Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects
Copyright: Buro/S Architects

Voormalige basisschool in Echt getransformeerd tot tandartspraktijk

27 juli 2021, 12:24
In het Limburgse Echt heeft Buro/S Architects een voormalige basisschool getransformeerd tot een tandartspraktijk. Het bureau veranderde het pand in een modern en licht onderkomen voor de tandartsen, zonder dat de basis en constructie van het uit 1961 stammend gebouw ingrijpend werden gewijzigd.

De officiële richtlijnen voor tandartspraktijken vragen in verband met de hygiëne om een strikt gescheiden routing voor medewerkers en patiënten, meldt Buro/S. In de praktijk in Echt zijn de zes behandelkamers in de voormalige klaslokalen ondergebracht en werd de oude schoolgang de route voor patiënten.

Aan de andere kant van de behandelkamers is een tweede gang gemaakt die alleen door de medewerkers wordt gebruikt en toegang geeft tot de kantoren, kantine, sterilisatieruimte en kleedruimte. Op deze manier is de praktijk op logische wijze en met optimaal gebruik van de bestaande structuur opgesplitst in twee zones.

Grote nieuwe ramen in de behandelkamers zorgen voor ruime daglichttoetreding in de praktijk. Om de benodigde privacy van de patiënten te garanderen hebben de ramen een zeefdruk gekregen van lichtdoorlatend materiaal in een gradueel verlopend patroon, dat zich op ooghoogte verdicht. Zo kunnen voorbijgangers niet in de behandelkamers kijken.

Verrassende accenten
Het interieur van de praktijk is zo eenvoudig mogelijk ontworpen met witte en grijze tinten als de rustige basis, terwijl contrasterende materialen en kleuren zorgen voor verrassende accenten.  Door de hele praktijk zijn kaders van brons geanodiseerd aluminium toegepast die overgangen tussen ruimtes en functies markeren: van binnen naar buiten, van wachtruimte naar de patiëntengang, tussen de gang en de behandelkamers.

Gedurende de dag en afhankelijk van de lichtinval veranderen de kaders subtiel van kleur. Ze brengen zo een dynamisch element in het interieur en helpen bezoekers ook bij de oriëntatie.

Overzichtelijkheid en rust
In de lichte en ruime wachtruimte zorgen de essenhouten balie en de houten banken voor warme accenten. Er is een directe zichtlijn gecreëerd naar de patiëntengang en behandelkamers, wat zorgt voor overzichtelijkheid en rust. De sterilisatieruimte is volledig in het zicht geplaatst. Het was een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever om deze belangrijke plek meer bij de praktijk te betrekken en zo te laten zien met hoeveel zorg en aandacht dit werk wordt uitgevoerd, meldt Buro/S.

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan