Programma AFFR 2020 is bekend
16 september 2020, 13:07
Het programma van AFFR 2020 is bekend. Verspreid over drie locaties in Rotterdam biedt de twaalfde editie van het Architectuur Filmfestival Rotterdam van 7 tot en met 11 oktober een breed scala aan films, debat én – voor het eerst – muziektheater over stad en architectuur.
De openingsavond is meteen een hoogtepunt van het festival, belooft de organisatie: een speciaal gebouwde drive-in cinema in het Rotterdamse havengebied met de Nederlandse première van de fascinerende documentaire ‘Spaceship Earth’ uit 2020 van regisseur Matt Wolf.
In LantarenVenster vertoont het festival meer dan 65 lange en korte films. Een ander hoogtepunt speelt zich af bij Conny Janssen Danst in Fenixloods I: hier presenteert AFFR de wereldpremière van babel, een gloednieuwe voorstelling van het Vlaamse muziektheatergezelschap LOD en theatermaker en architect Steve Salembier.
Schuldig of onschuldig
Leidraad bij het aanstaande festival is de vraag hoe onschuldig architectuur nog is. Met het thema Guilty Architecture onderzoekt AFFR de morele dilemma’s van deze tijd met een selectie van films en documentaires over stad en architectuur, aldus de organisatie.
Van de COVID-19-pandemie tot bosbranden in uitgedroogde gebieden: dergelijke gebeurtenissen maken de kwetsbaarheid van het leven op aarde duidelijk. Architectuur, de inrichting van onze steden en onze algehele relatie tot de natuur worden opnieuw ter discussie gesteld.
De verwoestende ecologische gevolgen van de wereldwijde urbanisatie doen een appel op het (morele) besef van bouwers en architecten. Valt er nog wel te bouwen zonder de planeet verdere onherstelbare schade toe te brengen?
En verder: wat is de rol van architecten in een samenleving waar de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt en de stad meer en meer uitgroeit tot een investeringsmodel? Hoe om te gaan met populistische leiders die traditionele waarden en klassieke bouwstijlen bepleiten als teken van nationale identiteit en zekerheid?
Milieu
Een van de films waarmee AFFR ingaat op een belangrijk thema van deze tijd is ‘Spaceship Earth’ (Matt Wolf, 2020). De documentaire gaat over acht idealistische wetenschappers die zich in de jaren 1990 twee jaar lang van de buitenwereld afsloten in hun zelfgebouwde gesloten ecosysteem, Biosphere 2. De film is één maal te zien in de drive-in cinema op RDM Rotterdam en daarna nog eens in LantarenVenster.
Ook dit jaar komen de grote architecten aan bod. De film ‘Aalto’ (2020) van de Finse regisseuse Virpi Suutari maakte met zeldzame archiefbeelden een meeslepende biografie over Alvar en Aino Aalto, Finse meesters van het modernisme. Indrukwekkend is de film ‘Making a Mountain’ (Jutta Marie Jessen, 2020) waarin we de realisatie volgen van Bjarke Ingels' ambitieuze project CopenHill, ’s werelds schoonste afval-tot-energiecentrale met een kunstmatige skibaan op het dak.
Paleizen en sociale woningbouw
De documentaire ‘Palace for the People’ (Boris Missirkov, Georgi Bogdanov 2019) toont vijf megalomane paleizen in Sofia, Moskou, Boekarest, Berlijn en Belgrado. Voor de een kitschpaleizen van de waanzin, voor de ander architectonische wereldwonderen. Een ander toonvoorbeeld van ‘guilty architecture’ geeft ‘Inside Prora’ (2019, Nico Weber), over het langste gebouw ter wereld dat als vakantiepark door de Nazi’s werd gebouwd. Aan de hand van interviews en beelden brengt de film het fascinerende verhaal van een monumentaal complex dat in zijn ruim 80-jarig bestaan de grillen van de extreemste ideologieën heeft doorstaan. AFFR heeft de wereldpremière.
Van eigen bodem komt de film ‘La Nave’ (2020). De Rotterdamse fotograaf Hans Wilschut maakte zijn eerste documentaire rondom het sociale woningbouwproject Le Vele di Scampia in Napels. Het gebouw staat synoniem voor criminaliteit, drugsmisbruik en moord.
Een buitenbeentje in het programma is de klassieke horrorfilm ‘Das Kabinett des Dr. Caligari’ (Robert Wiene, 1920). AFFR vertoont de onlangs gedigitaliseerde versie en speciaal voor AFFR krijgt de film live begeleiding door jazzpianist Matteo Myderwyk. Met zijn speciaal ontworpen expressionistische decor heeft de film een grote invloed gehad op het schilderkunstige expressionisme, de film- en de architectuurgeschiedenis.
Muziektheater en debat
Het festival sluit op zondag 11 oktober af met de wereldpremière van ‘babel’, het nieuwste stuk van muziektheater LOD in een samenwerking met architect en theatermaker Steve Salembier. Aan de hand van maquettes, fotografie, video en projectie toont Salembier hoe de verhoudingen tussen mens en leefomgeving fundamenteel zijn veranderd. De wereldpremière van het muziektheaterstuk vindt plaats in de studio van Conny Janssen Danst in Fenixloods I.
Onder leiding van Carola Hein, hoogleraar Architectuur- en Stedenbouwgeschiedenis aan de TU Delft, gaat filmmaker Hans Christian Post na de film ‘Where to with History?’ in gesprek met Stephan Trüby, de toonaangevende Duitse architectuurtheoreticus.
Een selectie van de films, inleidingen en debatten wordt dit jaar via een live-stream aangeboden via AFFR LIVE op affr.nl.
Architectenweb is mediapartner van het AFFR.