CO2-neutraal Marmoleum van Forbo Flooring in de woonkamer
Copyright: Forbo Flooring
De duurzame ingredienten van het CO2-neutrale Marmoleum van Forbo Flooring
Copyright: Forbo Flooring
CO2-neutraal Marmoleum van Forbo Flooring in de woonkamer
Copyright: Forbo Flooring
De duurzame ingredienten van het CO2-neutrale Marmoleum van Forbo Flooring
Copyright: Forbo Flooring

Forbo nodigt architecten uit om Klimaatakkoord te redden

15 november 2018, 11:08
Forbo Flooring vraagt zich bezorgd af of de doelstellingen uit het oorspronkelijke Klimaatakkoord zullen worden gehaald.  Aanleiding voor die zorg is het feit dat de zogenoemde klimaattafels in het leven zijn geroepen en de overheid overlegt met honderden verschillende belanghebbenden, zoals bedrijven die allemaal hun eigen belangen hebben en verdedigen.

Udo Weijkamp, directeur Forbo Flooring Systems Nederland, is bang dat ‘het grote aanmodderen is begonnen’. Daarom nodigt hij iedereen die een rol speelt in gebouwde omgeving, zoals architecten, bouwbedrijven, eigenaren, grote eindgebruikers en fabrikanten, uit op het aankomende World Architecture Festival in Amsterdam om samen alvast stappen te zetten.

Klimaatakkoord
De vloerproducent gelooft dat het hele proces van transitie naar een nieuwe schonere gebouwde omgeving veel sneller kan en moet plaatsvinden dan nu gebeurt. Forbo was dan ook heel enthousiast toen Klimaatakkoordvoorman Nijpels de voortvarende doelstellingen van het voorlopige Klimaatakkoord bekend maakte, in navolging van het regeerakkoord van 2017.

“…Nederland wordt duurzaam. We hebben geen alternatief voor aanpakken. We nemen onze verantwoordelijkheid voor het klimaatakkoord van Parijs. Er komt een nationaal Klimaat- en energieakkoord waarmee we met alle partijen de CO2-uitstoot fors gaan verlagen. We leggen de lat hoog. We willen de meest ambitieuze doelstelling van Parijs. Daarvoor werken we samen met gelijkgezinde landen in Europa. In Nederland nemen we maatregelen die ons voorbereiden op een emissiereductie van 49% in 2030. In de EU nemen we het voortouw om het doel op 55% te krijgen…”, zo klonk het in het voorlopige Klimaatakkoord van deze lente.

Planeet en leven zijn onbetaalbaar
Afgelopen zomer werden vervolgens de klimaattafels in het leven geroepen door Nijpels – die door klimaatminister Wiebes was aangewezen om voor het einde van het jaar een definitief Klimaatakkoord te smeden. Deze klimaatdiscussietafels met honderden belanghebbenden als milieuclubs en bedrijven moeten resulteren in een solide plan om de gestelde doelstellingen te halen. Juist daar dreigt het volgens Forbo mis te gaan: de regering gaat onderhandelen met partijen die allemaal verschillende belangen hebben en die met hand en tand lijken te willen verdedigen.

Daarnaast lijkt het er sterk op dat de regeringspartijen het niet eens kunnen worden over de klimaatmaatregelen voor burgers en bedrijven. De plannen die er nu liggen zijn vaag, volgens Forbo, en laten zich ook niet doorrekenen. Een ambitieus Klimaat- en energieakkoord, zoals aangekondigd bij de start van dit kabinet, gaat er dit jaar waarschijnlijk niet komen, aldus Weijkamp.

Het gaat weer eens over geld, zo vermoedt Forbo, want men lijkt het vooral niet eens over waar de rekening van de toekomstige klimaatmaatregelen komt te liggen. Weijkamp: “Dat is op zichzelf al bijzonder, want hoe kun je het voortbestaan en de waarde van onze planeet, het klimaat of onze gezondheid uitdrukken in geld? Die zijn toch onbetaalbaar. Waar wachten we nog op? Iedereen is het erover eens dat er te weinig aan het probleem van klimaatverandering is gedaan tot nu toe. En iedereen is het erover eens dat het goedkoper is om nu geld uit te geven aan maatregelen die de uitstoot van CO2 beperken, dan om af te wachten.”

Geen excuus
Volgens Forbo is het bovenstaande geen excuus om zelf niets te doen of niet in actie te komen. Dat kan volgens de vloerproducent ook makkelijk: zie de bedrijven die uit eigen beweging van het gas af gaan, energie besparen, fabrikanten die CO2-neutrale producten zoals plafonds en vloeren op de markt brengen, duurzaamheidsmanagers die alom worden aangesteld, architecten die smeken om duurzame materialen en programma’s om duurzame gebouwen te ontwerpen et cetera.

Volgens Weijkamp wordt het CO2-probleem daarmee niet in een klap opgelost. “Maar het mooie van deze initiatieven, groot en klein, is dat ze in gang worden gezet door mensen en bedrijven die het klimaat wel belangrijk vinden, de noodzaak tot verandering inzien en in beweging komen. Los van het Klimaatakkoord, los van de kosten.”

Iedereen die een rol speelt in gebouwde omgeving, te weten huurders, eigenaren, grote eindgebruikers, consumenten, architecten, aannemers, onderaannemers en fabrikanten, kunnen er volgens Forbo nu al voor zorgen dat gebouwen CO2-neutraler worden door minder en groene energie te gebruiken, en duurzamere materialen toe te passen.

WAF
Forbo Flooring laat graag zien welke bijdrage het zelf levert aan het gebruik van duurzame materialen in de gebouwde omgeving en nodigt geïnteresseerden uit om te praten over wat zij al doen en willen doen, wat in samenwerking gedaan zou kunnen worden en wat dat zou opleveren. Forbo neemt daartoe deel aan het World Architecture Festival dat van 28 tot en met 30 november plaatsvindt in de RAI Amsterdam en heet u van harte welkom op haar stand. 

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan