Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta

Snøhetta schept gastronomische beleving op de zeebodem

1 november 2017, 12:45
Bij het plaatsje Båly, aan de zuidelijke kustlijn van Noorwegen, moet het eerste onderwaterrestaurant van Europa komen. Architectenbureau Snøhetta noemt het restaurant Under een ode aan de rauwe rotsenkust en het lokale zeeleven.

Een monolitisch volume ligt half verzonken in de zee, tegen de rotsachtige kust. Vijf meter onder de zeespiegel rust het bouwwerk op de zeebodem, waar een raam uit acryl van 11 bij 4 meter de gasten zicht geeft op het zeeleven.

Schelpenbank
De slanke en gestroomlijnde vorm van het gebouw heeft, in de woorden van Snøhetta, een schaal van beton. Met muren van een meter dik kan de constructie de druk en de ruwe zee-omstandigheden weerstaan.

Het oppervlak van de betonnen schaal is ruw, zodat schelpen zich kunnen hechten. Zo zal volgens het architectenbureau na verloop van tijd het verzonken volume een kunstmatige schelpdierbank worden. Die heeft een tweeledig positief resultaat: hij zuivert het water en trekt weer ander zeeleven aan.

Overigens, zo geeft het architectenbureau aan, kunnen ook onderzoeksteams Under bezoeken. Onderzoekers kunnen enerzijds het gedrag van vissen gedurende de verschillende seizoenen bestuderen en zullen anderzijds helpen om optimale condities voor vissen en schaaldieren rond het restaurant te scheppen.

Verhaal
Langs het pad naar de kustlijn, waar de ingang van Under ligt, informeren tekstborden de bezoekers over de Noorse kust en de biodiversiteit aldaar. Het verhaal van de locatie wordt daarmee deel van de restaurantervaring, aldus het architectenbureau

De entree van het restaurant, aan de kustlijn, wordt bekleed met onbehandeld lokaal eiken. In de loop der tijd vergrijst het eikenhout en harmonieert het met het ruwe beton. Na de entree dalen de gasten af in het gebouw via drie niveaus.

Na de entree volgt eerst de garderobe, waarna de gasten een niveau lager naar de champagnebar worden geleid. Dat deze de overgang van de kust naar de oceaan markeert, ervaren de gasten dankzij een smal venster, dat door alle niveaus snijdt.

Vanuit de bar hebben de gasten al  zicht op het restaurant, gelegen op de zeebodem. Twee lange en een aantal kleinere tafels staan hier voor het grote panoramavenster. Het restaurant biedt plaats aan tachtig tot honderd gasten.

Kleur en smaak
Het kleurpalet volgt de opeenvolgende situering van de ruimtes. Zo wordt de champagnebar uitgevoerd in kleuren die de kuststrook reflecteren, met ingetogen zand-, steen- en schelpentinten. De donkere blauw- en groentonen van de zeebodem, de wieren en de ruige zee kenmerken de restaurantzaal, terwijl eiken in het interieur bijdraagt aan een warme en aangename sfeer.

De gasten kunnen er genieten van de gerechten die de Deense chef Nicolai Ellitsgaard Pedersen creëert met lokale vis en schelpdieren, zoals kabeljauw, kreeft en mosselen. Snøhetta beveelt alvast de specialiteit aan: truffelkelp, een wiersoort die smaakt naar truffel. 

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan