Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup
Copyright: Skaup

Getrapt en uitwaaierend woongebouw is nieuw baken in centrum Lelystad

16 maart 2023, 17:28
Aan de zuidrand van het centrum van Lelystad is een sculpturaal woongebouw met 35 appartementen gerealiseerd naar ontwerp van architectenbureau Skaup. Het gebouw geeft met zijn getrapte en uitwaaierende vorm het centrumgebied een markante, nieuwe entree en het aangrenzende Zilverpark een meer geborgen sfeer. Het gebouw is vorig jaar opgeleverd en in gebruik genomen.

De verblijfskwaliteit van het Lelystadse centrumgebied is laag, de levendigheid is er beperkt. De gemeente wil het gebied opwaarderen en wenste, samen met supervisor West 8, aan de zuidrand een woongebouw met een warme uitstraling. Skaup heeft die ambitie invulling willen geven met het ontwerp voor appartementencomplex Zilverpoort.

Met zijn getrapte en per verdieping uitwaaierende vorm is het woongebouw op de kop van het Zilverpark een opvallend nieuw baken; vanaf een afstand vormt het een aankondiging van het centrum. Het appartementengebouw sluit bovendien het Zilverpark aan de oostzijde af, waardoor de langgerekte ruimte een beslotener – en daarmee uitnodigender – karakter krijgt.

Verschillende plattegronden
De 35 appartementen in Zilverpoort zijn alle op het park georiënteerd. Ook hebben ze alle een andere plattegrond, in grootte variërend van 80 tot 227 m2. “De combinatie van hoofdvorm, slimme portiekontsluiting en generieke detaillering van penanten en vloerranden maakte het mogelijk om 35 unieke appartementen te realiseren”, zegt projectarchitect Stan Korthagen.

Korthagen legt uit dat de penanten en vloerranden een vaste beukmaat van 4,10 m hebben;  alleen de maat van de sprong naar binnen verandert. “Dat maakte het relatief eenvoudig alle plattegronden te individualiseren. Deze oplossing maakte ook het ontwerp- en bouwproces beheersbaar, betaalbaar en goed uitvoerbaar.”

De sculpturale hoofdvorm van het gebouw resulteerde bovendien in royale buitenruimten, doe konden worden verdeeld over alle woningen. De terrassen variëren in oppervlakte van 16 tot 101 m2.

Compact
De appartementen in Zilverpoort worden ontsloten middels drie compacte portieken. Dit maakte het volgens de architecten mogelijk om een alzijdig woongebouw te ontwerpen, met vier abstracte gevels. Door de toepassing van een overdruksysteem was geen wokkeltrappenhuis – met het oog op brandveiligheid – nodig, aldus het architectenbureau.

Bijgevolg konden de drie stijgpunten zeer compact worden gehouden. Bovendien kon in het verlengde daarvan een plattegrond worden gemaakt waarin alle woningen op het westen zijn georiënteerd. De slaapkamers liggen alle aan de oostgevel.

Baksteen en groen
De gevels zijn uitgevoerd met een lichte, gemêleerde baksteensortering om Zilverpoort de gewenste warme uitstraling te geven. Het metselwerk heeft steeds een beëindiging met stenen bovenranden die de scherpe belijning van het ontwerp benadrukken. De buitenruimten zijn, zowel op de vloeren als tegen de plafonds, voorzien van bilinga-hout, dat van nature een warme, gele tot oranje kleur heeft.

In de gemetselde borstweringen zijn plantenbakken opgenomen en de balkonhekken met open vlechtwerk functioneren als drager voor de beplanting. Te zijner tijd zorgt een groen gevelaanzicht voor een zachte aansluiting op het Zilverpark, aldus Skaup.

Duurzaam vanuit ontwerp
In Zilverpoort zijn de BENG-eisen integraal opgelost en slim in het gebouwontwerp verwerkt, vertellen de architecten. Dit is bijvoorbeeld gedaan door de oriëntatie van het gebouw en de bezonning en beschutting van de gevels vanuit de hoofdvorm.

Vanwege het relatief kleine dakvlak wordt lucht voor de warmteterugwinning (WTW) en overdrukportalen aangezogen op de begane grond. De installaties zijn hier uit het zicht geplaatst achter Braziliaans metselwerk.

PV-toepassingen zijn deels opgenomen in terrasranden achter de balkonhekken, waarmee ze ook bijdragen aan de privacy door het zicht op lagere terrassen te bemoeilijken. De WTW-ontluchting is weggewerkt in de gemetselde terrasafscheiding.

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

4 uur geleden

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

Vandaag, 16:37

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

Vandaag, 15:49

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Vandaag, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Vandaag, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan