Ursem bouwt drijvende cellencomplexen

12 mei 2005, 14:19
Ursem Bouwgroep uit Wognum gaat in opdracht van de Rijksgebouwendienst twee drijvende detentieplatforms bouwen. Met de bouw van deze platforms, die waarschijnlijk in de omgeving van Rotterdam worden afgemeerd, is een bedrag van 30 miljoen euro gemoeid. Nog dit najaar moet het eerste platform gebruiksklaar zijn opgeleverd, het tweede in februari 2006.

Extreem korte bouwtijd
Ursem Bouwgroep was een van de zes aanbieders van het project. Vier partijen hebben zich teruggetrokken, vermoedelijk vanwege de complexiteit van het project en de extreem korte tijd waarbinnen het werk gerealiseerd moet worden. In opdracht van het Ministerie van Justitie, afdeling Tijdelijke Directie Bijzondere Voorzieningen (TDBV), heeft EGM Architecten uit Dordrecht dit bijzondere ontwerp gemaakt. “Het toeval wil dat wij nog voordat de Rijksgebouwendienst gestart was met de aanbestedingsprocedure, reeds op eigen initiatief bezig waren met de uitwerking van een concept voor een drijvend cellencomplex,” vertelt directeur Bouwsystemen Hans Ursem. “Ons ontwerp en dat van EGM bleken achteraf verrassend veel overeenkomsten te hebben.”

Omdat Ursem Bouwgroep in haar eigen concept de volledige engineering reeds had verwerkt, had de Wognumse bouwer een voorsprong op de enige overgebleven concurrent. De basisconstructie van de platforms bestaat uit een ponton, een betonnen bak. De pontons zullen in een droogdok in Antwerpen worden gebouwd. In België zal ook het grootste gedeelte van de ruwbouw plaatsvinden, waarna de gevaartes naar hun bestemming worden versleept. Het drijvend bouwwerk wordt opgetrokken volgens het Flatpacksysteem. Hierbij worden de in Wognum geprefabriceerde bouwdelen in platte pakketten naar de bouwlocatie getransporteerd om vervolgens ter plaatse te worden afgemonteerd. Het in eigen beheer ontwikkelde unitbouwsysteem is voor de bouw van deze detentieplatforms minder geschikt vanwege de beperkte hoogte die de TDBV mag hebben. Omdat de platforms versleept moeten kunnen worden, mogen zij niet hoger zijn dan 9 m. Met de modulaire bouwmethode zou het drielaagse complex te hoog worden vanwege de dubbele vloeren en dubbele daken, die de stapeling van modules met zich meebrengt.

Eisen binnenvaart
In de betonnen pontons komen stabiliteits/ballasttanks die bestand zijn tegen een aanvaarbelasting overeenkomstig de normen die gelden voor de binnenscheepvaart ten aanzien van de lekstabiliteit. In de pontons zijn tevens de technische ruimten en magazijnen ondergebracht. Op het gestorte dek komt een stalen draagconstructie van dichte kokerprofielen. De wanden bestaan uit prefab houtskeletbouw elementen waarin de leidingen reeds zijn opgenomen. De buitengevels worden bekleed met een aluminium profielplaat en voor de ramen komen vaste stalen lamellen in plaats van het traliewerk. Op de beganegrond vloer bevinden zich de inkomstenafdeling voor de gedetineerden en kantoren voor het personeel. De bovenste twee bouwlagen zijn helemaal gereserveerd voor de circa 12 m2 grote cellen. Alle cellen krijgen betegelde vloeren die voorzien zijn van vloerverwarming. Wellicht dat het leidingsysteem in de vloeren ook gebruikt zal worden voor koeling. Ursem Bouwgroep heeft het energiezuinige systeem optioneel aangeboden. Een beslissing daarover volgt nog.

Grootste order
De opdracht voor de bouw van de twee TDBV’s is voor Ursem Bouwgroep de grootste order in haar vijfenzestigjarig bestaan. Hans Ursem: “Het vereist ook meteen een aanzienlijke investering in de uitbreiding van onze productiecapaciteit in Wognum. De prefab elementen mogen namelijk niet worden geschroefd in verband met de eisen die justitie aan de cellen stelt. Daarom zullen alle elementen in de fabriek worden verlijmd. Om het werk te kunnen realiseren in de extreem korte tijd die de Rijksgebouwendienst verlangt, zijn we daarom nu al bezig met de voorbereiding voor het installeren van een automatische lijmstraat.”

Ursem Bouwgroep is de grootste cellenbouwer van Nederland. In de achterliggende jaren heeft de onderneming inmiddels ongeveer 2100 detentiecellen voor het Ministerie van Justitie en de Rijksgebouwendienst gebouwd. Voor het grootste gedeelte zijn deze cellenuitbreidingen gerealiseerd met het eigen modulaire bouwsysteem. Het overige gedeelte is op traditionele bouwwijze uitgevoerd.

De nieuwe drijvende detentieplatforms krijgen elk 150 cellen die onder meer bedoeld zijn voor opsluiting van zogeheten veelplegers. Elke cel biedt plaats aan twee personen. Met hun afmetingen van 100 x 24 m vormen de cellencomplexen waarschijnlijk de grootste drijvende constructies met een huisvestingsfunctie die ooit in Nederland gebouwd zijn. De platforms bestaan uit een functionele ponton met daarop drie bouwlagen en hebben aan de beide kopse zijden een luchtplaats.

Bron: Ursem

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Dak Maritiem Museum verandert tijdens Dakendagen in Rotterdam Rooftop Roetsj

Gisteren, 12:10

Knelpunten en oplossingen natuurinclusieve gebiedsontwikkeling belicht in boek

29 november, 2:48

Alain Blom ontvangt Studenten Maaskantprijs 2024

29 november, 11:40

Architect@Work strijkt in 2025 neer in De Kromhouthal in Amsterdam-Noord

29 november, 10:55

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

Gisteren, 15:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

Gisteren, 14:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

Gisteren, 10:09

Woningbezitters Groot-Brittannië dragen huis massaal over aan kinderen

29 november, 1:21

Kabinet zet streep door verplichte nestvoorziening bij nieuwbouw

29 november, 9:02

KAW en BuurtBoost starten samenwerking voor snelle buurtverbetering

28 november, 11:32
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan