Projecten
Producten
Bedrijven
Vacatures
Agenda
Awards
Podcasts
more_horiz
Videos
Magazine
Thema's
Favorieten
Profiel
Uitloggen
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta
Copyright: MIR / Snøhetta
Snøhetta schept gastronomische beleving op de zeebodem
1 november 2017, 12:45
Bij het plaatsje Båly, aan de zuidelijke kustlijn van Noorwegen, moet het eerste onderwaterrestaurant van Europa komen. Architectenbureau
Snøhetta
noemt het restaurant Under een ode aan de rauwe rotsenkust en het lokale zeeleven.
Een monolitisch volume ligt half verzonken in de zee, tegen de rotsachtige kust. Vijf meter onder de zeespiegel rust het bouwwerk op de zeebodem, waar een raam uit acryl van 11 bij 4 meter de gasten zicht geeft op het zeeleven.
Schelpenbank
De slanke en gestroomlijnde vorm van het gebouw heeft, in de woorden van Snøhetta, een schaal van beton. Met muren van een meter dik kan de constructie de druk en de ruwe zee-omstandigheden weerstaan.
Het oppervlak van de betonnen schaal is ruw, zodat schelpen zich kunnen hechten. Zo zal volgens het architectenbureau na verloop van tijd het verzonken volume een kunstmatige schelpdierbank worden. Die heeft een tweeledig positief resultaat: hij zuivert het water en trekt weer ander zeeleven aan.
Overigens, zo geeft het architectenbureau aan, kunnen ook onderzoeksteams Under bezoeken. Onderzoekers kunnen enerzijds het gedrag van vissen gedurende de verschillende seizoenen bestuderen en zullen anderzijds helpen om optimale condities voor vissen en schaaldieren rond het restaurant te scheppen.
Verhaal
Langs het pad naar de kustlijn, waar de ingang van Under ligt, informeren tekstborden de bezoekers over de Noorse kust en de biodiversiteit aldaar. Het verhaal van de locatie wordt daarmee deel van de restaurantervaring, aldus het architectenbureau
De entree van het restaurant, aan de kustlijn, wordt bekleed met onbehandeld lokaal eiken. In de loop der tijd vergrijst het eikenhout en harmonieert het met het ruwe beton. Na de entree dalen de gasten af in het gebouw via drie niveaus.
Na de entree volgt eerst de garderobe, waarna de gasten een niveau lager naar de champagnebar worden geleid. Dat deze de overgang van de kust naar de oceaan markeert, ervaren de gasten dankzij een smal venster, dat door alle niveaus snijdt.
Vanuit de bar hebben de gasten al zicht op het restaurant, gelegen op de zeebodem. Twee lange en een aantal kleinere tafels staan hier voor het grote panoramavenster. Het restaurant biedt plaats aan tachtig tot honderd gasten.
Kleur en smaak
Het kleurpalet volgt de opeenvolgende situering van de ruimtes. Zo wordt de champagnebar uitgevoerd in kleuren die de kuststrook reflecteren, met ingetogen zand-, steen- en schelpentinten. De donkere blauw- en groentonen van de zeebodem, de wieren en de ruige zee kenmerken de restaurantzaal, terwijl eiken in het interieur bijdraagt aan een warme en aangename sfeer.
De gasten kunnen er genieten van de gerechten die de Deense chef Nicolai Ellitsgaard Pedersen creëert met lokale vis en schelpdieren, zoals kabeljauw, kreeft en mosselen. Snøhetta beveelt alvast de specialiteit aan: truffelkelp, een wiersoort die smaakt naar truffel.
Trefwoorden
restaurant
snøhetta
noorwegen
Best gelezen
1
Duitsland slokt Nederlandse bouwkracht op
maandag, 13 oktober
2
David Chipperfield landt in Antwerps Nieuw Zuid
woensdag, 15 oktober
3
Kantoorgebouw door Arthur Staal aan de Schinkel gerenoveerd en uitgebreid
woensdag, 15 oktober
4
Gezicht van de tijd
woensdag, 15 oktober
5
Woongebouwen door VdpArchitecten vormen nieuwe 'voorkant' Groningse Oosterparkwijk
vrijdag, 17 oktober
Gerelateerde nieuwsberichten
Benthem Crouwel Architects en Snøhetta ontwerpen Huis van Cultuur en Bestuur in Delfzijl
3 april
Universiteit Bergen opent faculteitsgebouw van Snøhetta
16 oktober 2017
Snøhetta wint prijsvraag kabelbaan Bolzano
28 juli 2015
Zes kandidaten voor Centre for Music Londen
10 juli 2017
Snøhetta: van de bergtop naar Times Square
27 september 2016
Vernieuwd Times Square officieel geopend
21 april 2017
Museum en bezoekerscentrum grot Lascaux geopend
3 april 2017
'Mobiliteitscampus' voor Ford rond Michigan Central Station
28 juni 2018
Snøhetta voltooit nieuw kristal-atelier voor Swarovski
5 februari 2019
Snøhetta ontwerpt Shanghai Grand Opera House
3 april 2019
Snøhetta biedt wandelaar over de Nordkette nieuwe perspectieven
11 juli 2019
Snøhetta presenteert geopend hoofdkantoor Le Monde in Parijs
17 december 2020
Benthem Crouwel Architects en Snøhetta ontwerpen Huis van Cultuur en Bestuur in Delfzijl
3 april
Universiteit Bergen opent faculteitsgebouw van Snøhetta
16 oktober 2017
Snøhetta wint prijsvraag kabelbaan Bolzano
28 juli 2015
Zes kandidaten voor Centre for Music Londen
10 juli 2017
Snøhetta: van de bergtop naar Times Square
27 september 2016
Vernieuwd Times Square officieel geopend
21 april 2017
Museum en bezoekerscentrum grot Lascaux geopend
3 april 2017
'Mobiliteitscampus' voor Ford rond Michigan Central Station
28 juni 2018
Snøhetta voltooit nieuw kristal-atelier voor Swarovski
5 februari 2019
Snøhetta ontwerpt Shanghai Grand Opera House
3 april 2019
Snøhetta biedt wandelaar over de Nordkette nieuwe perspectieven
11 juli 2019
Snøhetta presenteert geopend hoofdkantoor Le Monde in Parijs
17 december 2020
Toon alles
Andere nieuwsberichten
CPO meer&deel grote winnaar Dirk Roosenburgprijs 2025
17 oktober, 3:37
Het project naar ontwerp van Tom van Tuijn Stedenbouw, Werkstatt en Volle Grond kreeg zowel de vakjury- als publieksprijs.
Gedetailleerde 3D-geprinte maquette toont ruimtelijke ontwikkeling Amsterdam
17 oktober, 2:56
In het WTC op de Amsterdamse Zuidas is een gedetailleerde maquette van de stad Amsterdam geplaatst. In de 3D-geprinte en interactieve maquette zijn bekende plekken en gebouwen te zien, maar ook gebieden die tussen nu en 2030 worden ontwikkeld.
Woongebouwen door VdpArchitecten vormen nieuwe 'voorkant' Groningse Oosterparkwijk
17 oktober, 1:48
Aan de Oosterhamrikkade in Groningen is dit jaar woongebouw Talent opgeleverd. Het complex, dat net als het naastgelegen gebouw Karaat is ontworpen door VdpArchitecten, bestaat uit 108 middeldure huurwoningen.
Het Cultuurfonds kent subsidie toe aan biobased paviljoen voor Amsterdamse Bos ontworpen door Space Encounters
17 oktober, 11:07
Het Cultuurfonds stelt € 100.000 beschikbaar voor het Amsterdamse Bosnest. Het paviljoen is ontworpen door Space Encounters en wordt volledig gebouwd met biobased materialen uit het Amsterdamse Bos.
Sweco neemt groot Belgisch architectenbureau over
17 oktober, 4:23
Het 150 medewerkers tellende assar architects ontwierp onder meer het nieuwe hoofdkantoor van de NAVO in Brussel.
IMF: geen forse huizenprijsdaling bij einde hypotheekrenteaftrek
17 oktober, 12:14
Een mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek in Nederland heeft waarschijnlijk een prijsremmende werking, stelt de Nederlandse bestuurder van het IMF Marnix van Rij
EIB: 75.000 nieuwe voltijdse arbeidskrachten nodig in de bouw
17 oktober, 10:11
Volgens het instituut wordt het tekort aan vakmensen in de bouw steeds groter, vooral omdat de energietransitie een enorme extra vraag naar arbeid creëert.
Groningen worstelt met afronding dertig kilometer lang fietspad naar Assen
16 oktober, 3:25
Een ruime meerderheid van de Groningse Statenleden wil dat er bij het project meer aandacht komt voor de veiligheid van vrouwen.
PBL: minimaal 150.000 hectare meer natuur nodig in 2050
16 oktober, 11:37
Het planbureau heeft twee mogelijke oplossingsrichtingen doorgerekend om de huidige Europese doelen voor klimaat, natuur en waterkwaliteit te halen.
Afaina de Jong wint Amsterdamprijs voor de Kunst 2025
15 oktober, 3:19
De architect en oprichter van Afarai won de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad in de categorie Bewezen Kwaliteit.
Ga naar het nieuws-archief
Robert Muis
Redacteur
2
0
0
0
Voor een optimale gebruikservaring plaatst Architectenweb functionele cookies. Wat de verschillende cookies precies doen leggen we uit in een
overzicht
. Cookies van social media kun je optioneel
aanzetten
.
Akkoord
Instellingen
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Feedback
Feedback
Wij horen graag jouw feedback. Laat je reactie achter en eventueel jouw e-mail adres.
Reactie
Verstuur