Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Moederbedrijf Facebook schort plannen datacenter Zeewolde op

30 maart 2022, 9:16
Het Amerikaanse techbedrijf Meta gaat voorlopig niet verder met de plannen voor een datacenter in Zeewolde. De plannen van het moederbedrijf van Facebook en Instagram konden op veel weerstand rekenen. Meta zegt nu dat die ‘huidige omstandigheden’ hebben geleid tot het stopzetten van de plannen. Het bedrijf geeft aan ‘een goede buur’ te willen zijn en dat steun van de lokale gemeenschap dus onontbeerlijk is.

Het datacentrum, dat het grootste van Nederland moest worden, kon op steun van de gemeenteraad van Zeewolde rekenen. Tegenstanders wonnen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen echter waardoor die steun wegsmolt. De tegenstanders maakten zich zorgen dat de maat van het datacentrum niet bij een dorp als Zeewolde zou passen.

Ook het grote stroomverbruik was een heikel punt voor critici net als de vraag of de restwarmte wel goed gebruikt kan worden. Voorstanders wezen juist op extra banen en meer belastingopbrengsten.

Rijksvastgoedbedrijf
Dat Zeewolde instemde met een wijziging van het bestemmingsplan betekende sowieso nog niet dat de bouw van het datacentrum kon beginnen. Daarvoor had Meta ook nog vergunningen van de gemeente en provincie nodig. Bovendien is een deel van het land waarop het datacenter gebouwd zou worden in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat had duurzaamheidseisen gesteld voor het gebruik ervan voordat tot een eventuele verkoop zou worden overgegaan.

Een woordvoerder van minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) noemt het ‘op zichzelf goed nieuws’ dat het datacentrum er voorlopig niet komt. Hoewel het verkooptraject van de grond nog loopt, is het kabinet geen voorstander van de komst van dergelijke grote datacenters, die veel ruimte en grote hoeveelheden energie vragen. Er wordt gewerkt aan strengere regels en vorige maand is besloten dat in afwachting daarvan de komende maanden in principe geen vergunningen meer worden afgegeven.

Niet verrast
De gemeente Zeewolde is niet verrast dat Meta zijn plannen voor de aanleg van het omstreden datacentrum voorlopig in de ijskast zet. In een verklaring stelt de gemeente al langer in gesprek te zijn met Meta en dat zij daardoor al wist dat de Amerikanen ‘op de pauzeknop’ zouden gaan drukken.

Of de gemeente al lang op de hoogte was van het voornemen van Meta om de bouwplannen op te schorten, kon een woordvoerster niet zeggen. In een verklaring stelt Zeewolde de keuze van het Amerikaanse techbedrijf te respecteren en contact te houden met Meta.

Burgercoöperatie
Burgercoöperatie Land van Ons is nog steeds van plan de grond van de gemeente Zeewolde te kopen die in beeld was voor het datacentrum. De organisatie had zich gemeld als koper om de plannen voor het datacenter te dwarsbomen, maar heeft dus ook los daarvan interesse. Land van Ons richt zich op ‘natuurinclusief boeren’. Dat wil onder meer zeggen dat de boeren waarmee de coöperatie samenwerkt maatregelen nemen om biodiversiteit te herstellen en geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Land van Ons maakte woensdag ook bekend dat het een eerste perceel van ruim zeven hectare aankoopt in Brabant. Het stuk grond in het West-Brabantse Halsteren is het tiende in Nederland dat de club heeft aangekocht en het eerste in de zuidelijke provincie. Juist in Brabant heeft de natuur te lijden onder te hoge concentraties schadelijke stikstofverbindingen, die voor een belangrijk deel afkomstig zijn van de landbouw. Daar wil de coöperatie tegenwicht aan bieden.

“Dat het anders moet in de landbouw is voor velen duidelijk”, stelt Land van Ons. De organisatie hoopt met haar groene manier van boeren bij te dragen aan het herstel van bijen, vlinders en vogels. Ook de ‘landschappelijke waarde’ is belangrijk voor de coöperatie.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

1 uur geleden

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

Gisteren, 20:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

Gisteren, 14:39

Geheel ‘off-grid’ erf voor drie generaties door Studiospacious

Gisteren, 13:23

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

2 uur geleden

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

3 uur geleden

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Gisteren, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

Gisteren, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan