Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH
Copyright: Buro SBH

Maisonettecomplex Malvert gerenoveerd

5 maart 2015, 15:47
In de Nijmeegse wijk Malvert is een maisonettecomplex met in totaal 120 woningen gerenoveerd. Naar ontwerp van Buro SBH is de bebouwing kwalitatief verbeterd en zijn meer typen woningen gerealiseerd. Daarnaast is het voorheen onoverzichtelijk en sociaal onveilig plangebied in ruimtelijk opzicht aangepakt.

De wijk Malvert is in de jaren zestig van de vorige eeuw ontworpen volgens moderne principes, met ruime en betaalbare gezinswoningen en veel ruimte en groen. Zoals veel naoorlogse wijken trad er in de wijk verloedering op en trokken mensen er weg. Met name bij het maisonettecomplex was dit het geval, meldt Buro SBH.

Het complex vormde een barrière tussen de wijk en het groene kanaalgebied. Door een deel van de maisonetteblokken te slopen, opende het plangebied zich richting de wijk. De wijk, de resterende vijf blokken, het groen en de kanaalzone gaan nu ruimtelijk in elkaar over. Dit wordt versterkt met zichtlijnen en routes door het gebied.

Gestript
De overgebleven blokken zijn volledig gestript en binnen het casco opnieuw opgebouwd. Om de samenhang met de rest van de wijk te behouden, is de toegepaste baksteen in de blokken gereinigd en gehandhaafd. De gevels van de woningen zijn vervangen door geïsoleerde gevelelementen met rationele ritmiek passend bij de oorspronkelijke CIAM-ideologie.

Door de verschillende elementen onderling te laten verspringen en het gebruik van verschillende grijstinten en blank geanodiseerd aluminium ontstaat door licht en schaduw een plastische gevel. De trappenhuizen zijn opengewerkt waardoor licht en doorzicht ontstaat. Elk blok ontleent zijn identiteit aan een unieke kleur in het trappenhuis en huisnummerbord bij de voordeur.

Daarnaast zijn er nieuwe woontypologieën toegevoegd aan het complex. Dankzij de realisatie van drie- en vier kamerwoningen in het maisonnettecomplex, 24 appartementen voor dementerende ouderen (oplevering later dit jaar) en vijftig levensloopbestendige appartementen (oplevering: 2017) ontstaat meer differentiatie in de wijk.

De indeling van de woningen is gewijzigd: op de verdieping zijn twee of drie slaapkamers en een ruime, comfortabele badkamer gemaakt. De woonkamer en keuken liggen op de begane grond van de woning. Optioneel waren een gesloten keuken en een gesloten trap naar de verdieping.

De installaties en de complete gevels zijn geheel vernieuwd volgens de huidige eisen. Het resultaat is een vernieuwde, comfortabele en duurzame woning met een verbetering van de GPR van 5,0 naar 6,8 en het energielabel van E naar A en B, meldt Buro SBH.

Multifunctionele ruimte
Om de sociale cohesie in het complex en de wijk te bevorderen is in één van de blokken een multifunctionele ruimte opgenomen. Opdrachtgever Standvast Wonen en de bewoners kunnen deze gebruiken voor diverse activiteiten.

De inrichting van het binnenterrein is met een werkgroep van voornamelijk nieuwe huurders uitgewerkt. Ecologische uitgangspunten als: ontmoeten, spelen en recreëren stonden in deze co-creatie centraal, aldus het architectenbureau.

Behalve 120 woningen omvat de renovatie 59 garageboxen.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

Vandaag, 13:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Vandaag, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Vandaag, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

Vandaag, 14:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Vandaag, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Vandaag, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan