Thijs Asselbergs
Copyright: Janita Sassen
Liesbeth van der Pol
Copyright: Brenda van Leeuwen
Sjoerd Soeters
Copyright: PPHP
Thijs Asselbergs
Copyright: Janita Sassen
Liesbeth van der Pol
Copyright: Brenda van Leeuwen
Sjoerd Soeters
Copyright: PPHP

Nieuwe reeks 'masterclasses' met bekende architecten in Haarlem

15 november 2023, 14:02
Na een succesvolle reeks vier jaar geleden organiseert ABC Architectuurcentrum weer een aantal ‘masterclasses’ met bekende architecten in Haarlem. Vanaf woensdag 13 december verzorgen achtereenvolgens de architecten Thijs Asselbergs, Liesbeth van der Pol en Sjoerd Soeters een lezing in concertzaal PHIL.

Nadat vier jaar geleden Ben van Berkel, Francine Houben en Winy Maas een masterclass verzorgden in Haarlem, is het nu de beurt aan een nieuw trio toparchitecten. ABC heeft hen uitgenodigd omdat ze alle drie heel ‘eigen’ in hun architectenpraktijk staan, met een kenmerkend handschrift en een uitgesproken architectuuropvatting.

Thijs Asselbergs 
Op woensdag 13 december bijt Thijs Asselbergs het spits af. Asselbergs (1956) studeerde in 1982 af aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij was begin jaren tachtig medeoprichter van het tijdschrift Items en richtte in 1985 zijn eigen ontwerpbureau architectuurcentrale Thijs Asselbergs (aTA) in Haarlem op. Eind jaren tachtig was hij hoofd afdeling architectuur Academie van Bouwkunst in Amsterdam en begin jaren negentig stadsarchitect van Haarlem.

Als architect realiseerde Asselbergs onder meer wooncomplexen in Den Haag, Nijmegen en Amsterdam en prijswinnende projecten als Cloud Nine in het TivoliVredenburg Utrecht (Rietveldprijs in 2015) en ‘Ruimte voor de Waal’ in Nijmegen (Gulden Feniks in 2017). Asselbergs bekleed(de) diverse adviseurs- en bestuursfuncties en voorzitterschappen van bekende Nederlandse architectuur jury’s. Tot 2010 was hij voorzitter van stichting Archiprix Nederland en Archiprix International. Van 2008 tot zomer 2023 was hij praktijkhoogleraar architectural engineering aan de TU Delft.

Liesbeth van Der Pol
Woensdag 17 januari is het de beurt aan Liesbeth van Der Pol, medeoprichter van Dok Architecten. Liesbeth van der Pol (1959) studeerde in 1988 cum laude af aan de TU Delft. In 1989 vestigde zij zich als zelfstandig architect en in 1995 richtte zij samen met haar partner Herman Zeinstra het bureau Atelier Zeinstra van der Pol op. Een bureau dat snel groeide en bekendheid kreeg met een grote verscheidenheid aan projecten.

In 2007 was zij één van de medeoprichters van Dok architecten, de voortzetting van het Atelier, waaraan zij samen met Patrick Cannon sindsdien leidinggeeft. Van 2008 tot en met 2011 was Van der Pol daarbij Rijksbouwmeester en van 2014 tot 2017 supervisor Architectuur en Stedenbouw van Schiphol Airport. Van der Pol ontwerpt haar gebouwen als uitgesproken karakters. In de zoektocht naar de eigenheid van die gebouwen gebruikt zij aquarellen en schetsen, waarin voor haar de kern van het ontwerp besloten ligt.

Sjoerd Soeters
Sjoerd Soeters (1947) sluit de reeks masterclasses op woensdag 14 februari af. Soeters studeerde van 1967 tot 1975 bouwkunde aan de TU Eindhoven. Na zijn afstuderen begon hij als ontwerper bij architectenbureau VDL in Amsterdam, om in 1979 zijn eigen architectenbureau te starten. De eerste tien jaar richtte hij zich vooral op architectuure- en interieurprojecten.

 Deze praktijkervaring, in combinatie met het lidmaatschap van de Amsterdamse Schoonheidscommissie, maakte hem duidelijk dat zonder goede stedenbouwkundige uitgangspunten zelfs de meest uitnemende architectuur betekenisloos wordt. Vanuit dat bewustzijn werd zijn praktijk verbreed tot stedenbouw én architectuur.

Projecten die onder zijn verantwoordelijkheid werden gerealiseerd, zijn onder meer: Circus Zandvoort, Amsterdam ArenA (co-architect), Haverleij in Den Bosch, Java-eiland Amsterdam, het ministerie van VWS in Den Haag (i.s.m.. Michael Graves), Mariënburg in Nijmegen, Inverdan in Zaandam en Holland Park Diemen. Van 1997 tot 2016 leidde Soeters samen met Jos Van Eldonk het bureau Soeters Van Eldonk architecten projecten. Voorjaar 2016 gingen Soeters en Van Eldonk uit elkaar en werd PPHP opgericht. Onlangs gaf Soeters aan te stoppen met dit bureau.

Voorprogramma’s
Net als bij de vorige masterclasses mochten de architecten ieder een ‘voorprogramma’ kiezen. Die eer wordt verschaft aan zelfgekozen aanstormend talent uit de architectuur of uit een andere kunstdiscipline. Het voorprogramma van Asselbergs wordt verzorgd door Karin Kuipers van Circlewood, bij Van der Pol staat Diederik Koning (la-di-da) in het voorprogramma en bij Soeters ‘doen’ Lieve Kramer, (kunstenaar/student Architectuur Hogeschool van Amsterdam) en Merle Soeters (bijna afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam) het voorprogramma.

Kaarten voor de masterclasses zijn voor 17,50 (1e rang) of 12,50 (2e rang) euro verkrijgbaar via PHIL.

Andere nieuwsberichten

Woontoren Nova in De Binckhorst rondt de transformatie Maanplein af

1 uur geleden

Stadsbestuur Rotterdam stuurt nieuwe plannen Feyenoord City naar gemeenteraad

2 uur geleden

‘Stoere dame op hoge hakken’ model voor gevel pand P.C. Hooftstraat

4 uur geleden

Basisschool in Groningse Engelbert ontworpen als 'dorp voor kinderen'

Vandaag, 13:08

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

3 uur geleden

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Vandaag, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

Gisteren, 16:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

Gisteren, 15:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

Gisteren, 14:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

15 april, 4:49
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan