gemeenschappelijke tuin en in een natuurinclusieve wijk staan hebben de omgang met en de regels over de buitenruimte de nodig aandacht gekregen. Elke woning beschikt over een private buitenruimte. Aan de straatkant daarvan zijn collectief heggen ingeplant. Bewoners mogen daarbij hun eigen tuin afbakenen met afscheidingen met een natuurlijke uitstraling. Het gebruik van schuttingen is daarbij taboe. Een tuincommissie bewaakt de consistentie en de navolging van de regels.De tuinen voor de huisjes krijgen mogelijk een verdere invulling door speciaal ontworpen en (dus) identieke pergola’s die, naast schaduwwerking door opgroeiende planten, ook als verdere afbakening kunnen fungeren.De bewoners zeggen de ruimtelijk robuuste opzet van buitenruimte te waarderen omdat die veel vrijheid biedt en dat collectiviteit hierdoor een optie is en niet als een verplichting voelt.

Woonpioniers zegt ondertussen graag samen met woningbouwcorporaties, architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwers en andere maatschappelijke initiatiefnemers verder te willen werken aan de ontwikkeling en opschaling van integrale, duurzame ‘natuurbuurtjes’.
 

Bron: Woonpioniers

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Een houten villa genesteld in het bos

3 uur geleden

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

Vandaag, 15:17

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

Vandaag, 13:15

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

Vandaag, 11:15

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

4 uur geleden

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

Vandaag, 14:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan