Copyright: OD205
Copyright: OD205
Copyright: OD205
Copyright: OD205
Copyright: OD205

Ontwerpaanpak OD205 voor revitaliseren bedrijventerreinen

13 oktober 2023, 12:32
Bij de nieuwe aanpak van OD205 wordt het zogenaamde abiotische systeem – water en bodem – als vertrekpunt gebruikt. Zo kunnen regeneratieve capaciteiten van de bodem benut worden om bestaande terreinen te transformeren in toekomstbestendige en gezonde werkomgevingen. Water en bodem, de kwaliteiten en kenmerken van de ondergrond, worden dus sturend bij de noodzakelijke veranderingen bovengronds.

De aanpak moet leiden tot terreinen met meer biodiversiteit en die klimaat adaptief, duurzaam en veerkrachtig zijn. OD205 voorziet zo bovendien een veel duidelijker en vooral gebiedseigen signatuur van deze doorgaans eenvormige gebieden.

Verstoorde relatie
Want ongeacht de locatie van bedrijventerreinen lijdt hun kwaliteit veelal onder het bleke of impliciete karakter ervan. Dat komt, volgens het bureau, door de verstoorde relatie met de ondergrond. Door het afdekken daarvan met een dik pakket bouwzand ontstaat een neutrale conditie. Daarop volgt vervolgens een pragmatische inrichting met (mono)functionele bebouwing, veel verhard terrein en een doelmatige ontsluiting.

Deze aanpak, voortkomend uit het maakbaarheidsdenken, leverde ons talloze, generieke en gebiedsvreemde werkomgevingen op die bovendien sterk versteend zijn. En dat terwijl de ondergrond juist zoveel meer variatie kent.

Kwetsbare locaties
Het overgrote deel van bestaande bedrijventerreinen is qua inrichting sterk versteend en ontkoppeld van de potentiële, gevarieerde kwaliteiten van de ondergrond. Minder dan 1 procent is ingericht als groenblauwe structuur. Het maakt bedrijventerreinen tot kwetsbare werklocaties. Bedrijventerreinen beslaan bovendien iets meer dan 27 procent van het totale bebouwde oppervlak in Nederland. Het gaat dus om een aanzienlijke opgave.

Die condities op veel terreinen zorgen ook voor hittestress, wateroverlast of juist droogte. Judit Gaasbeek Janzen van OD205 concretiseert het verder: ‘bestaande bedrijventerreinen vormen bovendien vaak een barrière voor groenblauwe netwerken tussen stad en land en hebben een lage verblijfskwaliteit. Dat heeft ook economisch impact.’

Bovengrond leidend
Het plan van OD205 is ook ontstaan in de wetenschap dat veel bestaande bedrijventerreinen in ons land aan herstructurering toe zijn. Gebouwen en infrastructuur zijn vaak verouderd. Daarbij vragen de energietransitie en maatregelen tegen de klimaatcrisis om extra ruimte. Die herstructurering wordt nu, naar de mening van OD205, onvoldoende integraal of systemisch aangepakt. Als er al sprake is van duurzaamheidseisen dan is daarbij de bovengrond vaak leidend. Stenen maken plaats voor beplanting, bermen worden met bloemen ingezaaid en daken vergroenen.

Er wordt bij al die goedbedoelde inspanningen echter voorbijgegaan aan het effect op én de relatie van die veranderingen tot het abiotische systeem. Gaasbeek Janzen: ‘dat maakt deze ingrepen tot symptoombestrijding, vaak op kavel- en bedrijfsniveau. Vanuit ondernemersperspectief misschien logisch, maar ook een gemiste kans.’

Wel of geen groendak
Hoe het doelmatiger en effectiever kan blijkt, bijvoorbeeld, uit een betere afweging van de aanleg van groendaken. Volgens OD205 wordt uit een koppeling aan het bestaande grondtype duidelijk of een groendak zin heeft. In gebieden met klei en veen, waar regenwater minder snel wegvloeit, kan een groendak helpen het overtollige water op te vangen, te laten verdampen en gedoseerd af te geven aan de bodem.

Bij hoge zandgronden zijn deze daken juist minder aan te bevelen. Deze gebieden kampen vaak met watertekorten en een dalend grondwaterpeil. Regenwater dient daar dus juist niet vastgehouden te worden met groene daken.

Maatwerk
Het voorbeeld toont aan dat er een systeemtransitie nodig is bij het revitaliseren van bestaande bedrijventerreinen. Gaasbeek Janzen stelt dat deze specifieke herstructurering van werklocatie echt om maatwerk vraagt. De lokale karakteristieken van de ondergrond moeten leidend worden.
Het betekent voor de gebruikers bovendien een perspectief op een duurzaam en veerkrachtig terrein, dat biodivers en klimaatadaptief is én dat een gebiedseigen, groene signatuur heeft.

Ontwerpend onderzoek
OD205 ontwikkelde door ontwerpend onderzoek een praktijkgerichte ontwerpaanpak voor transities op maat. Die aanpak kan, volgens het bureau, gebruikt worden als leidraad bij herstructureringen van bedrijventerreinen. Mogelijke ingrepen worden zo steeds gekoppeld aan de drie hoofdbodemtypes in Nederland: klei, veen en zand. Naast een betere conditie van werkomgevingen helpt deze afstemming ook om de bodem zelf weer gezonder te maken. Zowel de boven- als ondergrond profiteren dus en vormen in harmonie een toekomstbestendige en vitale combinatie.

Op de website van OD205 is verder te lezen hoe het abiotische systeem kan bijdragen om bestaande bedrijventerreinen te transformeren naar gezonde werkomgevingen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Een houten villa genesteld in het bos

4 uur geleden

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

Vandaag, 15:17

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

Vandaag, 13:15

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

Vandaag, 11:15

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

Vandaag, 16:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

Vandaag, 14:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan