Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: OIII architecten
Copyright: Jan de Vries
Copyright: OIII architecten
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: OIII architecten
Copyright: Jan de Vries
Copyright: OIII architecten

Nieuwe Lyceum Bilthoven opgeleverd na ingrijpende verbouwing

16 mei 2019, 15:26
Na een ingrijpende verbouwing is Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven weer volledig in gebruik. OIII architecten heeft een ontwerp gemaakt dat het overzicht en de samenhang in het schoolgebouw heeft teruggebracht en het gebouw bovendien geschikt maakt voor de nieuwe onderwijskundige benadering van de school.

De twee jaar durende werkzaamheden aan het schoolgebouw voor voortgezet onderwijs bestonden uit een combinatie van sloop, nieuwbouw en renovatie. De verbouwing van het gebouw, met een oppervlakte van 12.200 m2 BVO, is gefaseerd uitgevoerd.

OIII heeft allereerst de fragmentatie die door eerdere bouwacties was ontstaan, willen opheffen. Het bureau heeft daartoe de architectuur van de oudste gebouwdelen letterlijk en figuurlijk centraal gesteld.

Nieuw hart van de school
Een deel van de recentere uitbreidingen is afgebroken, waarmee ruimte is gecreëerd voor een nieuwe aula. Gebaseerd op de oorspronkelijke structuur van in elkaar grijpende zadeldaken voegt de nieuwbouw zich in de architectuur van de oudste delen van het schoolgebouw, aldus het architectenbureau.

De nieuwe aula vormt de ruimtelijke spil en heeft de verkeerstructuur in het gebouw veranderd. Door de kortere looplijnen in combinatie met de nieuwe ruimtelijke organisatie hebben veel van de voormalige verkeersruimten een andere bestemming kunnen krijgen. Dat was van nut voor de nieuwe onderwijskundige opzet van de school.

Opzet
In de nieuw gerealiseerde clusters hebben groepen een eigen lokaal, gegroepeerd rond een gemeenschappelijk leer- en werkgebied. Het open leergebied tussen de groepsruimten is op elke afdeling gecreëerd door een lesruimte bij de oude gang te trekken.

De zolderverdieping is verbouwd tot een leeromgeving met ruimte voor zelfstandig werken, bij ruim binnenvallend daglicht. Dit deel van de school is nu het domein van de leerlingen in hun laatste schooljaar, legt OIII uit.

Met het oog op een sterke ruimtelijke kwaliteit en samenhang heeft OIII ook op detailniveau eenheid tussen de oorspronkelijke architectuur en de nieuwe toevoegingen en aanpassingen nagestreefd. Zo vormden nog aanwezige karakteristieke details in de oudbouw inspiratie voor materiaalkeuze, kleurenpalet en detaillering in zowel de oude als nieuwe bouwdelen.

Energiezuinig en fris
In de bestaande bouwdelen zijn vloeren, buitenmuren en daken geïsoleerd. Met nieuwe kozijnen en beglazing is het energieverlies door transmissie substantieel verminderd. Het maakte toepassing mogelijk van een klimaatinstallatie, vergelijkbaar met wat in de modernste scholen wordt gerealiseerd, aldus OIII.

Door toepassing van warmtepompen hoeft de school geen aardgas te gebruiken voor verwarming. Een deel van de benodigde energie komt van PV-panelen. Het programma voldoet na de verbouwing aan de eisen voor Frisse Scholen klasse B, meldt het architectenbureau.

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

1 maart, 3:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

1 maart, 9:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan