Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Planbureau voor de Leefomgeving
Copyright: Planbureau voor de Leefomgeving

Urgenda niet verbaasd over klimaatcijfers PBL-rapport

2 november 2020, 9:24
Urgenda is niet verbaasd over de uitkomst van het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de overheid niet op koers ligt voor de gestelde klimaatdoelen in 2020 en 2030. De woordvoerder van de duurzaamheidsorganisatie zegt dat Urgenda nieuwe maatregelen van de overheid afwacht voordat nieuwe juridische stappen worden overwogen.

De overheid lijkt de eigen klimaatdoelen die gesteld zijn voor 2030 niet te halen, maar ook het door Urgenda in de rechtbank afgedwongen doel om vanaf dit jaar 25 procent minder CO2-uitstoot te hebben, wordt niet gehaald. "Zonder corona waren ze niet eens in de buurt gekomen", aldus de woordvoerder van Urgenda. "En nu zouden ze het alleen halen als we de laatste twee maanden in volledige lockdown gaan."

'Benieuwd'
"Wij zijn benieuwd wanneer de uitstoot van de kolencentrales naar beneden gaat en wanneer er een wordt gesloten", zegt de woordvoerder. Dat zijn stappen die volgens Urgenda nodig zijn om de uitstoot na het coronatijdperk niet weer flink te zien stijgen. "Wij zijn benieuwd naar wat de structurele extra maatregelen zijn. De uitstoot mag na corona niet opeens weer omhoog."

"Opschaling van zonne-energie en windenergie blijft heel belangrijk, naast een veel sterkere naleving van de wetgeving dat energiebesparingsmaatregelen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen, ook genomen móéten worden", zegt Urgenda-directeur Marjan Minnesma. "Daar wordt totaal niet op gehandhaafd en dat zou juist prioriteit moeten worden. Als die wetgeving nageleefd wordt, dan is het Urgenda-doel in zicht." Volgens Minnesma kan het kabinet niet zeggen "dat het niet kan, hoogstens dat ze niet willen".

Urgenda overweegt momenteel nog geen nieuwe juridische stappen tegen de overheid. Pas als de extra plannen niet voldoende blijken en de organisatie het idee heeft aan het lijntje te worden gehouden, wordt een stap naar de rechter een optie.

Volgens Urgenda zit PBL er meestal 10 tot 12 megaton naast, wat de uitstoot betreft. "Wij nemen de cijfers van PBL met een grote korrel zout. Eerst zou de overheid nog in de buurt komen van de voor 2030 gestelde doelen en nu worden ze lang niet gehaald. Dat is verbazingwekkend."

'Slecht nieuws'
Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen dat het kabinet extra stappen neemt om de klimaatdoelen te halen. Rob Jetten (D66) sprak van slecht nieuws. "De maatregelen van het kabinet leveren nog te weinig op voor het klimaat. Daar moet een schep bovenop." Volgens hem is het juist nu in coronatijd belangrijk om niet te verslappen. "Juist op dit moment kunnen we onze economie opnieuw inrichten."

Ook de ChristenUnie vindt dat er meer moet gebeuren. De berekening van het PBL "laat zien dat er een forse tand bij moet de komende jaren met als grote uitdagingen het verduurzamen van de warmteproductie en het verdubbelen van de energiebesparing", aldus Carla Dik-Faber.

Zowel GroenLinks als SP neemt het woord vernietigend in de mond. "Vernietigend. Het klimaatbeleid van het kabinet faalt en is onrechtvaardig. Grote vervuilers betalen niet maar worden door kabinet betaald. Pak vervuilers aan, laat niet langer huishoudens en MKB grootste deel van de rekening betalen", twitterde SP-Kamerlid Sandra Beckerman

"Deze cijfers zijn vernietigend voor dit ‘groenste kabinet ooit’", zegt GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver. "Het neemt de klimaatcrisis niet serieus. Ook hier geldt: luister naar de experts en de wetenschap. We moeten nu extra klimaatmaatregelen nemen om onszelf te beschermen. De komende verkiezingen zijn klimaatverkiezingen. Gooi het systeem om, het is tijd voor radicaal andere keuzes voor het klimaat."

William Moorlag van de PvdA wil weten welke maatregelen het kabinet gaat nemen om de klimaatdoelen wel te halen. "Bedrijven doen te weinig. Het kabinet presteert niet. Ik wil weten wat het kabinet extra gaat doen om op een eerlijke manier de klimaatdoelen te halen." Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) vindt dat het klimaatbeleid drastisch moet worden versneld. "Alles op alles nu, te beginnen met stoppen van fossiele subsidies."

Veel werk te doen
Volgens klimaatminister Eric Wiebes laat het PBL-rapport zien dat  het kabinet nog veel werk te doen heeft. Veel maatregelen moeten nog verder worden uitgewerkt voordat het effect ervan kan worden berekend.

"Ik zie dat ongeveer de helft van de maatregelen is meegerekend, en dat die er best goed vanaf komt", zegt Wiebes. "En ik zie dat de andere helft nog moet worden meegerekend, en dat betekent dat we dus heel hard moeten werken aan de uitvoering." Het gaat bijvoorbeeld om maatregelen in de industrie, de landbouw en elektrisch vervoer.

Op die terreinen liggen al wel plannen klaar, benadrukt Wiebes, maar die moeten nog nader worden uitgewerkt of door het parlement worden goedgekeurd. Hij hoopt dat ze volgend jaar wel in de berekeningen kunnen worden meegenomen. "Of we het dan halen, zullen we dan zien."

Bron: ANP
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Beyond Space brengt Mondriaans Boogie Woogie naar Schiphol

Gisteren, 16:49

Studio Nuy van Noort presenteert opgeleverde brandweerpost Bennebroek

Gisteren, 14:26

Oud datacentrum wordt complex met 300 woningen in Stationskwartier Sloterdijk

Gisteren, 12:26

Hans Wilschut fotografeert gerenoveerd en opgetopt pakhuis Santos

Gisteren, 11:23

Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

Gisteren, 15:05

NVM: vakantiehuisjes veel minder gewild, wel weer duurder

Gisteren, 12:01

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

Gisteren, 10:29

Rotterdamse architecten openen deuren tijdens Open Bureaudag

17 juni, 3:02

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

17 juni, 1:28

EU-natuurherstelwet komt er tóch, landen stemmen in

17 juni, 12:26
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan