Making a Mountain ( Jutta Marie Jessen, 2020)
Copyright: Jutta Marie Jessen
Inside Prora (2019, Nico Weber)
Copyright: Nico Weber
A Tunnel (2019, Nino Orjonikidze, Vano Arsenishvili)
Copyright: Nino Orjonikidze, Vano Arsenishvili
Making a Mountain ( Jutta Marie Jessen, 2020)
Copyright: Jutta Marie Jessen
Inside Prora (2019, Nico Weber)
Copyright: Nico Weber
A Tunnel (2019, Nino Orjonikidze, Vano Arsenishvili)
Copyright: Nino Orjonikidze, Vano Arsenishvili

Programma AFFR 2020 is bekend

16 september 2020, 13:07
Het programma van AFFR 2020 is bekend. Verspreid over drie locaties in Rotterdam biedt de twaalfde editie van het Architectuur Filmfestival Rotterdam van 7 tot en met 11 oktober een breed scala aan films, debat én – voor het eerst – muziektheater over stad en architectuur.

De openingsavond is meteen een hoogtepunt van het festival, belooft de organisatie: een speciaal gebouwde drive-in cinema in het Rotterdamse havengebied met de Nederlandse première van de fascinerende documentaire ‘Spaceship Earth’ uit 2020 van regisseur Matt Wolf.

In LantarenVenster vertoont het festival meer dan 65 lange en korte films. Een ander hoogtepunt speelt zich af bij Conny Janssen Danst in Fenixloods I: hier presenteert AFFR de wereldpremière van babel, een gloednieuwe voorstelling van het Vlaamse muziektheatergezelschap LOD en theatermaker en architect Steve Salembier.

Schuldig of onschuldig
Leidraad bij het aanstaande festival is de vraag hoe onschuldig architectuur nog is. Met het thema Guilty Architecture onderzoekt AFFR de morele dilemma’s van deze tijd met een selectie van films en documentaires over stad en architectuur, aldus de organisatie.

Van de COVID-19-pandemie tot bosbranden in uitgedroogde gebieden: dergelijke gebeurtenissen maken de kwetsbaarheid van het leven op aarde duidelijk. Architectuur, de inrichting van onze steden en onze algehele relatie tot de natuur worden opnieuw ter discussie gesteld.

De verwoestende ecologische gevolgen van de wereldwijde urbanisatie doen een appel op het (morele) besef van bouwers en architecten. Valt er nog wel te bouwen zonder de planeet verdere onherstelbare schade toe te brengen?

En verder: wat is de rol van architecten in een samenleving waar de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt en de stad meer en meer uitgroeit tot een investeringsmodel? Hoe om te gaan met populistische leiders die traditionele waarden en klassieke bouwstijlen bepleiten als teken van nationale identiteit en zekerheid?

Milieu
Een van de films waarmee AFFR ingaat op een belangrijk thema van deze tijd is ‘Spaceship Earth’ (Matt Wolf, 2020). De documentaire gaat over acht idealistische wetenschappers die zich in de jaren 1990 twee jaar lang van de buitenwereld afsloten in hun zelfgebouwde gesloten ecosysteem, Biosphere 2. De film is één maal te zien in de drive-in cinema op RDM Rotterdam en daarna nog eens  in LantarenVenster.

Ook dit jaar komen de grote architecten aan bod. De film ‘Aalto’ (2020) van de Finse regisseuse Virpi Suutari maakte met zeldzame archiefbeelden een meeslepende biografie over Alvar en Aino Aalto, Finse meesters van het modernisme. Indrukwekkend is de film ‘Making a Mountain’ (Jutta Marie Jessen, 2020) waarin we de realisatie volgen van Bjarke Ingels' ambitieuze project CopenHill, ’s werelds schoonste afval-tot-energiecentrale met een kunstmatige skibaan op het dak.

Paleizen en sociale woningbouw
De documentaire ‘Palace for the People’ (Boris Missirkov, Georgi Bogdanov 2019) toont vijf megalomane paleizen in Sofia, Moskou, Boekarest, Berlijn en Belgrado. Voor de een kitschpaleizen van de waanzin, voor de ander architectonische wereldwonderen. Een ander toonvoorbeeld van ‘guilty architecture’ geeft ‘Inside Prora’ (2019, Nico Weber), over het langste gebouw ter wereld dat als vakantiepark door de Nazi’s werd gebouwd. Aan de hand van interviews en beelden brengt de film het fascinerende verhaal van een monumentaal complex dat in zijn ruim 80-jarig bestaan de grillen van de extreemste ideologieën heeft doorstaan. AFFR heeft de wereldpremière.

Van eigen bodem komt de film ‘La Nave’ (2020). De Rotterdamse fotograaf Hans Wilschut maakte zijn eerste documentaire rondom het sociale woningbouwproject Le Vele di Scampia in Napels. Het gebouw staat synoniem voor criminaliteit, drugsmisbruik en moord.

Een buitenbeentje in het programma is de klassieke horrorfilm ‘Das Kabinett des  Dr. Caligari’ (Robert Wiene, 1920). AFFR vertoont de onlangs gedigitaliseerde versie en speciaal voor AFFR krijgt de film live begeleiding door jazzpianist Matteo Myderwyk. Met zijn speciaal ontworpen expressionistische  decor heeft de film een grote invloed gehad op het schilderkunstige expressionisme, de film- en de architectuurgeschiedenis.

Muziektheater en debat
Het festival sluit op zondag  11 oktober af met de wereldpremière van ‘babel’, het nieuwste stuk van muziektheater LOD in een samenwerking met architect en theatermaker Steve Salembier. Aan de hand van maquettes, fotografie, video en projectie toont Salembier hoe de verhoudingen tussen mens en leefomgeving fundamenteel zijn veranderd. De wereldpremière van het muziektheaterstuk vindt plaats in de studio van Conny Janssen Danst in Fenixloods I.

Onder leiding van Carola Hein, hoogleraar Architectuur- en Stedenbouwgeschiedenis aan de TU Delft, gaat filmmaker Hans Christian Post na de film ‘Where to with History?’ in gesprek met Stephan Trüby, de toonaangevende Duitse architectuurtheoreticus.

Een selectie van de films, inleidingen en debatten wordt dit jaar via een live-stream aangeboden via AFFR LIVE op affr.nl.

Architectenweb is mediapartner van het AFFR.

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan